Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Dit zijn de mooiste wandelpaden per provincie

Wandelen is heerlijk. Het maakt je hoofd leeg, verbetert je slaapkwaliteit en daarmee je humeur. Daarnaast is wandelen ook erg gezond voor je: het houdt je gewicht op peil, is goed voor je botten, en ga zo maar door. Daarnaast is wandelen ontzettend leuk. Maar wat zijn nou de mooiste wandelpaden van Nederland? In dit artikel ontdek je de mooiste wandelroutes per provincie.

Waarom je zou moeten wandelen

Er zijn talloze redenen waarom wandelen gezond voor je is. Omdat wandelen voor stressreductie zorgt en je hoofd leeg maakt, krijgt je humeur een enorme oppepper. Daarnaast gaat je lichamelijke gezondheid er ook op vooruit. Als je wandelt houd je je gewicht op peil, krijg je je dagelijkse dosis vitamine D, train je je spieren en conditie. Ga zo maar door! Daarnaast is wandelen ontzettend leuk - en het idee dat je er gelukkiger van wordt, maakt wandelen nog leuker.

Alle voordelen waarom je zou moeten wandelen, worden in dit artikel over wandelen nog eens uitgebreid toegelicht. Waar wacht je nog op? Pak je wandelschoenen en ga aan de wandel!


Mooiste wandelroutes per provincie 

Nederland kent talloze prachtige wandelroutes. Maar welke routes zijn nou eigenlijk het mooist?  Iedere provincie heeft Groene Wissel wandelroutes én die zijn die moeite waard om een keer te bewandelen. Wij vertellen hieronder waarom en hoe lang ze zijn:

Groningen, oude wierden

Geniet van de natuur met de wandeling De Wierde van Biessum en Voolhok (9 km)
Deze rustige wandelroute door de natuur start je in De Wierde van Biessum. Tijdens deze wandeling geniet je van het prachtige weidelandschap en de uitgestrekte Waddenzee. Let tijdens deze wandeling eens op de verhogingen die je bij sommige dorpen ziet. Dit zijn bijna altijd oude wierden: kunstmatig opgeworpen heuvels die mensen vroeger bescherming boden tegen het hoogwater.

Noorderplantsoen en Martinitoren

Als je meer van reuring houdt, wandel dan deze stadswandeling: Noorderplantsoen en Martinitoren (9 km)
De wandeling gaat namelijk door het Noorderhavengebied en het Noorderplantsoen. Je start bij station
Groningen. Na de gezellige oude binnenstad, passeer je de Martinikerk en het oude stadhuis. Je zult verbaasd zijn wat voor mooie dingen je onderweg tegenkomt. Tot slot wandel je via nauwe straatjes en over de Heresingel weer naar het station. Deze stadswandeling is uitstekend te combineren met een bezoek aan het Groninger Museum. Daar kom je namelijk twee keer langs! 

Friesland, prachtig uitzicht

Ontdek de betekenis ‘Klein maar fijn’ tijdens de wandeling Groene Wissel Sloten (11 km)
Klein maar fijn. Dat slaat niet op de lengte van deze wandelroute, vooral op het schitterende, authentieke, kleinste Friese (Elfsteden)stadje Sloten: het heeft de oorspronkelijke structuur en omwalling bijna volledig behouden. Na een rondje door de stad geniet je al snel van het Friese landschap. Trek wel goede schoenen aan, want de tijdens de tocht passeer je enkele hekken en sloten. Aan het einde van deze wandeling kun je genieten van een welverdiend drankje op een van de vele terrasjes. 

Wandeling IJsselmeerdijk 

Uitwaaien op de IJsselmeerdijk met de wandeling Stavoren (15 km)
Nadat je de trein bent uitgestapt wandel je langs de haven en het oude centrum naar de hoge IJsselmeerdijk. Daarna beland je in de grasduinen, waar je na 2 kilometer wandelen de Roode Klif nadert. Dit is een hoge keileemwand met een prachtige uitzicht! Met helder weer zou je zelfs Enkhuizen kunnen zien. Daarna waan je je door verschillende boerendorpjes. Tot slot kun je nog even heerlijk uitwaaien over de IJsselmeerdijk.

Drenthe, middeleeuwse historie

Een wandeling door heide- en stuifzandgebied door de Gastersche Duinen (5 km)
Deze kort maar krachtige wandeling heeft je onwijs veel te bieden in een korte tijd. Ten noordwesten van het dorp Gasteren liggen namelijk de Gasterse Duinen, een van de mooiste heide- en stuifzandgebieden van Drenthe. De middeleeuwse karrensporen en het hunebed laten je realiseren dat de mens al minstens 5000 jaar in de Gasterse Duinen zijn sporen nalaat. 

Dieren- en/of natuurliefhebbers

Wandel eindeloos over zandpaden tijdens de wandeling door het Nationaal Park Dwingelderveld (16 km)
Het Dwingelderveld bestaat uit loofbossen, heidevelden en kleine vennetjes. Daarnaast is dit natuurgebied een trekpleister voor dieren- en/ of natuurliefhebbers. Trek wel goede schoenen aan, want deze route bestaat voor 90% uit onverharde paden. In de herfst word je hier verrast door de hoeveelheid paddenstoelen en in de lente is dit gebied omringt vol vogels.

Overijssel adembenemend mooi

Ontdek de jeneverbessen tijdens de wandeling Besthmenerberg en Reggedal (14 km)
Na een korte wandeling stuit je al op een uitgestrekt heideveld met jeneverbessen. Als je nog iets verder loopt, kom je op de Bestmenerberg van 34 meter hoog, waar je kunt genieten van prachtig uitzicht dankzij de uitzichttoren. Daarna loop je langzaam naar beneden door prachtige bossen, oevers en rivieren. Echt adembenemend mooi. 

Trage Tocht Ootmarsum met prachtig landschap

Trage Tocht Ootmarsum is een walhalla voor wandelaars (13 km)
De omgeving van Ootmarsum oogt allesbehalve Nederlands, maar wel ongelofelijk mooi. Deze wandeling wordt het walhalla voor wandelaars genoemd vanwege het glooiende landschap, de grote hoeveelheid onverharde wegen en paden en de aangename variatie van een kleinschalig landschap met bosjes, houtwallen, beken, boerderijen, weilanden en akkers. 

Gelderland Trage Tocht drie

Dans door het dansende bomenbos (11 km)
De omgeving van deze wandeling krijgt door zijn grillige beuken en eiken een mysterieuze uitstraling. Eeuwenlang kapten de mensen uit de omringende dorpen hier de mooiste, rechte bomen om huizen en stallen te bouwen. De kromste eiken en beuken lieten ze staan. Daarom wordt dit ook wel het dansende bomenbos genoemd.  

Wandelen in Dr. A Vogeltuinen 

Ontdek de wereld van de homeopathische middelen van Dr. A. Vogeltuinen (10 km)
In het volledig ecologisch beheerde Landgoed Zwaluwenburg liggen de enorme A. Vogeltuinen: hier worden de gewassen, planten en kruiden geoogst die als grondstof voor de vele homeopathische A. Vogel producten van Biohorma dienen. In deze tuinen wandel je tussen honderden geneeskrachtige planten met ieder zijn unieke werking. Super interessant en een genot voor de neus!

Utrecht, Driebergen Zeist

Wandel door Acht Zeister Landgoederen (11 km)
Met deze wandeling waan je je door maar liefst acht prachtige landgoederen. Elk landgoed heeft zo zijn eigen sfeer, karakter en charme: de een met romantische brugjes en vijvers, de ander met prachtige landwegen en bospaadjes en schitterende bijbehorende landhuizen. Bijna sprookjesachtig, zo mooi!

Ontdek de schoonheid van Paleis Soestdijk (vrij wandelen)

Paleis Soestdijk is een van de meest karakteristieke paleizen van Nederland. Haar faam dankt Soestdijk vooral aan haar laatste bewoners, Juliana en Bernhard met hun gezin. Door deze rijke culturele wandeltocht in het paleis zelf en de omliggende tuin krijg je een prachtige kijk in het leven van de Oranjes.

Noord-Holland, wandelen in de stad en duinen

Wandel door de prachtige parken van Amsterdam (12 km)
Deze wandeling is middenin de stad Amsterdam. Je zult het daarom ook niet geloven, maar na een kwartiertje wandel je al over een vlonderpad tussen rietkragen. Door sfeervolle wijken met prachtige straten wandel je van het ene naar het ander stadspark en daar doorheen, dat zijn het Erasmus-, Rembrandt- en Vondelpark. 

Castricum wandelen en pannenkoeken

Ontdek de schoonheden van het duingebied in Castricum (19 km)
Deze duinwandeling is prachtig en zeer afwisselend. Je vindt er stille eikenbossen, uitgestrekte duinvlaktes, romantische duinmeertjes, brede boslanen en spannende slingerpaadjes, strand en zee.  Ook leuk: onderweg kom je langs Johanna’s Hof, waar je heerlijke pannenkoeken kunt eten. 

Flevoland door het bos en 't oude Urk

Een korte boswandeling door het voorsterbos (8 km)
Deze wandeling gaat door het sfeervolle Voorsterbos, aangelegd op de klei van de voormalige Zuiderzee. Hier hebben Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer na de drooglegging uitgebreid geëxperimenteerd met verschillende boomsoorten en bostypen. Het resultaat zie je dan ook zeker terug. 

De natuur van Urk

Ontdek Urk Oude Dorp en het Urkerbos (10 km)
Tijdens deze wandeling maak je kennis van alle schoonheden van Urk. Je waant je eerst door het oude gedeelte van Urk, waar je loopt langs de scheepswerf, de haven en diverse grote en kleine kerken. Daarna kom je door een prachtig bos, waar je kennismaakt met de natuur van Urk. 

Zuid-Holland stadswandeling

Ontdek Gouda met zijn twee parken en historische binnenstad (6 km)
Met deze leuke korte stadswandeling kom je langs diverse grachten, smalle straatjes, nauwe steegjes en ('s zomers) kleurrijke hofjes. Onderweg kom je ook veel groen tegen, bijvoorbeeld het romantische Van Bergen IJzendoornpark, met enkele prachtige Jugendstilhuizen.

Bruisende stad verkennen

Ontdek de Oude Havens en Kralingse Plas en Bos van Rotterdam (18 km)
Dit is afwisselende wandeling door een dynamische, bruisende stad met op kleine afstanden grote contrasten. Langs de oude havens en over het terrein van het Havenmuseum wandel je over de Erasmusbrug naar de Koningshaven met daar het indrukwekkende Vrij Entrepotgebouw. Daarna kun je heerlijk wandelen door de Kralingse Plas en bos. 

Zeeland pittoresk en prachtige flora en fauna

Ontdek de binnenstad, vestingwallen en Abdijplein van Middelburg (8 km)
Na een korte wandeling door de binnenhaven maak je een leuke wandeling door de eeuwenoude binnenstad, en pittoreske steegjes. Na het prachtig parkje Molenwater gaat de tocht maar liefst ruim twee kilometer over de groene, oude vestingwallen.

Trage Tocht Renesse

Waan je door de verklikkerduinen, Gadrabos en Vroongronden tijdens de Trage Tocht Renesse (12 km)
Met deze wandeling kom je door de duinen, het drukke centrum, brede gravelpaden en zee. Wil je even rusten? Doe dit dan Strandpaviljoen De Zwaluw. Tot slot eindig je je wandeling door het Gadrabos: een klein maar veelzijdig bos vol prachtige bomen, beesten en bloemen.

Noord-Brabant geschiedennis wandeling

Ontdek de gevangenpoort en markiezenhof van Bergen op Zoom (7 km)
Dat Bergen op Zoom rijk aan geschiedenis is, zal je tijdens deze leuke korte wandeling goed merken. Na het prachtige Anton van Duinkerkenpark loop je door de oude binnenstad waar je op de Grote Markt volop kunt genieten van de meest fantastische historische gebouwen en gezellige terrasjes.

Prachtige voetpaadjes

Oirschot trage tocht de Mortelen door het Brabants coulissen (15 km)
Deze wandeling door natuurgebied De Mortelen is bijzonder door de rust en de stilte, het afwisselende coulisselandschap en de prachtige voetpaadjes. Het gebied is klein, maar daardoor erg knus. De naam 'mortelen' wijst op weke, zachte grond. Trek daarom goede schoenen aan!

Limburg het paradijs

Wandel door de landwegen naar het paradijs van Epen Geuldal en Vijlenerbos (12 km)
Deze wandeling is voor de geoefende wandelaars. Vanwege de flinke heuvels en graspaden, worden goede wandelschoenen en een goede conditie aangeraden. Deze wandeling laat je lopen langs bossen, beekjes en dalletjes. 

Heuvelachtig landschap

Wandel door het heuvelachtige landschap van Mook Muntberg (14 km)
Deze wandeling vind je op de grens van Limburg en Gelderland tussen Mook en Groesbeek. Het heuvelachtige landschap en de uitgestrekte Groesbeekse bossen met veel loofbomen, beukenlanen en een enkel heideveldje zorgen voor een aangenaam decor. Daarnaast vind je er een prachtige stuwwal.

Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Ook leuk om te lezen:

Wil je er liever op uit met de electrische fiets? Dit zijn de mooiste fietsroutes met de e-bike. Met deze smoothies verhoog je je immuunsysteem, waardoor je je (nog) fitter gaat voelen. 

Bron: het wandelrouteboek

Auteur: Ilse Bloemendal