Ga naar de inhoud

Het pensioengat dreigt: 35-60 jarigen bereid je nu voor

Update:
pensioengat
In samenwerking met: Mintos

Het pensioenlandschap in Nederland is aan het verschuiven richting individuele pensioenpotten. Deze belangrijke herziening heeft gevolgen voor de ijverige 35- tot 60-jarigen, die vaak worden geroemd als de ruggengraat van de beroepsbevolking. Het ontstaan van een potentieel ‘pensioengat’ kan veel mensen in deze leeftijdscategorie in een nadelige positie brengen.

Recente cijfers van Statista laten een opvallend inzicht zien. Meer dan 50% van de beroepsbevolking in Nederland binnen deze leeftijdsgroep maakt zich regelmatig zorgen over de toereikendheid van hun toekomstige pensioen. Wat houdt deze verschuiving nou echt in? Hoe kan iemand met deze verandering omgaan en zijn financiële toekomst veilig stellen?

Een nieuw pensioenstelsel, een nieuwe werkelijkheid

In het verleden werkte het Nederlandse pensioenstelsel volgens het principe van uniformiteit. Elke euro die werd bijgedragen had dezelfde waarde, ongeacht het moment waarop de bijdrage werd geleverd. Deze structuur bevoordeelde de oudere generatie en bood hen een vorm van ondersteuning die deels werd gefinancierd door de bijdragen van jongere deelnemers. Deze regeling, die gezien werd als een bewijs van solidariteit tussen de generaties, functioneerde decennialang probleemloos.

De tekst gaat onder de foto verder >>

De overgang naar een nieuw pensioenmodel introduceert het concept van persoonlijke pensioenpotten. In dit systeem kan de waarde van een euro die vroeg in de loopbaan wordt ingebracht, sneller groeien dankzij de voordelen van een langere beleggingsperiode. Daarentegen hebben bijdragen die later in het leven worden gedaan een kleiner venster voor potentiële rendementen.

Pensioengat gevolgen voor 35- tot 60-jarigen

Voor de huidige 35- tot 60-jarigen vormt de pensioenhervorming daarom een genuanceerde uitdaging. Deze bevolkingsgroep bevindt zich op de scheidslijn tussen het oude en het nieuwe pensioensysteem. Hierdoor kan de gepensioneerde niet volledig profiteren van de voordelen van het oude systeem en ook niet van de voordelen van het nieuwe systeem voor jongere bijdragers. Hun bijdragen in het oude systeem zullen zich niet vertalen in evenredig hogere uitkeringen in het nieuwe systeem.

Aangezien het concept van steun tussen generaties vervaagt, bevinden ze zich bovendien in een precaire middenpositie. Hun vroege investeringen hebben minder tijd om te rijpen in vergelijking met degenen die net aan hun carrière beginnen, en de solidariteit van de volgende generaties, een hoeksteen van het oude systeem, is niet langer vanzelfsprekend.

Strategieën om de pensioenkloof te overbruggen

Voor mensen tussen 35 en 60 jaar vereist het proactieve maatregelen om de pensioenopbouw effectief te verbeteren. Hier zijn 2 gerichte strategieën:

  1. Extra beleggen: Het vergroten van jouw beleggingsportefeuille is van vitaal belang. Overweeg om extra in te zetten op een mix van activa zoals aandelen, ETF’s, obligaties of alternatieve beleggingen. Deze strategische zet is bedoeld om eventuele verwachte pensioentekorten te compenseren.
  2. Diversificatie: Het verbreden van je beleggingsspectrum is essentieel om risico’s te beperken en tegelijkertijd het potentiële rendement te maximaliseren. Alleen vertrouwen op je pensioenfonds is misschien niet voldoende in het veranderende financiële landschap.

Beleggingen afstemmen op mijlpalen in het midden van je carrière

Nu Exchange-Traded Funds (ETF’s) aan populariteit winnen vanwege hun ongeëvenaarde veelzijdigheid en efficiëntie in portefeuillediversificatie, komen ze naar voren als een uitzonderlijke beleggingskeuze. In het bijzonder voor mensen in het midden van hun carrière, in de leeftijd van 35 tot 60 jaar. Deze bevolkingsgroep, die zich op een cruciaal kruispunt bevindt als gevolg van hervormingen van het pensioenstelsel, kan aanzienlijk profiteren van de integratie van ETF’s in hun financiële strategie.

Wil je je pensioengat dichten maar weet je niet hoe je moet beginnen met beleggen?

Open net als meer dan 500.000 andere beleggers een gratis rekening bij Mintos en beheer alles online.

  • Beleg provisievrij in kant-en-klare ETF-portefeuilles
  • Voor elk risiconiveau – van passieve tot agressieve ETF-portefeuilles
  • Investeer via hun bekroonde platform in leningen
  • Beleggingen tot €20.000 vallen onder het EU-beleggerscompensatiestelsel
  • Begin met beleggen vanaf slechts € 50

Interesse in meer informatie? Lees verder over beleggen in Leningen, obligaties en ETF’s op hun website en hoe deze beleggingen je kunnen helpen om je pensioen met een gerust hart voor te bereiden.

De waarde van je belegging kan zowel stijgen als dalen. Je kunt een deel of al het belegde geld verliezen.

Bronnen: Statista, RTL Nieuws.

Startpagina geeft tips, we zijn geen financieel adviseur. Raadpleeg een financieel adviseur of deskundige voor financieel advies.

In samenwerking met: Mintos

Meer over: