Ga naar de inhoud

Steeds meer burgers weigeren belasting en boetes te betalen

Update:
Koning belasting

Het aantal burgers dat weigert belasting en boetes te betalen en schulden af te lossen, baart de hoogste rechter in ons land zorgen. Autonomen of soevereinen zoals ze worden genoemd, willen zich niet meer houden aan wetten en regels en denken zich los te kunnen koppelen van de overheid.

Het gaat om een groep van zo’n 10.000 burgers. De inlichtingendienst AIVD waarschuwt voor radicalisering van een deel van deze groep. Hoewel ze zich tot nu toe geweldloos gedragen kan het volgens de dienst in de toekomst tot gewelddadige incidenten leiden.

Laagopgeleid en gevoelig voor complottheorieën

Guus Disselkoen weet wat autonomen bezielt. Hij adviseert deurwaarders die regelmatig met autonomen te maken krijgen omdat ze rekeningen en boetes niet betalen.

‘Het zijn vaak mensen die zich aan de onderkant van de samenleving bevinden. Laagopgeleid en gevoelig voor complottheorieën. Ze zijn anti-overheid. Wat tegenstrijdig is, want ze willen zich losmaken van de overheid, maar profiteren er vaak wel van. Ze zijn namelijk niet te beroerd om een uitkering aan te vragen.’ Het zijn volgens Disselkoen mensen die psychische hulp nodig hebben.

Deze personen, die zichzelf als soevereinen beschouwen, vertonen vaak neo-anarchistische neigingen en tonen een instinctieve afwijzing van de gevestigde staat.

Het is opmerkelijk dat hun aantal slechts 10.000 bedraagt. Mogelijk zijn er ook mensen uit Groningen in deze groep, die te kampen hebben met verzakte huizen. Of personen met herhaalde wanbetalingen, die proberen om zo aan de Belastingdienst te ontkomen.

Contract met overheid opzeggen

Door brieven naar de Belastingdienst, justitie en de koning te sturen willen de autonomen/soevereinen hun ‘contract’ met de overheid opzeggen. Zo denken ze onder wetten en regels uit te kunnen komen.

Voor mensen die streven naar individuele soevereiniteit, bestaan er kant-en-klare formulieren waarmee zij hun staatsburgerschap opzeggen. Op internet circuleren zelfs voorbeelden van brieven en documenten die hiervoor worden gebruikt.  De hoogste rechter in Nederland is overspoeld met duizenden brieven van Nederlanders die zich autonoom noemen.

Betrokkenen moeten worden verteld ‘dat het niet mogelijk is om jezelf zo bij de overheid uit te schrijven, omdat die procedure niet bestaat’.

Deurwaarders, huisuitzetting en dakloos

Dineke de Groot, president van de Hoge Raad, luidt de noodklok. ‘Ze willen zich niet meer gebonden voelen aan de regels van dit land en dat kan niet’, zegt ze in Nieuwsuur.

De president vraagt om aandacht voor de onderliggende problemen van deze burgers. Ze vreest dat de mensen die weigeren hun rekeningen te betalen anders steeds dieper in de schulden belanden. ‘Uiteindelijk krijgen ze te maken met deurwaarders, huisuitzetting en raken dakloos.’

Inzicht in beweegredenen

Hoe met de groep autonomen in contact te treden, is volgens De Groot de grote vraag en iets om over na te denken. ‘We moeten met ze in gesprek blijven, zodat ze weer mee willen doen in de samenleving. Duidelijk moet zijn dat de rechtsregels voor iedereen gelden’. Inzicht in wat mensen beweegt en welke hulp ze nodig hebben om zich in staat te stellen een goed leven te lijden, zijn volgens de president van de Hoge Raad cruciaal. 

Video NOS ‘in gesprek’ met autonomen

@nosstories We probeerden om met autonomen te praten, maar niemand wilde ons voor de camera te woord staan. Voornamelijk omdat ze grote nieuwsmerken, zoals de NOS, niet vertrouwen. #autonomen #schulden #NOSstories ♬ origineel geluid – NOS Stories

Bron: NOS

Meer over: