Eieren passen in een gezond voedingspatroon. Ze bestaan grotendeels uit volwaardige eiwitten en bevatten nog meer nuttige stoffen, zoals vitamine D en lecithine. In tegenstelling tot wat veel mensen denken werken ze zelfs levensverlengend.
Eieren zijn namelijk een zeer rijke bron van antioxidanten. Twee rauwe eidooiers bevatten twee maal zo veel antioxidanten als een appel en ongeveer evenveel als 25 gram cranberry’s. Eenmaal gekookt of gebakken is een ei ongeveer de helft van zijn antioxidanten kwijt, maar dan nog is het de ideale start van de dag, vanwege het beschermende effect tegen hartziekten en kanker.
Aldus luiden de nieuwste ontdekkingen van Jianping Wu aan de universiteit van Alberta, in Canada. Wu is met stip stijgende als eierkenner, want in eerdere onderzoeken bewees hij reeds dat eieren de aanmaak van peptiden (korte eiwitten met peptidebindingen) in de maag bevorderen die eenzelfde werking hebben als ace-remmers: het verlagen van hoge bloeddruk.
Huh, Ch??? Wa's dat? . Ik was nog vergeten te vermelden dat een eitje of twee per dag best een goed idee kan zijn maar zonder dat vind ik het ook al een aardig stukje, teruglezend.
Je bent 16 jaar jong, zal je bedoelen.
4 eieren per week is niet overdreven op jouw jeugdige leeftijd. Vergeet niet dat we ook "verborgen" ei eten. In koekjes bv.
Maar je blijft dat niet doen. Ooit zal de dokter je aanraden minder eieren te eten. Zoals ik door mijn hoger cholesterol.
Als je denkt dat het ooit afgeraden wordt kun je niet zeggen dat het nu 'niet overdreven' is en dan ook nog zeggen dat je niet moet vergeten dat we ook 'verborgen ei' eten.
Niet erg duidelijk antwoord...
en de myte dat je geen/minder eieren moet eten vanwege een hoog cholesterolgehalte is intussen ook achterhaald. De hoeveelheid cholesterol die je eet is bijna niet van invloed op je bloedcholesterolgehalte: je lichaam maakt zelf nog veel meer cholesterol aan Het is de verhouding aan verzadigde/onverzadigde vetten.
Het voedingscentrum: Eieren zijn rijk aan cholesterol. Omdat cholesterol een risicofactor is voor hart- en vaatziekten, vindt de Gezondheidsraad dat men beter niet te veel cholesterolrijke voedingsmiddelen kan eten. Daarom is het advies van het Voedingscentrum: de consumptie van 3 eieren per week past in een gevarieerde voeding. Verder is het belangrijk voldoende te variëren in eiwitrijke producten. Eiwit zit ook in bijvoorbeeld vlees, vis, gevogelte, kaas en melk.
Eentje per week meer vind ik niet zo heel erg enorm teveel maar 3 is dus wel het advies.
Kleine aanvulling: eiwit zit ook in peulvruchten, 'vleesvervangers', noten en zaden, en in kleinere hoeveelheden ook in granen en groenten.
17 mei 2012 18:19
Cholesterol is geen risicofactor voor hart en vaatziekten. (Zie: de cholesterolhype, van Malcolm Kendrick.) De reden dat er in een eidooier zoveel cholesterol zit, is omdat dat nodig is om een gezond levensvatbaar kuikentje te maken. Dat geldt ook voor mensen. Vrouwen die tijdens de zwangerschap Statines slikken om het cholesterol te verlagen hebben 40% (!) kans op een niet levensvatbare baby. De hype wordt in stand gehouden door de farmaceutische industrie omdat die er tientallen miljarden aan verdient.
Reddie: ik heb het toch niet over statines. De cholesterolhype is:
'Als je te veel voedingsmiddelen met cholesterol en/of verzadigd vet eet, zal het cholesterolgehalte in je bloed stijgen. Het teveel aan cholesterol slaat neer in de vaatwanden, waardoor de slagaderen dikker en nauwer worden. Op termijn blokkeert dit de bloedvoorziening van het hart (of van andere organen), met als resultaat een hartinfarct of beroerte. Levenslang cholesterolverlagende pillen( statines) kunnen je hiervoor behoeden ,'aldus de gangbare cholesterolhypothese die door de Britse huisarts en onderzoeker Malcolm Kendrick in 'De Cholesterolhype' met humor en gezond verstand vakkundig onderuit gehaald wordt.
Hoogtepunt van de discussie rond de cholesterolhype is ongetwijfeld de uitspraak over het effect van de cholesterolverlagende medicijnen door internist Smulders van de VU Amsterdam:'Afwezigheid van bewijs is niet hetzelfde als bewijs van afwezigheid'.
Kendrick heeft het dus over statines, niet over eieren toch? Het hele woord eieren komt niet eens voor in: http://www.janvanduppen.be/?p=356
4 eieren in een week is juist gezond,der zitten belangrijke stoffen in zoals eiwitten.4 eieren kun je het beste delen,door elke 1/2 dagen 1 ei op te eten!
Eieren bevatten inderdaad veel cholesterol, wat in het eigeel te vinden is. Mensen die een hoog (negatief) cholesterolgehalte hebben krijgen het advies om het verbruik van eieren te beperken of zelfs uit te sluiten. Verschillende onderzoeken hebben nochtans bewezen dat eieren, bij een redelijk verbruik van 2 tot 3 per week, de slechte cholesterol, wat gezondheidsproblemen kan veroorzaken slechts in beperkte mate doen toenemen. Het lijkt dus niet nodig om eieren helemaal te verbieden aan mensen met een teveel aan cholesterol, en nog minder aan anderen.
Volgens een studie die vorige maand gepubliceerd werd doet het verbruik van maximaal 6 eieren per week het risico op bijvoorbeeld een hartaanval niet toenemen. Tijdens dit onderzoek werden 20.000 mensen gedurende 20 jaar gevolgd.
Ik at weinig eieren, de laatste tijd bijna elke dag 2,en mijn cholestorol is nog nooit zo laag geweest!!onzin dat eieren cholestorol verhogen ,voedingscentrum is trouwens achterhaald,trouwens de eiwitten mag je altijd,het eigeel kun je ook eruit halen.