Hoe schaaf of snijd ik jong belegen kaas?

Het is moeilijk plakjes te maken van een stuk jonge of jong belegen kaas. Of je nu de kaasschaaf of het mes hanteert: de kaas kleeft aan het metaal.

Daardoor ribbelt de kaas als het ware op. Het mooie stuk kaas verandert langzaamaan in een gekloofde puinhoop. In plaats van mooie plakken, komen er slechts hompige brokstukken vanaf.

Hoe haal ik mooie plakken van een stuk jonge of jong belegen kaas?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Met een kaasschaaf voor jonge kaas, wil uitleggen wat het is maar kan beter een plaatje zoeken :)

De kaasschaaf even onder de warme kraan houden doet wonderen!

Gewoon met de kaasschaaf, maar het helpt wel beter als de kaas koud is. Ik heb een kaasschaaf die wat dikker snijdt, maar altijd jonge kaas. Als je een vaste rechte snijhand hebt kan je het ook doen met een scherp aardappelschilmesje.

Ik doe dat met een zogeheten jonge kaasschaaf, die heeft geen blad. Toegevoegd na 1 minuut: Zie bron voor een afbeelding

Bronnen:
http://www.brabantia-webshop.nl/product/br...

Met een kaasschaaf, maar dan wel met een goeie. De meeste kaasschaven zijn niet scherp genoeg en snijden te dun waardoor de kaas gaat rollen. Een goede kaasschaaf schaaft wat dikkere plakken en is bovendien scherp. Dat kun je testen door er een komkommer mee te schaven. Gaat dit zonder moeite dan is hij scherp.

Met een kaasschaaf voor jonge kaas, dan is er minder metaal om aan vast te plakken. Een trucje dat mijn vader vroeger gebruikte met een gewone kaasschaaf, was om de kaasschaaf eerst even door de boter te halen. Maar dat werkt natuurlijk maar voor een beperkt aantal plakjes na elkaar.

Bronnen:
http://www.adola.nl/bladerweb/xtramidden/F...

Hou de kaas goed koel en droog en smeer ns een beetje margarine aan de onderkant van je kaasschaaf, ook kun je de schaaf iets minder zoet stellen door hem licht te buigen in de richting van je gezicht als je de schaaf in de schaafstand hebt. Je pakt dan iets meer kaas waardoor de plakjes iets dikker worden en dus minder snel ribbelen. Snij de kaas snel en met een scherpe schaaf. Als dit allemaal niet helpt haal dan geen vacuùm verpakte kaas maar een goed stuk van de kaasboer en als hij het heeft noordholland speciaal van zyerveld groothandel met deze kaas gaat het zeker goed. Heb hem verkocht en nooit een probleem gehad met die kaas. Toegevoegd na 6 dagen: Begin ook schuin door een hoekje te pakken en niet meteen over de hele breedte te schaven dat voorkomt afbrokkelen aan het begin.

Doe een stukje vetvrij (kaas)papier over het snijvlak van de kaasschaaf en je krijgt prachtige plakken. Trucje van mijn oma.

Dit doe je eenvoudig door een stukje folie (plastic) of een stukje inpakpapier over de scherpe kant van je mes te doen. Je snijdt dan gemakkelijk plakjes zonder dat de kaas aan je mes blijft kleven. Een kaasschaaf lijkt mij geen oplossing. Probeer het en succes.

Bronnen:
m'n oma

Voor het snijden (bijv blokjes maken) zijn er ook kaasmessen, die hebben gaten in het lemmet.. dan blijft de kaas niet plakken..

De beste kaasschaaf is die van het merk Boska. Hij ziet er heel gewoon uit, maar de plakken hiervan zijn prachtig egaal, en niets blijft eraan kleven. Ik denk dat het door de coating komt, een soort teflon waarschijnlijk.

Kaasschaaf voor jonge kaas ‘Profile’ Deze kaasschaaf is speciaal gemaakt voor het snijden van zachte en jonge kaas. Het korte snijblad voorkomt dat de plakjes aan de schaaf blijven kleven. De handgreep biedt stevige houvast. Eigenschappen Ideaal voor jonge kaas, maar ook voor komkommers, etc. Kaas ‘plakt’ niet aan de schaaf Vaatwasmachine bestendig Bijpassend ophangrek verkrijgbaar Blad van veerkrachtig edelstaal Kort blad

Met een korte schaaf speciaal voor jonge kaas. Daar zit niet zo'n blad aan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100