bij het bruisvitamine zit hoeveelheden vitamine maar wat is meer : ug of umg of mg ?

En graag op volgorde van meer naar minder.

Weet jij het antwoord?

/2500

Mg is meer, 1000 ug is 1 mg. De term umg kan ik zo snel niet vinden. Voor volledige lijst zie bron. Toegevoegd na 22 minuten: Zeer goede toevoeging van Cryofiel in reacties. "Eigenlijk is het µg, geen ug. µg staat voor microgram, een miljoenste gram. Ik vermoed dat umg staat voor het officieel niet bestaande µmg: micromilligram. Dat is een miljoenste milligram. Officieel heet dat een nanogram, ng. Dan zou de volgorde dus zijn umg (minste), ug, mg (meeste)."

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Milligram

mg betekent milligram, een duizendste deel van een gram. µg betekent microgram, een miljoenste deel van een gram. Je schrijft het dus niet met een u, maar met de Griekse letter µ, maar omdat we die niet makkelijk op ons toetsenbord hebben zitten, typen mensen het soms als u. Mcg is een andere benaming voor µg. Met µmg ben ik zelf niet bekend, maar op sommige websites zeggen ze dat dit een schrijfwijze is van micromilligram. Micromilligram lijkt een oude benaming voor nanogram te zijn (ik kom het vooral tegen bij wetenschappelijke publicaties uit begin 20e eeuw, tot ongeveer de jaren 80). Nanogram zelf wordt afgekort als ng, en is een miljardste gram. Ervan uitgaande dat µmg inderdaad een nanogram is, is de grootte dus zo: 1 mg 1 µg 1 µmg 1 gram = 1000mg, 1 mg = 1000µg, 1 µg = 1000µmg.

2 van deze afkortingen die je noemt worden niet erkend binnen de normale wetenschappelijk nomenclatuur, en eigenlijk bestaan ze niet, hoewel ik weet dat ze relatief vaak gebruikt worden, vooral bij medicijnen. Dat komt doordat men vaak niet weet hoe je de Griekse letter "µ" (mu) moet typen, of omdat het typografisch gezien niet kan, en dan gaat men een "u" gebruiken. De Griekse µ wordt in het SI (International System of Units) telkens gebruikt als afkorting voor het miljoenste deel. De juiste namen van de eenheden in de juiste volgorde van meer gewicht naar minder is als volgt: - mg is een bestaande en bekende eenheid: "milligram", en het staat gelijk aan een duizendste van een gram. Voor je oordeelvorming, 1 mg is ongeveer het gewicht van één korrel fijn zand. Erg weinig, dus! - ug is niet helemaal correct, maar wel goed herkenbaar. In feite is dit "µg", oftewel "microgram", en dat is 1 miljoenste van een gram, oftewel een duizendste van een milligram. Als je dus die ene korrel zand in 1000 stukjes weet te pletten, elk van die stukjes weegt ongeveer 1 µg. Een andere bekende alternatieve afkorting voor microgram binnen de farmaceutische industrie is "mcg". Die had je niet genoemd, maar dat weet je nu. - umg is hetzelfde als ug, en dus ook µg. Buitengewoon verwarrend, want sommige mensen denken dat er hiermee 'nanogram' (ng) wordt bedoeld, terwijl men het heeft ook over µg. Het is dus ook 1 miljoenste van 1 gram. Een nanogram wordt altijd afgekort als ng, en is 1 duizendste van een µg. Dat is een waanzinnig kleine hoeveelheid stof, en er is geen enkele vitamine die een merkbaar effect heeft in die orde van grootte. Vitamines worden dus nooit gedoseerd in deze hoeveelheden, en je zal dus haast nooit ng tegen komen in dit soort producten.

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Kilogram#SI_multiples

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100