Ga naar de inhoud

Riool- en afvalstoffenheffingen duurder in 2024

Update:
Belasting afval en riool hoger

De tarieven van verschillende gemeentelijke belastingen, waaronder die van de afvalstoffenheffing en de rioolheffing, stijgen in 2024. Dit voorspelt de Vereniging Eigen Huis (VEH).

De stijging van deze heffingen is echter afhankelijk van de gemeente waarin je woont en de kosten die deze gemeente maakt voor bijvoorbeeld de rioleringstaken en het ophalen van huisvuil.

Verhogingen en verschillen per gemeente

Voor de rioolheffing voorspelt de VEH dat de tarieven in 2024 met gemiddeld 4,5 procent stijgen. De hoogte van deze heffing varieert echter aanzienlijk per gemeente. Zo kan de hoogste rioolheffing die je in heel Nederland gaat betalen waarschijnlijk in Gouda zijn. Daar betaal je een bedrag van 530 euro. Wat in scherp contrast staat met de gemeente Koggenland, waar deze heffing 102 euro bedraagt.

Wat betreft de afvalstoffenheffing wordt verwacht dat deze in 2024 met gemiddeld 6 procent zal stijgen. Dit betekent dat huishoudens in dat jaar gemiddeld 344 euro per jaar gaan betalen voor het ophalen en verwerken van hun huisvuil. Ook hier geldt dat de tarieven per gemeente sterk kunnen verschillen. Rijswijk is de gemeente met de hoogste afvalstoffenheffing van 533 euro, terwijl Nederweert met 151 euro de laagste tarieven hanteert.

Toekomstige tarieven nog onbekend

Niet alle gemeenten hebben echter al hun tarieven voor de gemeentelijke belastingen in 2024 berekend. Ook met welke tarieven je daadwerkelijk te maken krijgt, hangt dus nog af van de besluiten die binnen jouw gemeente worden genomen. De aanslag voor de gemeentelijke belastingen zijn in februari te verwachten.

Bron: Nu. Foto: Kzenon by Canva.

Meer over: