Ga naar de inhoud

Vertrouwen in bitcoin keert terug, cryptomunt nu al weer 40.000 dollar waard

Update:
Bitcoins

De waarde van cryptomunt bitcoin zit weer in de lift. De koers van de digitale munt tikt de 40.000 dollar aan. De prijs van de digitale munt is daarmee met 142 procent gestegen.

Dat kan volgens analist Bert Slagter van kennisplatform Bitcoin Alpha, te maken hebben met het gevoel dat de grote schoonmaak in de de cryptowereld eindelijk achter de rug is. De afgelopen maanden zijn diverse cryptoboeven in de cel beland of zijn daarnaar op weg.

De cel in en uitlevering aan de VS

De koers van de cryptomunt stortte eind vorig jaar in na het faillissement van cryptohandelsplatform FTX, van Sam Bankman-Fried. Dat faillissement leidde tot een miljardenstrop voor beleggers. Bankman-Fried hoort in maart hoeveel jaar hij de cel in moet. De Zuid-Koreaan Do Kwon, mede-oprichter van de stablecoin Terra Luna, staat op het punt om uitgeleverd te worden aan de VS. 

Zeker 8 miljard verdampt

De grootste cryptobeurs ter wereld Binance kreeg 4,3 miljard dollar boete aan de broek. Daarop trad niet alleen de ceo af, maar de Amerikaanse overheid besloot het bedrijf voor zeker 3 jaar onder toezicht te plaatsen. Het signaal is dat ook fraudeurs en oplichters in de cryptowereld worden aangepakt en gestraft.

Zeker 8 miljard dollar van klanten verdampte in korte tijd. Het vertrouwen in de munt daalde. De koers van de bitcoin, die in november 2021 met 69.000 dollar de hoogste waarde ooit haalde, stortte in en daarmee ook de handel in de cryptomunt. 

Beursgenoteerde bitcoinfondsen in de maak

Omdat de markt van deze klappen herstelt, herstelt ook de koers van bitcoin. De laatste tijd wordt er weer meer in de cryptomunt gehandeld. Het vertrouwen in de munt lijkt terug te zijn en de verwachting is dat de vraag naar bitcoins stijgt. Verschillende grote financiële bedrijven hebben onlangs aanvragen ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) voor de eerste beursgenoteerde bitcoinfondsen. 

Vermogensbeheerder BlackRock zorgt voor vertrouwen onder beleggers 

Een van die bedrijven is BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld. BlackRock wil een ETF (op de beurs verhandeld fonds) in bitcoins in de markt zetten. Als zo’n grote gerenommeerde partij in bitcoins stapt, geeft dat vertrouwen in het beleggen. Als de Amerikaanse toezichthouder de aanvragen goedkeurt, levert dat miljarden dollars aan extra cryptobeleggingen op. Mogelijk geeft de SEC volgende maand al toestemming voor de eerste beursgenoteerde bitcoinfondsen.

Bron: BNR. Foto: Navamin Studio via Canva

Meer over: