Ga naar de inhoud

Nieuwe toeslagfraude vanuit Bulgarije ontdekt: toeslagenaffaire 2.0 belastingdienst

Update:
Opnieuw toeslagfraude bij de belastingdienst

De FIOD start een onderzoek naar mogelijke nieuwe toeslagfraude. Dit keer komen de signalen uit Bulgarije. Staatssecretaris De Vries van Toeslagen licht toe: fraudeurs zouden onder meer onjuiste inschrijvingen in de *BRP hebben gemaakt en DigiD’s misbruikt. Bijna 2000 unieke BSN’s zijn mogelijk betrokken.

Fraude in BRP

  • De Basisregistratie Personen (BRP) bevat persoonsgegevens van inwoners van Nederland (ingezetenen) en van personen die Nederland hebben verlaten (niet-ingezetenen). Personen die korter dan 4 maanden in Nederland wonen kunnen ook als niet-ingezetenen in de BRP staan.
  • BSN: Bugerservicenummer

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Signalen en reacties over toeslagfraude

De ontdekking volgde na meerdere meldingen van overheidsorganisaties. Specifiek wordt gewezen op fraude in georganiseerd verband. Valsheid in geschrifte en identiteitsdiefstal staan centraal.

De staatssecretaris noemt ook stappenplannen op sociale media, waarmee mensen vanuit het buitenland ten onrechte toeslagen aanvragen.

Achtergrond van de toeslagfraude

Ruim 10 jaar geleden veroorzaakte een soortgelijke fraude een schokgolf. Een Bulgaarse bende lichtte de Nederlandse staat op voor miljoenen euro’s. Als reactie werden de regels aangescherpt. Dit leidde indirect tot de beruchte toeslagenaffaire, waarbij duizenden ouders ten onrechte grote bedragen moesten terugbetalen, met veel persoonlijke problemen als gevolg.

Moeten de goede onder de kwaden lijden
Belastingdienst, makkelijker kunnen we het niet maken

Bekijk een kleine selectie uit de berichten op X hieronder >>

Bron van nos

Meer over: