Ga naar de inhoud

Paleis Noordeinde en Koninklijke Stallen langer open voor publiek

Update:
koninklijke stallen Paleis Noordeinde

Paleis Noordeinde en de aangrenzende Koninklijke Stallen gaan weer open voor publiek. De deuren zijn dit jaar langer dan normaal open voor bezoekers. In plaats van 4 dagen, gaan ze 12 dagen open. Kom gluren bij de Oranjes en meegenieten van de pracht en praal die deze locaties bieden.

Online inschrijven voor bezoek stallen vanaf 12 juni

Iedereen is welkom om van 1 tot en met 13 augustus (met uitzondering van maandag 7 augustus) een bezoek te brengen aan Paleis Noordeinde en de Koninklijke Stallen. In Paleis Noordeinde is dan het zogenaamde Corps de Logis te bewonderen, inclusief de imposante Grote Balzaal en de sierlijke Balkonkamer. De Koninklijke Stallen herbergen onder andere de beroemde Gouden Koets, de elegante Glazen Koets (zie hoofdfoto) en de Koninklijke bus.

Zijne Majesteit heet jou persoonlijk welkom

Alle bezoekers van het paleis ontvangen een boeiende multimediatour, waarbij Zijne Majesteit de Koning hen persoonlijk welkom heet en medewerkers van de Dienst van het Koninklijk Huis verhalen vertellen over hun werk in het Paleis. Tickets zijn online te reserveren vanaf maandag 12 juni om 10.00 uur.

Rijke geschiedenis van de Oranjes

Paleis Noordeinde kent een rijke geschiedenis die bijna 500 jaar teruggaat. Het was de voormalige residentie van Louise de Coligny, de weduwe van Willem van Oranje. Stadhouder Frederik Hendrik verzorgde er grandioze ontvangsten, en enkele jaren na zijn inhuldiging nam Koning Willem I er zijn intrek. Bovendien zijn zowel koningin Wilhelmina als koningin Juliana in dit paleis geboren.

Paleis Noordeinde vandaag de dag het werkpaleis van de koning

Tegenwoordig fungeert Paleis Noordeinde als het werkpaleis van de Koning en als de werkplek voor medewerkers van de Dienst van het Koninklijk Huis. Elk jaar ontvangt het paleis talloze gasten uit binnen- en buitenland, variërend van uitblinkerslunches en audiënties tot beëdigingen, het aanbieden van geloofsbrieven door nieuwe ambassadeurs en de prestigieuze uitreiking van de Appeltjes van Oranje.

30 paarden en 70 antieke rijtuigen te bewonderen

In 1815 richtte Koning Willem I het Koninklijk Staldepartement op. Een volwaardig staldepartement en 1 van de weinige in Europa. Het departement koestert tradities en huisvest een unieke collectie historische rijtuigen, paardentuigen en univormen. Een groot deel van deze collectie wordt nog altijd gebruikt.

Het departement is ook verantwoordelijk voor het vervoer van de leden van het Koninklijk Huis, hun gasten, de hofhouding en de medewerkers van de Dienst Koninklijk Huis. Traditioneel en modern vervoer gaan hier hand in hand. De Afdeling Koets- en Rijstal van het Koninklijk Staldepartement herbergt ongeveer 30 paarden en meer dan 70 antieke rijtuigen, waaronder de beroemde Glazen Koets en Gouden Koets.

Bezoekers krijgen dus een unieke kans om zowel het heden als het verleden van deze bijzondere plekken van de verblijven van de Oranjes te ontdekken. Tijdens de openstelling kun je als bezoeker natuurlijk ook een kijkje nemen bij de stallen waar de paarden verblijven.

koninklijke stallen
Breng ook een bezoek aan de Koninklijke Stallen.

Geldig toegangsbewijs vereist

Voor een bezoek aan Paleis Noordeinde en de Koninklijke Stallen is een vooraf gekocht toegangsbewijs vereist. Deze tickets zijn alleen geldig in combinatie met een legitimatiebewijs bij binnenkomst. Een ticket geeft toegang op een specifieke datum en tijd. Er zijn aparte toegangsbewijzen voor elk van de locaties beschikbaar, er is ook een combinatieticket voor beide locaties verkrijgbaar.

Algemene informatie voor bezoekers:

  • Bij een bezoek aan Paleis Noordeinde ontvangen bezoekers een boeiende multimediatour.
  • In de Koninklijke Stallen zijn informatiepanelen aanwezig en worden er publieksfilms vertoond.
  • Kinderen tot 18 jaar hebben gratis toegang, ze dienen wel een toegangsbewijs te reserveren.
  • Per boeking kunnen maximaal 6 tickets worden gekocht.
  • Paleis Noordeinde is geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur, en de Koninklijke Stallen zijn geopend van 12.00 uur tot 17.00 uur.

Kom deze zomer gluren bij de Oranjes en hun Koninklijk Huis en ontdek de pracht en historie van Paleis Noordeinde en de Koninklijke Stallen. Wees erbij en reserveer tickets vanaf maandag 12 juni om 10.00 uur op de site van Koninklijke verzamelingen.nl

Bron: Rijksoverheid. Foto: RVD/Wiebe Kiestra.

Meer over: