Ga naar de inhoud

5 bijzondere barbecue recepten

Update:
Barbecue recepten chicken on can

Spiesjes, hamburger en een kippenboutje… dat is het wel zo’n beetje op de gemiddelde Nederlandse barbecue. Terwijl je met een snufje creativiteit van elke barbecue een culinair feestje kunt maken.

Met deze barbecue krijg je veel complimenten

Heb jij al eens een hele kip op een blikje bier gemaakt? Of een zoete aardappelsalade? Dit zijn onze 5 favoriete barbecue recepten, waar je geheid veel complimenten voor krijgt.

Voorbereiding is het halve werk

Barbecueën is een ontspannen maaltijd in de achtertuin nuttigen, Vaker geeft het helaas veel stress: de gasten stillen de ergste honger met stokbrood met satésaus, de kippenboutjes zijn nog rosé van binnen, als de buitenkant zwartkrokant is.

En als de pofaardappelen onder het rooster vandaan komen, is iedereen al vol van de aardappelsalade en rozig van de rosé en koude biertjes. Dat kun je voorkomen! Bereid de barbecue goed voor en zorg voor gerechten waar je al je gasten – inclusief jezelf – mee verbaast.

De tekst gaat verder onder deze pin >>

1. Hele kip op een bierblikje

Deze beercan chicken is een enorme hit op internet! Je kunt het maken op een barbecue met een deksel. Een hele kip wordt ingesmeerd met olijfolie en lekkere kruiden. Daarna wordt hij rechtop op een open blikje bier gezet (neem er alvast een slok uit, anders stroomt het bier over de barbecue), waar hij onder het deksel een uur lang gaart. Het bier verdampt en gaart de kip van binnenuit, zonder dat hij droog wordt. Een spectaculair gezicht!

De tekst gaat verder onder deze pin >>

2. Zalm in een bananenblad

Vispakketjes zijn altijd een hit op de barbecue. Zalm, met een schijfje citroen erop, in een groot vel aluminiumfolie. Fijn om naast al dat vlees ook wat vis te eten en bovendien: de vispakketjes zijn snel klaar.

Maak je de vispakketjes in bananenbladen, dan ziet dat er geweldig uit en de vis krijgt een lekker rokerig smaakje. Marineer de zalmmoten in ketjap, met een beetje sambal en verse gember. Pak ze daarna stevig in bananenbladen (te koop bij de toko) en leg ze aan de zijkant van de barbecue, waar de directe vlammen ze niet kunnen raken. Na 5 tot 10 minuten is het blad een beetje geschroeid, en de vis sappig en gaar.

De tekst gaat verder onder deze pin >>

3. Aardappelsalade – maar dan anders

Een aardappelsalade hoort bij barbecue zoals Jip bij Janneke. Maar moet dat zo’n kant-en-klare aardappelsalade uit de supermarkt zijn?

Een salade van zoete aardappel, met rucola, feta en hazelnoten is een echte verrassing, net als een zoete aardappelsalade met spekjes en Parmezaanse kaas, of een salade van zoete aardappel met zongedroogde tomaat, avocado en veldsla. Laat de aardappels niet helemaal afkoelen, maar serveer de salade lauwwarm. En maak maar wat extra, want dit is zo op!

4. Knoflook-kruidenstokbrood

Bij elke barbecue eet je er veel meer van dan goed voor je is: stokbrood. Van tevoren haal je stokbroden bij de supermarkt of de bakker, maar een paar afbakstokbroden zijn ook handig om bij de hand te hebben.

Het is niet moeilijk om van doodgewoon brood een spannend bijgerecht te maken. Koop een heel brood, maar laat het niet in boterhammen snijden. Je snijdt de bovenkant van het brood in vierkantjes, maar laat het brood aan de onderkant aan elkaar zitten.

Doe tussen de verschillende blokjes brood steeds een klont kruidenboter, pak het hele brood in aluminiumfolie en leg even op het rooster. Het brood wordt warm en nog iets knapperiger, de kruidenboter smelt tussen de plakjes. Iedereen kan een stukje brood afbreken. Je weet nu ook waarom je een extra pak servetten mee had genomen uit de supermarkt: vette vingertjes!

De tekst gaat verder onder deze pin >>

5. Toetje van de barbecue

Hoe eindigt de barbecue? Voor iedereen een cornetto, of een standaard bakje koffie? Je kunt ook op de barbecue een toetje maken. Snij de bovenkant van een bananenschil in, druppel er wat rum of bananenlikeur in, pak ze in folie en leg ze in de smeulende kolen.

Die dronken bananen gaan met een bolletje vanille-ijs en wat karamelsaus op een bordje voor het perfecte nagerecht. Zelfs de kinderen krijgen een banaan, zonder drank maar met een paar marshmallows in het pakketje, die in de warme kooltjes ook gaan smelten.

De tekst gaat verder onder deze pin >>

Wat drink jij bij deze bijzondere barbecue?

Bij zo’n feestelijke barbecue passen natuurlijk geen doodgewone drankjes. Maak een grote schaal bowl met zomers fruit, waar iedereen een glas uit kan scheppen. Een bak aardbeien, een bak frambozen en stukjes watermeloen gaan in een grote kom met een fles 7up en een fles spa rood. Blaadjes munt maken het helemaal af. En voor de grote mensen: met een glas wodka in de schaal krijg je een pittige bowl.

Geniet en kijk alvast wanneer het weer zich leent voor een culinair feestje in je tuin of park om de hoek.

 

Meer over: