Hoe grill je een vers stuk tonijn in een gietijzeren grilpan?

Op welke stand moet je deze grillpan voorverwarmen vooraleer de tonijn erin mag ( in heb een inductievuur). Ik doe geen olie in de grillpan maar leg wel de tonijn steak even in wat olie. Eens de tonijnsteaks in de grill pan liggen moet ik dan ook het vuur lager zetten ? Hoeveel lager ?
En hoelang per kant moet het grillen om een mooie tonijnsteak te bekomen die nog mooi rose is binnenin ?
Hoe voorkom ik dat de steak aan de grillpan kleeft ? Kort samengevat; hoe bekom ik een mooi stuk gegrild tonijnsteak met ruitjesmotief ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Vetvrij grillen doe je inderdaad door alleen de tonijn met olie in te smeren en de pan wordt droog verwarmd. Verwarm eerst de pan voor op een hoge intensiteit. De pan moet gloeiend heet zijn, zodat de tonijn bij het eerste contact meteen een krokant laagje vormt. Doe vanaf het begin de druppeltest (of de pan warm genoeg is) want het gaat op inductie heel snel. Bij de meeste inductieplaten duurt dit vaak slechts 30 sec. Bij een gas- of elektrisch fornuis is dit pas na 1 tot 2 min. het geval. Druppeltest; laat een paar druppels in de hete pan vallen. Wanneer deze onmiddelijk bolletjes vormen die rondspringen in de pan is de juiste baktemperatuur bereikt. Verinder op dat moment de intensiteit van de hitte met 30-50%. dit is afhankelijk van de kookplaat/fornuis. Leg nu pas de tonijnsteak in de pan en duw hem aan. Je zal zien dat hij zich eerst zal vasthechten op de bodem van de pan, maar dat hij al snel vanzelf los laat. Keer hem dan om en herhaal alles. Draai hem om met een tang of spatel en gebruik geen vork om in te prikken. Voor een ruitjesmotief zal je extra moeten omdraaien en in een andere richting draaien, anders krijg je alleen streepjes. Wel oppassen dat je dit niet te lang doet, anders wordt de baktijd te lang. Een tonijnsteak van 2cm. dik vraagt ong. 3 min. bereidingstijd.Hij moet van binnen nog roze en sappig zijn. Neem de tonijn uit de pan en giet er enkele druppels olijfolie op. Nog een tip; Klop eens extra vierge olijfolie met evenveel balsamico azijn (bijv. 3 eetl. van elk), kruid met versgemalen zwarte peper en wat zout en meng dit door een beetje rucola. Serveer dit eens samen met de tonijnsteak, dit is erg lekker!

Eigenlijk net als biefstuk De tonijn kun je aan de buitenkant inkwasten met olie, zodat hij minder snel plakt. Eventueel zelfs marineren of voorkruiden. Dan zorgen dat de grilpan / plaat echt goed heet is, en de steaks 2 tot 5 minuten (afhankelijk van de gewenste gaarheid) per kant grillen. Temperatuur iets lager zetten voor langere gaartijden, anders wordt het gaar van binnen, zwart van buiten, en dat is vast niet de bedoeling. En net zoals bij biefstuk of ook het bakken van tonijn mede een kwestie van ervaring, omdat geen enkele pan of warmtebron precies hetzelfde is. Gebruik je vinger om de stevigheid van het vlees te voelen ; die geeft de garing aan. Daar is een trucje voor door je duim tegenover je andere vingers te zetten, en te voelen hoe hard de het zachte plekje (muis) van je duim is : - tegenover de wijsvinger : rare. Gaar randje, rood van binnen - tegenover de middelvinger : medium. Nog heel iets rosé van binnen - tegenover de ringvinger : well done. Niet meer rose, nog wel mals - tegenover de pink : helemaal gaar, vaak te droog om te eten

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100