Ga naar de inhoud

Goudprijs stijgt: wat is er aan de hand?

Update:
Goudprijs

Het lijkt erop dat de goudprijs al een aantal weken stijgt. Dit komt voornamelijk door de zwakkere dollar en speculaties over een mogelijke renteverlaging door de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve.

Invloed van de zwakkere dollar en geopolitieke spanningen

Door de zwakkere dollar is goud goedkoper voor handelaren die niet in dollars handelen. Dit stimuleert de vraag en doet de prijs stijgen. Voeg daar het feit aan toe dat men goud ziet als een veilige investering in onrustige tijden. Zoals bij de recente oorlog tussen Israël en Hamas, en dan heb je de perfecte storm voor de stijgende goudprijs.

Federal Reserve verlaagt mogelijk de rente

Verder is er de andere grote factor in de huidige goudprijs verhoging: speculatie over de Federal Reserve’s (Fed) beleidsoverwegingen. Er is sterke verwachting in de financiële markten dat de Fed de rente al in maart volgend jaar verlaagt. Deze speculatie is aangewakkerd door opmerkingen van Fed-voorzitter Jerome Powell. Hoewel hij erop wijst dat het nog te vroeg is om concrete uitspraken te doen over een renteverlaging.

Daarbij speelt het belangrijke Amerikaanse banenrapport een rol bij het rentebeleid van de Fed. Dus, op basis van deze factoren, stijgt de goudprijs. Los van de spanningen in het Midden-Oosten, maakt de zwakke dollar goud goedkoper voor buitenlandse handelaren en stimuleert het de vraag. Tegelijkertijd, als de verwachting is dat de Federal Reserve in de nabije toekomst de rente verlaagt, drijft dit de vraag naar goud verder op. Dit heeft ook wereldwijd consequenties voor goudmarkt.

Bekijk de actuele goudkoers.

Is er een bankrun op de fysieke goudmarkt aanstaande?

Bron: ND.

Meer over: