Een granieten vijzel, moet je die wel, of juist niet, na gebruik afwassen (met water en/of zeep)?

Ik heb voor mijn verjaardag o.a. een granieten vijzel cadeau gehad en nou vraag ik mij dit dus af...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Officieel hoor je een vijzel niet met afwasmiddel af te wassen. De traditie is dat je een nieuwe vijzel eerst 'instampt' met je favoriete kruiden en specerijen. Daarna doe je de vijzel met kruiden/specerijen mengsel er nog in, in een pannetje met water, waarin je de vijzel 10 minuutjes uitkookt. De vijzel krijgt dan een 'persoonlijke' smaak. Na gebruik spoel je de vijzel met warm water af onder de kraan. Een granieten vijzel mag je eventueel wel met afwasmiddel afwassen, bij een marmeren vijzel mag dit beslist niet. Marmer is poreus en neemt het afwasmiddel op in de poriën Tijdens het stampen kan het afwasmiddel weer vrijkomen, wat een licht zeepsmaakje kan afgeven aan je kruidenmengsel.

Die kun je met water en afwasmiddel afwassen. Geen probleem. Niet in de afwasmachine stoppen of met agressieve middelen wassen. Af en toe in de olijfolie zetten. Blijft hij langer mooi.

afspoelen met water en verder niks Toegevoegd na 1 minuut: Enige reden dat je geen wasmiddel moet gebruiken heeft te maken met de structuur van de vijzel. Afwasmiddel kan in de poriën komen en dus later in je eten.

Het ligt er ook aan wat je ermee doet. Als je een pasta maakt met verse kruiden kan je beter even afwassen (graniet kan zeker wel tegen een beetje zeep) maar als je droog maalt en daarna alleen een beetje af gaat borstelen krijg je bij het volgende gebruik misschien wel mooie 'bonus-smaken'!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100