Waarom komt er water vrij bij Turkse yoghurt als je die even laat staan?

Als ik Turkse yoghurt in een schaaltje doe en die niet gelijk opeet, dan komt er na een paar minuten water vrij. Hoe kan dat? Dat gebeurt toch ook niet bij gewone yoghurt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het laagje water dat bovenop e yoghurt kan komen te liggen wordt veroorzaakt door synerese. Dit is een normaal proces bij yoghurt, maar bijvoorbeeld ook bij (smeer)kaasproducten. Je kunt het vocht eraf scheppen/gieten of weer door de yoghurt roeren. Dit heeft absoluut geen gevolgen voor de smaak. De tijd die nodig is voor het stremmen van de melk is afhankelijk van de temperatuur, de hoeveelheid en de activiteit van het stremsel, de melksamenstelling, enz. Nadat het netwerk van caseïnedeeltjes gevormd is, gaat het netwerk zich samentrekken, waardoor vocht uitgestoten wordt. Dit heet synerese. Het vocht met daarin opgeloste stoffen zoals lactose, zouten, serumeiwitten en weiproteose wordt wei genoemd.

In gewone Yoghurt zit een emulgator (bijv. E471) die het water bindt, bij turkse yoghurt zit dit bestandsdeel er kennelijk niet in, en omdat Yoghurt vrij vet is stoot dat water af wat als laagje op je (turkse) yoghurt komt te liggen?

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100