Ga naar de inhoud

Dit zijn de mooiste wandelpaden per provincie

Update:
Leukste wandelpaden

Wandelen is niet alleen heerlijk ontspannend, het biedt ook talloze gezondheidsvoordelen. Het maakt je hoofd leeg, verbetert je slaapkwaliteit en draagt bij aan een positief humeur. Bovendien is wandelen goed voor je lichamelijke gezondheid. Het helpt je gewicht op peil te houden, versterkt je botten en nog veel meer. Tel daarbij op dat wandelen gewoon ontzettend leuk is. Maar wat zijn nu eigenlijk de mooiste wandelpaden van Nederland?

In dit artikel ontdek je de meest mooiste wandelpaden per provincie.

Waarom wandelen?

Wandelen biedt talloze voordelen voor zowel je mentale als fysieke gezondheid. Het vermindert stress, verbetert je humeur en zorgt voor een betere nachtrust. Daarnaast helpt het je gewicht op peil te houden, voorziet het je van vitamine D en traint het je spieren en conditie. En laten we niet vergeten dat wandelen gewoonweg ontzettend plezierig is. In ons artikel over wandelen lees je meer over alle voordelen die wandelen met zich meebrengt. Waar wacht je nog op? Trek je wandelschoenen aan en ga op pad!

Mooiste wandelpaden per provincie

Nederland herbergt een overvloed aan prachtige wandelroutes. Laten we eens kijken naar enkele van de meest adembenemende routes per provincie:

1. Groningen: Oude wierden en stadse pracht

In het noorden van Nederland biedt Groningen niet alleen bruisende steden, maar ook serene natuurgebieden. De wandeling langs de oude wierden van Biessum en Voolhok (9 km) neemt je mee door een landschap van rust en weidsheid. Startend bij de wierde van Biessum, word je omringd door weelderige weidelandschappen en de uitgestrekte Waddenzee. Een bijzonder aspect van deze tocht is het observeren van de verhogingen die je bij sommige dorpen ziet. Oude wierden die vroeger bescherming boden tegen hoogwater.

Maar voor degenen die de voorkeur geven aan meer stedelijke avonturen, biedt de stadswandeling door Noorderplantsoen en langs de Martinitoren (9 km) een levendige ervaring. Beginnend bij het station van Groningen, leidt deze route je door het historische Noorderhavengebied en het groene Noorderplantsoen. Onderweg passeer je iconische bezienswaardigheden zoals de Martinikerk en het oude stadhuis. Dit terwijl je geniet van de sfeer van de bruisende stad.

2. Friesland: Verborgen schoonheid en historie

In het schilderachtige Friesland ontdek je niet alleen pittoreske stadjes, maar ook betoverende natuurlijke landschappen. De Groene Wissel Sloten (11 km) onthult de charme van het kleinste Friese Elfstedenstadje, Sloten. Terwijl je door de stad slentert, omarm je de oorspronkelijke structuur en omwalling die de tand des tijds hebben doorstaan. En na een verkenning van Sloten, wordt je beloond met het weidse Friese landschap. Compleet met kronkelende paden en charmante waterpartijen!

3. Drenthe: Stuifzand en eeuwenoude sporen

Voor een reis door de tijd en de natuur biedt Drenthe een overvloed aan mogelijkheden. De wandeling door de Gastersche Duinen (5 km) dompelt je onder in een landschap doordrenkt met geschiedenis. Gelegen ten noordwesten van het dorp Gasteren, onthult dit gebied middeleeuwse karrensporen en zelfs een hunebed, waarvan de sporen al meer dan 5000 jaar teruggaan. Ondanks zijn bescheiden lengte, biedt deze route een diepgaande inkijk in de rijke historie van Drenthe.

Voor degenen die de voorkeur geven aan een ontmoeting met de wonderschone flora en fauna van de natuur, biedt het Nationaal Park Dwingelderveld (16 km) een onvergetelijke ervaring. Met zijn uitgestrekte loofbossen, heidevelden en schilderachtige vennetjes is dit gebied een paradijs voor dieren- en natuurliefhebbers. En hoewel de route voor 90% uit onverharde paden bestaat, biedt elk seizoen zijn eigen unieke charme. Van een tapijt van paddenstoelen in de herfst tot een symfonie van vogelgezang in de lente.

4. Overijssel: Natuurlijke pracht en historische rijkdom

In Overijssel wacht een schat aan natuurlijke schoonheid en historische pracht. De wandeling langs de Besthmenerberg en het Reggedal (14 km) belooft een adembenemende ervaring te worden. Beginnend bij een uitgestrekt heideveld bezaaid met jeneverbessen, biedt deze route een panoramisch uitzicht vanaf de 34 meter hoge Bestmenerberg. Na een afdaling door weelderige bossen en langs kabbelende rivieren, word je betoverd door de ongerepte pracht van dit schilderachtige landschap.

Voor degenen die verlangen naar een wandeling door een idyllisch landschap vol verrassingen, biedt de Trage Tocht Ootmarsum (13 km) een waar paradijs. Omgeven door glooiende heuvels, kronkelende beekjes en pittoreske boerderijen, laat deze route je kennismaken met het betoverende landschap rondom Ootmarsum. Met zijn overvloed aan onverharde wegen en paden, nodigt dit gebied uit tot eindeloos dwalen en ontdekken.

5. Gelderland: Historie en natuur in perfecte harmonie

Gelderland, doordrenkt van geschiedenis en natuurlijke pracht, biedt een breed scala aan wandelmogelijkheden. De Dansende Bomenbosroute (11 km) voert je door een betoverend landschap van grillige beuken en eiken, waar de geschiedenis zich manifesteert in de vorm van majestueuze bomen. Gelegen tussen schilderachtige dorpen, belichaamt dit bos de harmonie tussen mens en natuur, waar eeuwenoude tradities nog altijd voortleven.

En voor degenen die verlangen naar een ontmoeting met de geneeskrachtige kruiden van de natuur, biedt een wandeling door de Dr. A. Vogeltuinen (10 km) een fascinerende reis. Gelegen in het ecologisch beheerde Landgoed Zwaluwenburg, herbergen deze tuinen een schat aan geneeskrachtige planten die dienen als grondstof voor de vele homeopathische producten van Dr. A. Vogel. Een wandeling tussen deze planten is niet alleen een visueel feest, maar ook een verrijkende ervaring voor lichaam en geest.

6. Utrecht: Landgoederen en koninklijke pracht

In het hart van Nederland biedt Utrecht een verrassende mix van natuurlijke pracht en koninklijke grandeur. De wandeling door de Acht Zeister Landgoederen (11 km) neemt je mee door een lappendeken van betoverende landgoederen. Elk landgoed heeft zijn eigen unieke charme. Van romantische bruggetjes en vijvers tot weelderige bossen en sierlijke landhuizen. Deze route is een ware ontdekkingsreis door het betoverende landschap van Utrecht!

En voor degenen die verlangen naar een koninklijk avontuur, biedt een wandeling door het majestueuze Paleis Soestdijk (vrij wandelen) een unieke inkijk in de koninklijke geschiedenis van Nederland. Gelegen in een weelderig parklandschap, ademt dit paleis de grandeur van vervlogen tijden. Een wandeling door de omliggende tuinen en lanen onthult de pracht en praal van het koninklijke leven, met als hoogtepunt een bezoek aan het paleis zelf, waar de rijke culturele erfenis van de Oranjes tot leven komt. Een van onze favorieten wandelpaden van Nederland!

7. Noord-Holland: Stadse flair en duinlandschappen

Noord-Holland, met zijn bruisende steden en uitgestrekte duinlandschappen, biedt een schat aan wandelmogelijkheden. De wandeling door de prachtige parken van Amsterdam (12 km) neemt je mee op een verrassende reis door de groene oases van de stad. Van kronkelende paden door sfeervolle wijken tot weidse uitzichten vanaf historische bruggen. Deze route biedt een uniek perspectief op de veelzijdige schoonheid van de Nederlandse hoofdstad. Prachtige route bij mooi weer!

Voor degenen die verlangen naar een ontmoeting met de natuurlijke pracht van de duinen, biedt de wandeling door het duingebied in Castricum (19 km) een onvergetelijke ervaring. Van stille eikenbossen tot uitgestrekte duinvlaktes en romantische duinmeertjes. Deze route laat je kennismaken met de ongerepte pracht van de Noord-Hollandse kust. Als kers op de taart biedt Johanna’s Hof onderweg een welverdiende culinaire stop, waar je kunt genieten van heerlijke pannenkoeken te midden van dit betoverende landschap.

8. Flevoland: Bosrijke avonturen en historisch erfgoed

Flevoland, het jongste stukje Nederland, biedt een verrassende mix van natuurlijke schoonheid en historisch erfgoed. De wandeling door het sfeervolle Voorsterbos (8 km) voert je door een betoverend landschap van bossen en waterpartijen, dat na de drooglegging van de voormalige Zuiderzee werd aangelegd. Een bezoek aan dit bos is niet alleen een reis door de natuur, maar ook een wandeling door de geschiedenis van Nederland.

En voor degenen die verlangen naar een kennismaking met de rijke natuurlijke en culturele erfenis van Urk, biedt de wandeling door Urk Oude Dorp en het Urkerbos (10 km) een fascinerende reis. Van de oude scheepswerven en kerken van het historische dorp tot de prachtige bossen van het Urkerbos, deze route neemt je mee op een betoverende reis door de tijd en de natuur van deze bijzondere plek.

9. Zuid-Holland: Stadse charme en natuurlijke pracht

In Zuid-Holland, met zijn bruisende steden en schilderachtige landschappen, wachten talloze avonturen. De stadswandeling door Gouda (6 km) biedt een unieke kans om de historische binnenstad te verkennen. Terwijl je langs schilderachtige grachten en groene parken dwaalt. Met zijn kleurrijke hofjes en romantische Van Bergen IJzendoornpark, belooft deze route een onvergetelijke kennismaking met de charme van deze historische stad.

Voor degenen die verlangen naar een wandeling door een dynamische mix van stad en natuur, biedt de wandeling door de Oude Havens en het Kralingse Plas en Bos van Rotterdam (18 km) een onvergetelijke ervaring. Van de oude havens en imposante gebouwen van de stad tot de rustgevende oevers van de Kralingse Plas en het weelderige groen van het Kralingse Bos, deze route biedt een fascinerend inzicht in de diversiteit van Rotterdam.

10. Zeeland: Pittoreske schoonheid en natuurlijke rijkdom

Zeeland, met zijn pittoreske dorpjes en uitgestrekte natuurgebieden, biedt een schat aan wandelmogelijkheden. De wandeling door Middelburg (8 km) voert je langs de schilderachtige vestingwallen en historische binnenstad van deze eeuwenoude stad. En met zijn kleurrijke hofjes en groene parken, belooft deze route een onvergetelijke kennismaking met de charme van Zeeland.

Voor degenen die verlangen naar een ontmoeting met de ongerepte natuurlijke pracht van Renesse, biedt de Trage Tocht Renesse (12 km) een betoverende reis door de duinen, bossen en stranden van deze idyllische badplaats. Van de verklikkerduinen en Gadrabos tot de schilderachtige Vroongronden, deze route laat je kennismaken met de natuurlijke rijkdom en schoonheid van dit bijzondere stukje Zeeland.

11. Noord-Brabant: Historische pracht en natuurlijke schoonheid

Noord-Brabant, met zijn rijke geschiedenis en betoverende landschappen, biedt een schat aan wandelmogelijkheden. De wandeling door Bergen op Zoom (7 km) neemt je mee op een betoverende reis door de historische binnenstad en langs de imposante markiezenhof van deze eeuwenoude stad. En met zijn charmante pleinen en gezellige terrasjes, belooft deze route een onvergetelijke kennismaking met de charme van Noord-Brabant.

Voor degenen die verlangen naar een wandeling door de ongerepte natuurlijke pracht van Oirschot, biedt de Trage Tocht de Mortelen (15 km) een betoverende reis door het Brabantse coulisselandschap. Van de prachtige voetpaadjes en verstilde bossen tot de uitgestrekte weilanden en kabbelende beekjes. Deze route laat je kennismaken met de natuurlijke schoonheid en rust van dit bijzondere stukje Noord-Brabant.

12. Limburg: Heuvelachtige landschappen en idyllische dorpen

Limburg, met zijn glooiende heuvels en idyllische dorpjes, biedt een betoverende mix van natuurlijke schoonheid en historische pracht. De wandeling door Epen Geuldal en Vijlenerbos (12 km) neemt je mee op een uitdagende tocht door het heuvelachtige landschap van Limburg. Vanwege de flinke heuvels en graspaden is deze wandeling geschikt voor de geoefende wandelaar met goede wandelschoenen. Langs bossen, beekjes en dalletjes voert deze route je door een landschap dat doordrenkt is van charme en karakter. Een van onze favorieten wandelpaden van Nederland.

En voor degenen die willen genieten van een panoramisch uitzicht en een vleugje geschiedenis, biedt de wandeling door Mook Muntberg (14 km) een betoverende ervaring. Gelegen op de grens van Limburg en Gelderland, voert deze route je door de uitgestrekte Groesbeekse bossen, waar loofbomen en beukenlanen een aangenaam decor vormen. Met zijn prachtige stuwwal en adembenemende vergezichten belooft deze wandeling een onvergetelijke reis door het heuvelachtige landschap van Mook.

Trek je wandelschoenen aan, pak je rugzak en ga op avontuur. Want de mooiste wandelpaden van Nederland wachten erop om ontdekt te worden – stap voor stap, pad voor pad. Liever fietsen? Ontdek hier de leukste fietsroutes.

Met wandelen verbrand je meer calorieën dan je denkt! Ontdek hoe dat zit!

Meer over: