Waarom staat er een houdbaarheidsdatum op een potje keukenzout?

Zout kan toch niet bederven? Ik snap dat de kwaliteit van het zout (de zuiverheid) achteruit kan gaan door stoffen en vocht in de omgeving maar daar heeft het zout geen last van in een dicht potje. Dus waarom staat er dan toch een houdbaarheidsdatum op en hoe wordt de 'ten minste houdbaar tot' datum van zout bepaald?

Weet jij het antwoord?

/2500

volgens mij staat er alleen de verpakkingsdatum op. zout kan niet bederven

Het kan gaan klonteren als het te oud wordt, zelfs in een 'dicht' potje (die zijn vaak ook niet helemaal betrouwbaar). Echt bederven kan volgens mij inderdaad niet. De Engelse versie 'Best before...' (Het beste voor...) is eigenlijk ook beter dan het Nederlandse 'houdbaar tot'. Veel dingen, zoals zout, zijn prima langer houdbaar dan die datum, alleen zijn ze 'beter' voor die datum, minder klonterig.

Volgens mij is het gewoon verplicht om op levensmiddelen een THT-datum of een "Gebruiken voor"-datum te zetten. Zout bederft inderdaad niet, en het zou hierop eigenlijk niet nodig zijn. Zelfs als het klonterig wordt, behoudt het de smaak, waarvoor we het tenslotte gebruiken.

De houdbaarheidsdatum geeft aan wanneer de aansprakelijkheid voor het product niet meer bij de fabrikant ligt. Als de winkel het na die datum verkoopt is de winkel aansprakelijk voor de kwaliteit. De fabrikant is verplicht een dergelijke datum er op te zetten Het enige wat mis kan gaan bij zout is dat het kan gaan klonten, dat heeft echter geen enkele invloed op de kwaliteit. Zout kan inderdaad niet bederven.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100