Hebben vissen ook weleens dorst?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het is belangrijk te weten dat vissen een half doorlaatbare huid hebben, deze laat wel het water door maar niet de stoffen die in het water zitten. Door een proces dat we osmose noemen gaat het water steeds in de richting van de plaats met minder zout naar een plaats met meer zout, in dit geval door de huid van de vis. Hierbij moeten we onderscheid maken tussen de vissen die in de zee leven en vissen die in het zoet water rond zwemmen. Bij zeevissen is de zoutconcentratie in hun lichaam lager dan dat van het water. Het water stroomt dus altijd door hun huid naar buiten toe. Bijgevolg moet een zoutwatervis veel drinken anders droogt hij uit. Natuurlijk drinken deze vissen zeewater, hun nieren zijn dan ook zo aangepast dat zij deze zoutconcentraties kunnen verwerken. Zeevissen hebben dus constant dorst! Bij zoetwatervissen is de zoutconcentratie in hun lichaam hoger dan dat van het water waarin ze rondzwemmen. Dus het water gaat hier door de huid naar binnen toe. Zoetwatervissen moeten dus niet veel drinken maar juist veel plassen om al dat water dat binnen komt kwijt te geraken. Zoetwatervissen hebben dus geen dorst! Indien je dus een zeevis in zoet water zet dan zal deze niet overleven. Een zeevis is het immers gewoon om te drinken en hij gaat dan ook nog eens via de huid water binnen krijgen, bijgevolg zwelt hij op en sterft. Indien je een zoetwatervis in de zee zet zal deze ook niet overleven. Deze is het immers niet gewoon om te drinken bij gevolg droogt hij uit en sterft. Er bestaan echter vissen zoals paling en zalm die en in zoetwater en in zoutwater kunnen leven. Zij kunnen zich aanpassen aan de veranderende omgeving.

Bronnen:
http://www.ikhebeenvraag.be/vraag/229

Drinken vissen water? Het antwoord op die laatste vraag heeft alles te maken met osmose. Zonder dat moeilijk woord te noemen wordt inzichtelijk gemaakt hoe het precies zit. Alle vissen drinken water en doen een plas. Het hangt er vanaf in welk water de vis zwemt. Haringen en kabeljauwen in de zee drinken veel en doen een kleine plas. Zoetwatervissen als karpers en forellen drinken bijna niets, maar moeten juist heel grote plassen doen. Het water in vissen is (net als in de mens) een beetje zout. Het is belangrijk dat dat even zout blijft, anders werken de cellen niet goed meer. Daarom drinkt een zoetwatervis in een sloot niet veel. Maar er sijpelt ook water door zijn schubben en kieuwen de vis binnen (zout trekt vocht aan). Om al dat zoete water weer kwijt te raken moet de vis af en toe een grote plas. Bij een zoutwatervis werkt dat net andersom.

Als je een zoetwater vis in zee gooit krijgt hij vast dorst.... verder is het antwoord wat hiervoor is gegeven helemaal waar dus daar kan ik niet aan tippen. duimpje van mij daarvoor.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100