Ga naar de inhoud

PMT pensioenfonds kiest actief aandeelhouderschap ondanks hoge CO2-uitstoot

Update:
PMT pensioenfonds

Het pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT) heeft aangekondigd om 9 oliemaatschappijen te behouden in hun portfolio, ondanks hun ambitie om de CO2-uitstoot tegen 2050 tot 0 te reduceren.

PMT blijft gesprekken voeren en investeren in de 9 olie- en gasbedrijven met als doel om hun prestaties op het gebied van duurzaamheid te verbeteren en de overgang naar hernieuwbare energiebronnen te stimuleren. Deze bedrijven voldoen nu (nog) niet aan de huidige plannen om volledige reductie te behalen.

Lees waarom PMT er toch voor kiest om deze maatschappijen te behouden.

Besluit van PMT

Het besluit kwam nadat PMT eisen had gesteld aan de bedrijven in zijn portfolio, zoals het openbaar maken van een ambitie om tegen 2050 netto 0 CO2-uitstoot te bereiken en het opstellen van gedegen reductie- en actieplannen.

PMT blijft erin geloven dat gesprekken met bedrijven waarin zij investeren vaak effectiever zijn, dan de aandelen te verkopen en af te zien van deze bedrijven. De achterban van het pensioenfonds, waaronder werkgevers en deelnemers, verwacht ook van het PMT dat ze in gesprek blijven met deze bedrijven in plaats van abrupte uitsluiting van bedrijven of hele sectoren.

PMT’s volgende stappen

De bedrijven waar PMT in blijft investeren zijn Aker BP ASA, BP, Enbridge, Eni, Equinor, Galp Energia, Neste, OMV en Shell. PMT benadrukt dat hun dialoog met deze bedrijven zich zal richten op het verbeteren van hun duurzaamheidsprestaties en het aanjagen van de overgang naar hernieuwbare energiebronnen.

Volgens hen kunnen ze via actief aandeelhouderschap invloed uitoefenen en de CO2-uitstoot verminderen.

Tom Heyselaar, Manager Beleggingen bij PMT, legt uit, “Als je van de zijlijn toekijkt en je aandelen direct verkoopt, dan heb je geen invloed meer op het bedrijf. Maar door middel van actief aandeelhouderschap kunnen we invloed uitoefenen op bedrijven en hen stimuleren om de overgang naar een duurzamere toekomst te versnellen.”

Vergroening in de sector door dialoog en samenwerking

Sommige milieugroepen kritiseren PMT’s beslissing om oliemaatschappijen in hun portfolio te behouden, maar anderen zijn het eens met hun strategie. Volgens John Reijs, algemeen directeur van de werkgeversvereniging van de technologische industrie FME, is het belangrijk om in gesprek te blijven met deze bedrijven en te werken aan verandering van binnenuit.

“Als je weggaat uit deze bedrijven en je geld elders investeert, doe je geen zaken meer met deze aandeelhouders en heb je geen invloed meer op de verduurzaming van deze bedrijven,” zei hij.

PMT erkent dat de energietransitie een grote uitdaging is, maar benadrukt dat ze geloven in de kracht van dialoog en samenwerking om verandering teweeg te brengen. PMT blijft zich richten op het vergroenen van zijn portfolio en streeft naar een CO2-neutrale toekomst.

Gevolgen voor de pensioenen

Als PMT ergens in investeert, heeft dat invloed op de wereld. En wat er in de wereld gebeurt, heeft op zijn beurt invloed op de beleggingen van PMT en daarmee op uw pensioen. Zo kunnen duurzaamheidsrisico’s gevolgen hebben voor de waarde van de beleggingen van uw pensioenregeling. Deze keuze heeft geen invloed op de huidige pensioenen.  

Wil je toch meer weten? Lees dan het verantwoordbeleggen beleid van PMT op hun website.

Waarom beleggen pensioenfondsen

Het beleggen van het vermogen en de premies is nodig om pensioenen in de toekomst te kunnen betalen en deze extra te kunnen verhogen. Zonder goed rendement wordt het pensioen onbetaalbaar. Beleggen brengt wel risico’s met zich mee.

Trouw over PMT Pensioenfonds recente keuzes

Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT) heeft 40 fossiele energiebedrijven uit zijn beleggingsportefeuille gehaald. Volgens het fonds hebben deze bedrijven onvoldoende aangetoond dat ze bijdragen aan de energietransitie.

Bron: nd, Trouw, PMT pensioenfonds

Meer over: