zijn ongezouten pinda's gezonder dan gezouten?

pindas zijn gezond, maar zijn gezouten pinda's ook gezond? of maakt dat (bijna) geen verschil? en maakt het uit of ze geroosterd zijn of niet?
ik heb het niet alleen op vlak van calorien maar ook qua vitaminen en mineralen

Weet jij het antwoord?

/2500

Vuistregel is dat extra toegevoegde zouten ongezond zijn, met name de nieren kunnen hier van slijten. Ongezoute noten zijn dus gezonder.

Gezouten en ongezouten hebben evenveel kcal, maar ongezouten zijn gezonder, omdat veel mensen al te veel zout binnenkrijgen op een dag. Ongeroosterde zijn volgens mij beter. Maar wissel ook eens af met noten, elke soort noten bevalt net iets andere voedingsstoffen. En uiteraard op de portie letten die je eet, het bevat best veel kcal per 100 gram.

Of iets gezond of ongezond is hangt vaak af van de dosis, maar is ook een persoonlijke kwestie dat te maken heeft met leeftijd, geslacht, leefgewoonten en voeding. Ben je allergisch voor pinda's dan is elke pindaatje giftig oftewel ongezond. Er komen bepaalde vetten, vitaminen en mineralen en vezels in pinda's voor die in de juiste dosis gezond kunnen zijn. Krijg je er teveel van binnen dan is dat niet gezond meer. Tevens zitten er best veel calorieën in, een teveel daaraan kan het gewicht omhoog brengen en dus ook een ongezonde uitwerking hebben. Zout wordt vaak beschreven als iets slechts en dat je het moet vermijden, wel dat behoeft nuancering. Zout is erg belangrijk voor o.a. je vochthuishouding. Geen zout of te weinig zout kan dus zeer ongezond zijn. Teveel zout uiteraard ook. Verder kan een pinda gezouten zijn met geraffineerd zout (alleen natrium en chloride) dat vaak minder gezond wordt geacht, maar ook met bijvoorbeeld ongeraffineerd zout al zeezout. Zeezout bevat behalve natrium en chloride nog vele andere mineralen en kan daardoor een gezondere uitwerking hebben. Pinda's die je op de markt of in de winkel koopt zijn vaak geroosterd waardoor de voedingswaarde snel achteruit holt. Tevens kan het zijn dat er wat vet aan wordt toegevoegd. Om mede te bepalen of het gezond is, is het soort vet dus ook belangrijk om mee te nemen in de overweging. Pinda's zijn dus niet per definitie gezond of ongezond; het is belangrijk hoeveel je ervan neemt, of het een bewerking heeft ondergaan, of het vers is, hoeveel zout en wat voor zout erop zit en hoe jouw lichaam ermee omgaat. Neem je af en toe een schaaltje pinda's dan hoef je je er qua gezondheid (als je er niet allergisch voor bent) geen zorgen over te maken. Let vooral op de dosis, dus niet te vaak en teveel. Eet smakelijk! :)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100