1 kilo joghurt per dag ongezond?

Weet jij het antwoord?

/2500

Eigenlijk zijn er geen echt slechte of ongezonde voedingsmiddelen (met uitzondering wellicht van geraffineerde suiker ) ; het gaat om de hoeveelheid en de combinatie/afwisseling. Een kilo yoghurt per dag kan een probleem geven als je in meerdere of mindere mate lactose-intolerant bent. Het is een wat eenzijdige bron van eiwit, en je zult ook ergens (andere soorten) vetten en koolhydraten uit moeten halen, maar als het een evenredig onderdeel is van je totale voeding , is er verder aan een dergelijke hoeveelheid yoghurt niks ongezonds. De mens is een alleseter, en dat betekent eigenlijk "Hoe meer afwisseling hoe beter". Wissel je zuivel idealiter af met andere plantaardige en dierlijke eiwitten.

Yoghurt is zuivel, gemaakt van melk, en dus in de basis volledig voedsel. Er is ook geen algemene reden dat yoghurt ongezond zou zijn. Vikingen/Noormannen aten skyr (een soort yoghurt) aangevuld met vlees van overtollige koeien (alsmede oa vis, zeehond, etc). Dat was gezond genoeg dat de Noormannen zich over heel Europa hebben verspreid.

Bronnen:
Boek: Jared Diamond, Collapse.H6-8

Over zuivel is veel discussie. Ook is er groot verschil in kwaliteit. Van standaard supermarkt yoghurt, naar biologisch, naar rauwe biologische yoghurt van grasgevoerde dieren. Alleen die laatste is volledige voeding, waarbij ook het vet nog aanwezig is, vooral ook bij krachttraining wil je deze vetten hebben. Daarnaast zijn de eiwitten niet verandert door het verhitten. Uitgaande van goeie yoghurt, is een liter per dag is niet veel. Zolang er geen intolerantie of allergie aanwezig is, is er eigenlijk geen grens aan de hoeveelheid zuivel per dag. Behalve dan de hoeveelheid calorieën, maar bij serieuze krachttraining is dat juist positief.

Nee, een kilo yoghurt eten per dag is niet gezond. Je dieet is dan te eenzijdig en je krijgt relatief veel dierlijke vetten binnen. Een bekertje of bakje yoghurt (400-600ml) geldt wel als gezond overigens. http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/yoghurt.aspx

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100