Ga naar de inhoud

Pensioen en koopkracht: al decennia amper gestegen volgens CBS

Update:
Met pensioen en koopkracht

Het financiële landschap voor gepensioneerden vertoont al geruime tijd een sombere horizon. Terwijl de kosten voor levensonderhoud gestaag stijgen, blijven de inkomsten van ouderen grotendeels onveranderd. Dit resulteert in een voortdurende uitholling van de koopkracht, met name onder de welgestelden. Dit zijn de cijfers en de gevolgen.

Financiële uitdagingen voor gepensioneerden

Deze uitdagingen zijn niet te onderschatten. Gepensioneerden, vooral zij met aanzienlijke financiële reserves, zien hun koopkracht jaar na jaar afnemen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat degenen met een aanvullend pensioen tussen de €1000 en €2000 per maand een daling van meer dan 5% ervaren, terwijl degenen met een pensioen van meer dan €3000 per maand gemiddeld bijna 11% aan koopkracht inleveren.

Beleidsontwikkelingen en Pensioenregels

Een belangrijke factor achter deze dalingen is het gebrek aan verhogingen in pensioenuitkeringen door veel pensioenfondsen gedurende vele jaren. Hoewel sommige fondsen vorig jaar aanzienlijke indexeringen hebben toegepast, zullen de effecten hiervan pas in de koopkrachtcijfers van 2023 zichtbaar worden.

Veranderende demografie en toekomstperspectieven

Het CBS rapporteert ook een verschuiving in de demografie van gepensioneerden. Het aantal AOW-gerechtigden zonder of met zeer beperkte aanvullende pensioenen neemt af, terwijl het aantal mensen met aanzienlijke aanvullende pensioenen toeneemt. Dit heeft tot gevolg dat het gemiddelde inkomen van AOW’ers als groep stijgt.

Als we een bredere blik werpen op de periode vanaf 1989, blijkt dat gepensioneerden er nauwelijks op vooruit zijn gegaan, terwijl de koopkracht van andere bevolkingsgroepen significant is gestegen. Deze trend wordt versterkt door het feit dat in sommige groepen, zoals huishoudens met kinderen, meer mensen zijn gaan werken, waardoor hun koopkracht is toegenomen.

Stagnerende koopkracht voor gepensioneerden al veel langer aan de orde

André van Wanrooij en Martin van Rooijen, beide lid van de politieke partij 50PLUS, strijden al jaren lang voor gepensioneerden en de koopkracht.

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Het optimaliseren van het pensioen na pensionering:

  1. Optimaliseer je pensioen na pensionering: Nu je met pensioen bent, is het belangrijk om je pensioeninkomsten te maximaliseren en slimme financiële beslissingen te nemen. Overweeg om te budgetteren, je uitgaven te verminderen waar mogelijk en te kijken naar manieren om extra inkomsten te genereren.
  2. Beheer je financiën verstandig: Zorg ervoor dat je een goed financieel beheer hebt na je pensionering. Het kan ook nuttig zijn om te kijken naar belastingbesparende strategieën en manieren om je geld slim te beleggen.
  3. Denk aan je gezondheidszorgkosten: Gezondheidszorg kan een grote kostenpost zijn na pensionering. Zorg ervoor dat je een goede ziektekostenverzekering hebt en onderzoek of je in aanmerking komt voor speciale kortingen of subsidies. Overweeg ook om een buffer op te bouwen voor onverwachte medische kosten.
  4. Plan je nalatenschap: Het is nooit te vroeg om na te denken over je nalatenschap. Overweeg het opstellen van een testament en het plannen van je erfenis. Door dit tijdig te regelen, kun je ervoor zorgen dat je wensen worden gerespecteerd en dat je dierbaren goed worden verzorgd na je overlijden.
  5. Blijf op de hoogte van veranderingen: Pensioenregels en belastingwetten kunnen veranderen. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen. Dit kan je helpen om slimme financiële beslissingen te blijven nemen en je pensioeninkomsten te optimaliseren.
  6. Door deze tips te volgen en proactief te blijven over je financiën, ook als je denkt dat je inkomsten stil staan, kun je je pensioen na pensionering optimaliseren en financiële gemoedsrust bereiken.

Ben je tussen de 30 en 60 jaar dan is het goed om eens naar een mogelijk pensioengat te kijken.

Bron: AD, ANP

Meer over: