Draai voor klassieke weergave

Beste bespaartips voor na je pensioen

Je financiële leven is na je pensionering vrij overzichtelijk: je weet precies wat je per maand kunt besteden en er zal qua inkomsten niet veel meer veranderen. Waar je wél invloed op hebt, zijn je uitgaven. Daar valt vaak meer te winnen dan je denkt. Met de deze verrassende tips kun je aardig wat besparen.

Koop een nieuwe tv en bespaar geld

Dat klinkt raar: geld uitgeven om te besparen. Deze tip is met name interessant als je een oudere tv hebt. Dat zijn meestal plasma televisies en die zijn het duurst in verbruik. Je hebt er bovendien vaak een decoder bij nodig en die kost al snel € 30,- per jaar. Koop je een nieuwe led-tv, dan kun je de kosten er binnen een jaar of vier al uit hebben en kan het besparen beginnen! Laat je dus goed informeren en let op het energielabel.

Een abonnement is voordeliger dan losse nummers

Je favoriete tijdschriften en kranten los in de winkel kopen is bijna nooit de voordeligste optie. Let bij het afsluiten wel op of je abonnement automatisch stopt na de afgesproken periode. Noteer in je agenda wanneer je je abonnement moet opzeggen of doe het meteen na het afsluiten. Dan weet je zeker dat je op tijd bent.

Geef minder geld uit aan musea bezoeken

Door de bezuinigingen op cultuur geven veel musea geen ouderenkorting meer. Toch kun je besparen. Als je vaker dan vier of vijf keer per jaar naar het museum gaat, koop dan een museumjaarkaart. Daarmee kun je naar binnen in meer dan 400 musea. De rekensom is simpel: hoe meer musea je bezoekt, hoe meer je bespaart.

Eet gezonder en bespaar geld

Gezonder eten is een leuke manier om geld te besparen. Koop seizoensgroente. Hoewel je veel groenten en fruit tegenwoordig het hele jaar door kunt krijgen, zijn veel soorten in bepaalde maanden goedkoper. Let erop bij de supermarkt! En eet minder vlees. Niet alleen gezond en goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Vind hier de lekkerste vegetarische recepten.

Stap over van energieleverancier

Dit is de tip waar je het meest mee kunt besparen. Veel mensen vinden het nog altijd een beetje eng om over te stappen van energieleverancier. Ze zijn bang dat er iets misgaat met de facturen of dat ze zonder stroom komen te zitten. Niet nodig! Per jaar stappen miljoenen mensen probleemloos over. Overstappers besparen tot € 300 op hun jaarrekening, wat gemiddeld neerkomt op zo’n 20 procent van de kosten voor gas en stroom. Vooral als je nog nooit eerder bent overgestapt, kun je veel besparen.

Inspiratie gekregen? Begin dan hiernaast met vergelijken.