Ga naar de inhoud

Eropuit in april, ga winkelen in de natuur (of bij de boer)

Update:
Eropuit in April, aardbeien drive-in, pluktuin

April is de maand waarin de kleur groen weer terugkeert in de natuur. Het is de beste periode om eropuit te trekken. Ga de komende weken op ontdekkingstocht langs bollenvelden, waarbij je onderweg kunt stoppen bij gezellige verkoopstalletjes en misschien pik je vrolijke weidegang mee op een van je routes per fiets, auto of benenwagen. Ga dan meteen gezellig ‘winkelen’ in de natuur.

5 tips voor eropuit trekken in de natuur met de fiets of auto

Met beter weer ga je er natuurlijk meer op uit. Dan kan je gaan shoppen in de stad, maar veel leuker is het juist in deze maand om te gaan winkelen in de natuur. Nu is alles vers. De natuur komt dit jaargetijde volop in bloei.

Maak dit jaar eens een leuke fietstocht langs verkoopstalletjes, stop om te wildplukken en wie weet spot je onderweg wel een bijzondere vogel, of een aardbeien drive-in.

Ga je er de komende dagen weer vaker op uit met de auto, fiets of benenwagen? Dan is het handig om een paar dingen mee te nemen:

  • Een wildplukgidsje
  • Kleding voor wisselvallig weer (regenkleding dus)
  • Een verrekijker
  • Je smartphone met handige google-apps voor de hotspots in de natuur
  • Vergeet ook niet voldoende proviand mee te nemen voor onderweg (een vers stokbroodje, kaas, fruit, water).
  • Én een groene salade met een lekkere dressing. Want het eten is op een terras bijna niet meer te betalen: jouw terras is deze lente een bankje in de natuur.

Doe het dit voorjaar lekker anders. Hieronder geven we je 5 leuke tips voor (winkelen) in de natuur:

1. Picknicken met wildplukbloemen en planten

Verken in april de paden en bossen en geniet van de frisse lucht en het rustgevende geluid van ritselende bladeren. Ga je met de fiets de natuur in? Dan is het leuk om onderweg extra fris groen toe te voegen aan je picknickmand.

Stap een paar keer van je fiets af en kijk rond of je ingrediënten vindt voor het verrijken van je meegebrachte salade, zoals:

  • Madeliefje
  • Weegbree
  • Kleefkruid
  • Paardenbloem

Extra leuk is het dan om onderweg op een bankje een paar paardenbloemen bovenop je meegebrachte groene salade te leggen. Kijk wel uit: niet alle wilde planten kan je zomaar in je salade stoppen. Veel planten zijn giftig. Het is daarom slim om een plantengidsje mee te nemen of een planten app te raadplegen.

  • Tip: pluk ook wat wilde planten om mee te nemen naar huis. Zo stel je thuis zomaar een restaurantwaardige salade of groene pesto samen van al dat jonge groen.

2. Vogel(nesten) spotten

Vogels zijn nu druk bezig met het bouwen van nesten. Dit zorgt voor een levendig concert van vogelgezang in de natuur. Pak je verrekijker in als je eropuit trekt, zo krijg je de vele vogels die terugkeren uit hun overwinteringsgebieden goed in beeld. In heel Nederland zijn prachtige natuurgebieden om vogelnesten en pas geboren kuikens te spotten.

Tref je een nest aan, laat de eieren dan liggen. Er zijn mensen die ganzeneieren rapen om er een omelet van te bakken, maar dat mag niet. Eieren rapen uit de natuur is sowieso verboden. Stop ze niet in je tas. Jammer, maar dit product haal je wel uit de winkel.

3. Pak een bloementuin of hortus mee

Breng een bezoek aan een lokale bloementuin of een stadse hortus en laat je betoveren door de kleurenpracht en de geuren van de bloeiende bloemen in de lente. Een mooi voorbeeld is de Hortus Bulborum in Limmen (Noord-holland) Daar tref je duizenden, soms eeuwenoude soorten tulpen, hyacinten, narcissen, krokussen. Deze museumtuin is tot half mei open. Wacht niet te lang!

Veel bloementuinen en hortussen kweken vaak ook kruiden en andere eetbare planten die je kunt kopen en kan meenemen voor thuis.

4. Beleef een weidegang van koeien en lammeren

De meeste lammetjes zijn al geboren en staan buiten in de weide. De koeien zijn iets later en gaan rond deze tijd naar buiten. Zodra de graslanden voldoende begroeid zijn. Dit varieert door de regio waarin je woont.

Omdat het steeds regent gaan de koeien bij veel veehouders later dan normaal naar buiten. De verwachting voor de meest veehouders is om eind april, begin mei hun weidegang houden. Leuk om van dit avontuur een filmpje te maken.

  • Kijk of je een boerderij in jouw buurt vindt die een open weidegang aankondigt via sociale media.
  • Kijk meteen of deze boer een boerderijwinkel heeft met vlees, eieren en kaas.

Deze week gingen de Jersey koeien van veehouderij Klein Slendebroek naar buiten.

Bekijk de beelden en lees daarna verder >>

5. Bezoek verkoopstalletjes en drive-ins langs de weg

Het weer in april kan nogal wisselvallig zijn, dus kleed je er wel op als je een fietsroute pakt. Of pak voor de veiligheid nog even de auto. Met de auto is het nu de perfect tijd om te toeren langs de bollenvelden.

Maar wat ook leuk is, is met de auto er spontaan eropuit trekken langs de meest uiteenlopende verkoopstalletjes. En die zijn er in het hele land.

Met hun opvallende vlaggen langs de weg zijn de verkoopstallen van verkoopstalletjes.nl gemakkelijk te herkennen. Dit zijn er inmiddels duizenden. Je kan er zeer uiteenlopende producten kopen, waardoor je na zo’n dagje bijna niet meer langs de supermarkt hoeft te gaan.

Aardbeien-drive ins

Er zijn zelfs speciale aardbeien-drive ins tijdens het aardbeienseizoen. Je hebt er bijvoorbeeld in Hazerswoude, Ridderkerk, Lommel, Haarlem, Arnhem en Bergenschenhoek. Die zijn vaak geweldig mooi aangekleed. Leuk om er met je auto langs te rijden, er een paar ‘gedoopt in de chocolade’ van te proeven en mee naar huis te nemen.

  • TIP: voor versproducten: neem een goede koelbox mee van huis.

Meer over: