Hoe komen de gaten in maasdammerkaas?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Die komen er in tijdens het gistingsproces van de kaas. Niet alle soorten kaas hebben zoveel gaten, maar maasdammer en leerdammer zijn typische voorbeelden van meer gat dan kaas. Kort gezegd komt het door de 'boeren en winden' (gassen) geproduceerd door de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor het proces van kaasmaken. Bij andere luchtige voedingsmiddelen, zoals brood, gebeurt min of meer hetzelfde. Deze gassen hopen zich op in de aanvankelijk massieve massa, en zorgen zo voor een luchtig danwel gatenrijk geheel.

Tijdens het rijpingsproces ontstaan gaten in de kaas, die worden veroorzaakt door de uitzetting van het "laatgas". In Nederlandse kaas zitten meestal weinig gaten.

De karakteristieke gaten worden gevormd door carbon dioxide bellen (CO2, oftewel het bekende broeikasgas) gedurende het fermentatie proces (= gistingsproces). Variaties in temperatuur, zuurtegraad en fermentatietijd maakt dat de gaten onderling verschillen.

door de muizen. Hihi Toegevoegd na 2 uur: zo wat serieus zijn jullie allemaal. Man je moet tog ook een beetje lol hebben.!! Ik vindt dit wel vooroordeel. Zijn die mensen blind of zo die gelijk min punten geven. Daar staat een hihi achter. Het lijk hier wel tweede kamer da jullie zo serieus bezig zijn.!!!

De kaasfluisteraar. Heb je nooit die reclame gezien?

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100