Omdat er allemaal conserveringsmiddelen aan toegevoegd worden. Maar er zijn nog veel meer manieren om iets 'langer houdbaar' te maken; wecken, pasteuriseren, steriliseren, roken, fermenteren o.a. (zie bron)
Met droge artikelen worden veel zaken toegevoegd om e.e.a. langer houdbaar te maken. De zogenaamde E-nummers.
[Een daarvan , weet ik , wordt veel in Chinese produkten gebruikt : V-tsin. Het zou de smaak bevorderen , maar ook wordt er voor gewaarschuwd. ]
"Conserveermiddelen
Conserveermiddelen zijn stoffen die worden toegevoegd aan voedingsmiddelen om producten langer houdbaar te maken. Deze stoffen maken het product bijvoorbeeld zuurder, zoals azijnzuur (E260). Conserveermiddelen hebben een E-nummer. In de wet staat in welke producten het gebruikt mag worden en hoeveel er maximaal aan producten mag worden toegevoegd. " (uit de bron)
Door het toevoegen van conserveringsmiddelen worden bijv. saucijsenbroodjes langer houdbaar. Kijk in de produktinformatie/ samenstelling van de AH saucijzenbroodjes en zie de E-nummers en de rest (héél veel toevoegingen >stabilisator, smaakversterker, emulgator).
Antwoord
Hoe meer ingrediënten er aan een produkt toegevoegd worden , hoe LANGER het HOUDBAAR is.
Maar ook betekent dit dat het niet een 'vers' produkt is, zoals je een vers saucijzenbroodje bij de (banket-)bakker kunt kopen (niet in plastic verpakt, maar gewoon los, omdat het de afgelopen nacht is gebakken > vers dus!)
Ja , inderdaad , dat is ook duurder , niet zo gek, want de kwaliteit van de grondstoffen verschilt enorm > vers contra houdbaar ( maar ook de hoeveelheden , maken verschil).
- Bronnen:
-
http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie...