Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Pensioen bespaartips

Na je pensioen is je financiële leven vrij overzichtelijk: je weet precies wat je per maand kunt besteden en er zal qua inkomsten niet veel meer veranderen. Waar je wél invloed op hebt, zijn je uitgaven. Daar valt vaak meer te winnen dan je denkt. Met deze verrassende tips kun je aardig wat besparen.

Tekst gaat verder onder de advertentie

Nieuwe tv voordeliger

Dat klinkt raar: geld uitgeven om te besparen. Deze tip is met name interessant als je een oudere tv hebt. Dat zijn meestal plasma televisies en die zijn het duurst in verbruik. Je hebt er bovendien vaak een decoder bij nodig en die kost al snel € 30,- per jaar. Koop je een nieuwe led-tv, dan kun je de kosten er binnen 4 jaar al uit hebben en kan het besparen beginnen! Laat je goed informeren en let op het energielabel!

5 Energiebesparende apparaten

 1. Energiebesparende lampen
 2. Programmeerbare verwarmingsthermostaat
 3. Energiebesparende overspanningsbeveiligingen
 4. Sterrenenergie-apparaten
 5. Waterbesparende douchekop 

Voordelige abonnementen

Je favoriete tijdschriften en kranten los in de winkel kopen is bijna nooit de voordeligste optie. Let bij het afsluiten wel op of je abonnement automatisch stopt na de afgesproken periode. Noteer in je agenda wanneer je je abonnement moet opzeggen of doe het meteen na het afsluiten. Dan weet je zeker dat je op tijd bent.

Goedkoper naar musea

Door de bezuinigingen op cultuur geven veel musea geen ouderenkorting meer. Toch kun je besparen. Als je vaker dan 4 of 5 keer per jaar naar het museum gaat, koop een museumjaarkaart. Daarmee heb je toegang tot meer dan 400 musea. De rekensom is simpel: hoe meer musea je bezoekt, hoe meer je bespaart.

Gezonder eten en besparen

Gezonder eten is een leuke manier om geld te besparen door voor seizoensgroente te kiezen. Hoewel je de meeste groenten en fruit tegenwoordig het hele jaar door kunt krijgen, zijn veel soorten in bepaalde maanden goedkoper. Bekijk de prijsverschillen per periode in de supermarkt! Een andere tips is om minder vlees te eten. Niet alleen gezond en goed voor het milieu, minstens zo goed voor je portemonnee. Vind hier de lekkerste vegetarische recepten.

Overstappen energieleverancier

Dit is de tip waar je het meest mee kunt besparen. Veel mensen vinden het nog altijd een beetje eng om over te stappen van energieleverancier. Ze zijn bang dat er iets misgaat met de facturen of dat ze zonder stroom komen te zitten. Niet nodig! Per jaar stappen miljoenen mensen probleemloos over. Overstappers besparen tot € 300 op hun jaarrekening, wat gemiddeld neerkomt op zo’n 20 procent van de kosten voor gas en stroom. Je kunt het meeste besparen als je nog nooit eerder bent overgestapt.

Deze apparaten zijn de grootste energieslurpers

 • Wasdroger
 • Vaatwasser
 • Vloerverwarming 
 • Waterbed 
 • Pomp voor de vijver 
 • Thuistap
 • Airco

Lees ook:

Auteur: Ilse Bloemendal