Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Aardbeien bewaren en bereiden: Dit zijn de lekkerste aardbeirecepten

Aardbeien: het favoriete stukje fruit in de zomer. Of je ze nu in de supermarkt scoort, bij de lokale fruitboer haalt of een ritje maakt naar de aardbeien drive-in. Wij leggen uit wat de lekkerste soort aardbei is, hoe je ze het beste kunt bewaren en wat de heerlijkste aardbeirecepten zijn. 

De aardbei is een zachte fruitsoort met veel vitamine C en weinig calorieën, tenzij je er een portie suiker overheen kwakt natuurlijk. Het is een groot liefhebber in Nederland. Niet voor niets staat de aardbei zevende op de lijst van onze meest gegeten fruitsoorten. Waar ze nou eigenlijk groeien? Aardbeien houden van warmte. Om ervoor te zorgen dat ze zich ontpoppen van plant tot vrucht, groeien ze in de maanden mei tot en met oktober buiten. Daarna binnen in de kas, waar het lekker warm is.

De lekkerste soort aardbei

De lekkerste aardbeien zijn, hoe kan het ook anders, verse aardbeien. Een aardbei die een dagenlange reis heeft af moeten leggen om in de schappen van de supermarkt terecht te komen, is ongetwijfeld minder lekker dan één die net is geplukt door de boer. Hoewel de Lambada-aardbei volgens fijnproevers één van de lekkerste rassen is, zal deze niet snel in de supermarkt liggen. De aardbeiensoort is beperkt houdbaar en te kwetsbaar om een lange reis af te leggen. De Favori is ook een bekende soort voor de smaakherkenners, met zijn aromatische bosaardbei-smaak. Deze grote glanzende aardbeien zijn wel goed houdbaar.

De populairste soort in de supermarkten is de Elsanta. Als je naar de kleur kijkt, kun je de roodheid beoordelen. Hoe roder de aardbei, hoe beter. Laat je niet beïnvloeden door de grootte. Een kleine aardbei is niet per se minder lekker. 

Hoe bewaar je aardbeien?

De beste manier om aardbeien te bewaren, hangt af van wanneer je ze wilt gebruiken of opeten. Als je er dezelfde dag nog van wilt genieten, kun je ze gewoon op het aanrecht neerzetten. Wil je ze binnen een paar dagen gebruiken? Laat de kroontjes zitten en leg ze in de koelkast. Dat kan in het oorspronkelijke doosje, maar nog beter is om ze in een vershoudbakje te leggen met op de bodem een laag keukenrol. Zo kan het keukenpapier eventueel vocht opvangen. Zorg ervoor dat het maar gedeeltelijk is afgesloten, zodat er elk moment lucht bij kan. Als je ze langer wilt bewaren, kun je ze invriezen. Verwijder de kroontjes, snijd de aardbeien in stukjes en vries ze in op een bakplaat. Vervolgens bewaar je ze in een diepvrieszakje met zipsluiting.

Dit maak je met aardbeien

Naast dat je de aardbei als gezonde snack kunt nemen, kun je er van alles van maken. Van aardbeien gedipt in chocolade tot een salade met ijsbergsla, geitenkaas, walnoten en als topping stukjes aardbei. Het is dus niet alleen een geschikt ingrediënt voor zoete recepten, maar ook voor hartige lekkernijen. Daarnaast kun je zelfgemaakte aardbeienjam maken en onze favoriet: een aardbeienkwarktaart.

Zelf aardbeienjam maken

Zelf aardbeienjam maken is helemaal niet moeilijk. De benodigdheden zijn: 500 gram schoongemaakte aardbeien, sap van een halve citroen en 250 gram suiker of geleisuiker. Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en dep ze droog. Halveer de aardbeien en meng ze met het citroensap en de suiker in een pan. Breng het mengsel langzaam (en al roerend) aan de kook. Wanneer het een minuut goed heeft geborreld, zet je het vuur lager en laat je het nog 10 tot 15 minuten inkoken tot alle vocht vrijwel verdampt is. Vul de jampot met het gekookte mengsel, sluit de deksel af en zet het potje 5 minuten op z’n kop. Zo wordt de inhoud luchtdicht afgesloten en kun je de jam tot wel een halfjaar bewaren. Na openen gekoeld bewaren!

Top 10 aardbeien recepten

1.    Aardbeien gedipt in chocolade
2.    Zomerse salade met aardbeien
3.    Zelfgemaakte aardbeienjam
4.    Verse aardbeiensmoothie
5.    Zelfgemaakte aardbeienijs
6.    Panna cotta van aardbeien
7.    Chocoladetaart met aardbeien
8.    Aardbeien kwarktaart
9.    Aardbeientiramisu
10.  Crostini’s met aardbeien

Nu je weet dat aardbeien weinig suikers bevatten, wil je vast weten voor welke fruitsoorten dit niet geldt. En hoe je het komende zomerseizoen doorkomt zonder fruitvliegjes

Bronnen: Voedingscentrum, Fruitbedrijf de Waal
Auteur: Anouk Bruel