Ga naar de inhoud

Meebetalen aan jouw CO2 uitstoot, nieuwe wet van de Europese Unie

Update:

Je gaat over 5 jaar meebetalen voor de CO2 die je zelf uitstoot bij het verwarmen van je woning en het autorijden. Deze nieuwe maatregel gaat gelden voor alle inwoners van de Europese unie. Dit heeft de overheid recent besloten. Lees hier alles over deze nieuwe maatregel!

Europese burgers gaan betalen voor hun eigen CO2 uitstoot

De Europese Unie heeft besloten dat al hun inwoners moeten gaan betalen voor de broeikasgassen die ze uitstoten. Dit betekent dat je bij elke tankbeurt of het hoger zetten van de verwarming, gaat meebetalen aan de schadelijke stoffen die daardoor vrijkomen. Alles wordt daarom een klein beetje duurder. Maar schrik niet, de overheid verwacht dat het om kleine bedragen gaat. Zo zal een tankbeurt gemiddeld niet meer dan 10 cent duurder worden. Hoeveel je totaal ongeveer mee moet gaan betalen, is nog onduidelijk. Dit hangt af van de afzonderlijke regelingen. Deze nieuwe maatregel maakt deel uit van een pakket aan klimaatwetten. 

Wat betekent deze nieuwe maatregel voor jou?

Wie een laag inkomen heeft, wordt geholpen door een Europees sociaal klimaatfonds. Zo wordt voorkomen dat mensen die weinig te besteden hebben, door de nieuwe wetgeving in moeilijkheden komen. In dit fonds zit 86,7 miljard euro. Dit geld kan gebruikt worden voor inkomenssteun, energie-investeringen, omschakeling naar milieuvriendelijker vervoer of uitbreiding van het openbaar vervoer. Als je je huis gaat isoleren, een warmtepomp aanschaft of overstapt op een elektrische auto, krijg je waarschijnlijk ook een subsidie vanuit dit speciale fonds. 

Waar komt het geld uit dit fonds vandaan?

Het fonds, bestaande uit bijna 87 miljard euro, wordt grotendeels gefinancierd door de industrie, die steeds meer moet gaan betalen voor haar CO2 uitstoot. De Europese industrie krijgt daarom te maken met hogere uitstootkosten en moeten bedrijven buiten Europa, gaan betalen voor hun uitstoot. Het geld dat hiermee wordt opgehaald, wordt gestopt in het Europees sociaal klimaatfonds. Daarnaast heeft elk bedrijf een bepaald aantal rechten. De EU wil de industriële uitstoot verder verminderen door deze rechten duurder te maken, te verminderen of te verbieden. Dit is al eerder gebeurd – in 2005 werd het systeem van uitstootrechten ingevoerd. Hierdoor is de uitstoot van broeikassen in Europa 41% verminderd. Volgens de EU moet dit in 2030 62% zijn. Daarom zijn schepen over 5 jaar ook gebonden aan de Europese uitstootregels. 

Een maximumgrens wat je moet gaan betalen 

Alle Europese landen moeten zelf plannen maken voor subsidies en inkomenssteun. Er worden verschillende regelingen getroffen voor het geval dat de energieprijzen blijven stijgen. Zo kan er een maximum gesteld worden aan wat mensen moeten betalen of worden de heffingen uitgesteld. 

Positief nieuws

Hoewel dit in eerste instantie vast niet als muziek in je oren klinkt, is het wel degelijk goed nieuws. Deze nieuwe maatregelen zal helpen om de CO2 uitstoot aanzienlijk te verminderen. Hierdoor wordt de uitstoot in Europa drastisch naar beneden gehaald, op een sociaal verantwoorde manier. Hoe dit besluit wordt vormgegeven, is nog niet helemaal duidelijk. 

Bron: NOS, Telegraaf, Rijksoverheid

Meer over: