Ga naar de inhoud

Benzineprijs gedaald, maar blijft dat zo?

Update:
benzine

Je bent zijn steeds minder kwijt voor een tankbeurt aan de pomp. De benzineprijzen zijn sinds de accijnsverhoging in juli niet zo laag geweest. Hoe komt dat en wat is de verwachting?

Brandstofprijzen al snel 20 tot 30 cent goedkoper

De adviesprijs voor een liter euro95 is gedaald van € 2,30 in september naar € 2,07 (peildatum 11 december). Dat scheelt je al snel € 7 tot € 12 op een tankbeurt. De dieselprijs daalde de afgelopen maanden van € 2,10 naar € 1,90. Vooral benzinepompen langs de snelweg hanteren deze adviesprijzen. Bij onbemande pompen en tankstations binnen de bebouwde kom, is zijn de brandstofprijzen al snel 20 tot 30 cent goedkoper.

De prijs van een vat ruwe olie is sinds de pieken van afgelopen maart en juni met meer dan 40 procent gedaald. Een van de redenen daarvoor is dat kleine olieproducerende landen zich niet aan de productiebeperkingen van het OPEC-kartel houden. Zij hebben het geld hard nodig en blijven ook tegen lagere prijzen de olie in grote hoeveelheden oppompen.

Minder vraag naar olie

Een afgekoelde wereldeconomie met een dalende Chinese export en de bijbehorende verlaagde vraag naar olie spelen een rol bij de verlaagde brandstofprijzen. Ook zijn er minder zorgen over de gevolgen van de onrust in het Midden-Oosten voor de beschikbaarheid van olie dan 2 maanden geleden. Maar laten we niet te vroeg juichen want nieuwe ontwikkelingen in de Oekraïne-oorlog, onrust in het Midden-Oosten en een koude winter kunnen roet in het eten gooien en een einde maken aan de prijsdalingen.

Accijnsverhoging vanaf 1 januari 2025

Op korte termijn schieten de brandstofprijzen niet enorm omhoog, zo wordt verwacht. De voorgenomen accijnsverhoging van 21 cent per liter gaat pas vanaf 1 januari 2025 in. Dat is goed nieuws voor mensen die veel rijden, maar de Nederlandse schatkist loopt hiermee € 1,2 miljard mis.

Ondanks de recente prijsverlagingen zijn automobilisten historisch gezien nog steeds duur uit. Vóór de Russische aanval op Oekraïne in februari 2022 lag de adviesprijs voor euro95 rond € 1,75 per liter en voor diesel op € 1,50.

Bron: Welingelichte kringen

Meer over: