Ga naar de inhoud

10 leuke koninklijke activiteiten in Den Haag

Update:

Den Haag, de hofstad van Nederland, ademt koninklijke grandeur en geschiedenis. Van majestueuze paleizen tot historische pleinen, er is zoveel te ontdekken voor liefhebbers van koninklijke pracht en praal. Hier zijn 10 koninklijke activiteiten die je niet mag missen tijdens je bezoek aan Den Haag.

1. Paleis Noordeinde, een koninklijk welkom

Op woensdagochtend worden regelmatig nieuwe ambassadeurs ontvangen in Paleis Noordeinde, de officiële werkplek van Koning Willem-Alexander. Deze ceremoniële ontvangst omvat rijtuigen, een militaire kapel die volksliederen speelt en een welkomstcomité dat de koning begroet. Een unieke kans om getuige te zijn van koninklijke protocol en traditie.

2. Stadspaleis Kneuterdijk, een duik in de geschiedenis

Breng een bezoek aan het voormalige koninklijk paleis van Koning Willem II en Koningin Anna Paulowna, het prachtige Stadspaleis Kneuterdijk. Ontdek de gotische zaal en de imposante balzaal, die tegenwoordig dienst doet als huisvesting voor de Raad van State. Hoewel het paleis niet het hele jaar door open is voor publiek, worden er regelmatig rondleidingen georganiseerd. Raadpleeg de agenda op denhaag.com voor beschikbaarheid.

3. Royal Tour, een koninklijke wandeling

Ontdek de koninklijke geschiedenis van Den Haag met de online wandeling ‘Royal Tour’. Deze interactieve wandeling brengt je langs historische hoogtepunten en verborgen schatten van de stad. Luister naar boeiende verhalen en bekijk historische bezienswaardigheden terwijl je wandelt door de straten van Den Haag.

4. Paleis Huis ten Bosch, het koninklijke woonpaleis

Het majestueuze Paleis Huis ten Bosch is het koninklijke woonpaleis van Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en hun gezin. Hoewel het paleis niet toegankelijk is voor publiek, kun je het bewonderen vanaf de buitenkant tijdens een wandeling of fietstocht door het prachtige Haagse Bos.

Het is een iconisch beeld, vooral wanneer Nederlandse medaillewinnaars van de Olympische Spelen worden gefotografeerd op de trappen van het paleis.

De tekst gaat verder onder het bericht >>

5. Paleistuin, een van onze favoriete koninklijke activiteiten

Breng een bezoek aan de Paleistuin, gelegen achter Paleis Noordeinde. Deze prachtige tuin, oorspronkelijk aangelegd in de 17e eeuw, biedt een oase van rust en groen in het hart van de stad. Wandel langs de statige lanen, bewonder de bloembedden en geniet van de serene sfeer. Houd er rekening mee dat de tuin alleen toegankelijk is tijdens speciale openstellingsdagen.

6. Koninklijke stallen, ontdek de koninklijke paarden

Maak een rondleiding door de Koninklijke Stallen, gelegen naast Paleis Noordeinde. Hier krijg je een kijkje achter de schermen van de koninklijke paardenstal en koetshuis. Bewonder de prachtige rijtuigen, koetsen en sierharnassen en leer meer over de rijke tradities van het Koninklijk Staldepartement.

7. Koninklijk archief, duik in de koninklijke geschiedenis

Bezoek het Koninklijk Archief, gelegen in het Nationaal Archief aan de Prins Willem-Alexanderhof. Hier vind je een schat aan historische documenten, brieven, foto’s en kaarten die de koninklijke geschiedenis van Nederland documenteren. Ontdek fascinerende details over de Oranjes en andere koninklijke royals door de eeuwen heen.

8. Koninklijke Bibliotheek, literaire schatten

Breng een bezoek aan de Koninklijke Bibliotheek, gelegen aan de Prins Willem-Alexanderhof. Deze indrukwekkende bibliotheek herbergt een uitgebreide collectie van meer dan 7 miljoen boeken, manuscripten, kaarten en andere documenten. Verken de literaire schatten en leer meer over de intellectuele en culturele geschiedenis van Nederland.

9. Paleis Lange Voorhout, koninklijke kunst

Kan je niet genoeg krijgen van alle koninklijke activiteiten? Bewonder dan Paleis Lange Voorhout, een prachtig 18e-eeuws paleis gelegen aan het gelijknamige plein. Tegenwoordig dient het als tentoonstellingsruimte voor kunst en cultuur. Bekijk wisselende exposities en laat je inspireren door de koninklijke omgeving en de kunstwerken die hier worden tentoongesteld.

10. Koninklijke wandelroutes, verken de koninklijke route

Volg een van de vele koninklijke wandelroutes door Den Haag en ontdek de koninklijke hoogtepunten van de stad. Van Paleis Noordeinde tot de Koninklijke Paleizen in het Haagse Bos, er is zoveel te zien en te ontdekken voor liefhebbers van koninklijke pracht en praal.

Foto: Canva, Palace of Peace in the Hague⁠ door Anastasia Collection

Meer over: