Ga naar de inhoud

Aardbeien bewaren en bereiden: Dit zijn de lekkerste recepten

Update:

Aardbeien: het favoriete stukje fruit. Of je ze nu in de supermarkt scoort, bij de lokale fruitboer haalt of een ritje maakt naar de aardbeien drive-in. Wij leggen uit wat de lekkerste soort is, hoe je ze het beste kunt bewaren en wat de heerlijkste aardbeirecepten zijn. 

De aardbei is een zachte fruitsoort met veel vitamine C en weinig calorieën, tenzij je er een portie suiker overheen kwakt natuurlijk. In Nederland is dit fruit erg populair. Niet voor niets staat deze als 7e op de lijst van onze meest gegeten fruitsoorten. Waar groeien ze nou eigenlijk het beste? Aardbeien houden van warmte. Om ervoor te zorgen dat ze zich ontpoppen van plant tot vrucht, groeien ze in de maanden mei tot en met oktober buiten. Daarna binnen in de kas, waar het lekker warm is.

De lekkerste soort

De lekkerste aardbeien zijn, hoe kan het ook anders, de verse. Een aardbei die een dagenlange reis heeft af moeten leggen om in de schappen van de supermarkt terecht te komen, is ongetwijfeld minder lekker dan één die net is geplukt door de boer. Hoewel de Lambada-aardbei volgens fijnproevers 1 van de lekkerste rassen is, zal deze niet snel in de supermarkt liggen. De aardbeiensoort is beperkt houdbaar en te kwetsbaar om een lange reis af te leggen. De Favori is ook een bekende soort voor de fijnproevers, met zijn aromatische bosaardbei-smaak. Deze grote glanzende aardbeien zijn wel goed houdbaar.

De populairste soort in de supermarkten is de Elsanta. Als je naar de kleur kijkt, kun je de roodheid beoordelen. Hoe roder de aardbei, hoe beter. Laat je niet beïnvloeden door de grootte. Een kleine aardbei is niet per se minder lekker. 

Hoe bewaar je aardbeien?

De beste manier om aardbeien te bewaren, hangt af van wanneer je ze wilt gebruiken of opeten. Als je er dezelfde dag nog van wilt genieten, kun je ze gewoon op het aanrecht neerzetten. Wil je ze binnen een paar dagen gebruiken? Laat de kroontjes zitten en leg ze in de koelkast. Dat kan in het oorspronkelijke doosje, nog beter is om ze in een vershoudbakje te leggen met op de bodem een laag keukenrol. Zo kan het keukenpapier eventueel vocht opvangen. Zorg ervoor dat het maar gedeeltelijk is afgesloten, zodat er elk moment lucht bij kan. Als je ze langer wilt bewaren, kun je ze invriezen. Verwijder de kroontjes, snijd de aardbeien in stukjes en vries ze eerst in op een platte ondergrond. Als ze bevroren zijn doe je ze vervolgens in een diepvrieszakje met zipsluiting.

Dit maak je met aardbeien

Naast dat je de aardbei als gezonde snack kunt nemen, kun je er van alles van maken. Van aardbeien gedipt in chocolade tot een salade met ijsbergsla, geitenkaas, walnoten en als topping stukjes aardbei. Het is niet alleen een geschikt ingrediënt voor zoete recepten, ook voor hartige lekkernijen. Daarnaast kun je zelfgemaakte aardbeienjam maken en onze favoriet: een aardbeienkwarktaart.

Zelf jam maken

Zelf aardbeienjam maken is helemaal niet moeilijk. De benodigdheden zijn: 500 gram schoongemaakte aardbeien, sap van een halve citroen en 250 gram suiker of geleisuiker. Was ze, verwijder de kroontjes en dep ze droog. Halveer ze en meng ze met het citroensap en de suiker in een pan. Breng het mengsel langzaam (en al roerend) aan de kook. Wanneer het een minuut goed heeft geborreld, zet je het vuur lager en laat je het nog 10 tot 15 minuten inkoken tot al het vocht vrijwel verdampt is. Vul de jampot met het gekookte mengsel, sluit de deksel af en zet het potje 5 minuten op z’n kop. Zo wordt de inhoud luchtdicht afgesloten en kun je de jam tot wel een halfjaar bewaren. Na openen gekoeld bewaren!

Top 10 aardbeien recepten

  1. Aardbeien gedipt in chocolade
  2. Zomerse salade met aardbeien
  3. Zelfgemaakte aardbeienjam
  4. Verse aardbeiensmoothie
  5. Zelfgemaakte aardbeienijs
  6. Panna cotta van aardbeien
  7. Chocoladetaart met aardbeien
  8. Aardbeien kwarktaart
  9. Aardbeientiramisu
  10. Crostini’s met aardbeien

Bronnen: Voedingscentrum, Fruitbedrijf de Waal

Meer over: