Ga naar de inhoud

Op bezoek bij de koninklijke familie? Van de koninklijke wachtkamer tot Paleis Noordeinde

Update:

Vanaf eind april is de koninklijke wachtkamer op treinstation Den Haag Hollands Spoor weer open op zondagen voor bezoekers. Een beperkt aantal mensen kan een rondleiding krijgen door de Koninklijke wachtkamer, die in 1893 werd geopend.

Naast de koninklijke wachtkamer, is het ook leuk om de tuinen in Amsterdam, het paleis in Den Haag of een van de tentoonstellingen in Soestdijk te bezoeken. Lees hier wat je allemaal ontdekt van de koninklijke familie.

7 Koninklijke plekken om te bezoeken

1. Koninklijke wachtkamer in Den Haag

De koninklijke wachtkamer, die is ontworpen voor de koning en zijn familie wanneer ze met de trein reizen vanaf het station, bevindt zich in het linkerdeel van het stationsgebouw. De ingang bestaat uit een groot trapportaal met glas-in-loodramen en een marmeren trap die naar 3 salons leidt. Een van de plafonds is beschilderd met de wapens van 11 provincies, waarbij Flevoland pas in 1986 als provincie erkend werd. De wachtkamer is op zondagen open voor bezoekers.

Net als voorgaande jaren zijn kaartjes nodig voor de rondleidingen, die plaatsvinden op zondagen van 30 april tot en met 25 juni. Elke rondleiding duurt ongeveer een half uur en de kaartverkoop start op maandag 3 mei.

2. Koninklijke Stallen in Den Haag

In de Koninklijke Stallen in Den Haag zijn de paarden en rijtuigen van de koninklijke familie te vinden. Hieronder vind je een aantal activiteiten die je kunt doen tijdens een bezoek aan de Koninklijke Stallen:

  1. Maak een rondleiding: Tijdens een rondleiding leer je alles over de geschiedenis van de Koninklijke Stallen, de paarden en de rijtuigen.
    Je kunt onder andere een kijkje nemen in de stallen, de rijtuigenloods en de smederij.
  2. Bekijk de koninklijke rijtuigen: In de rijtuigenloods staan verschillende koninklijke rijtuigen opgesteld, zoals de Gouden Koets, de Glazen Koets en de Gala-Sociëteitswagen. Het is een bijzondere ervaring om deze historische rijtuigen van dichtbij te bekijken.
  3. Ontmoet de paarden: In de stallen staan de paarden van de koninklijke familie.
    Het is leuk om deze prachtige dieren van dichtbij te bekijken en meer te leren over de verschillende rassen en eigenschappen van de paarden.
  4. Bekijk de tuigenkamer: In de tuigenkamer worden de tuigen en harnassen van de paarden bewaard.
    Bekijk hier verschillende onderdelen van de tuigen en leer over de techniek en ambacht achter het maken van deze bijzondere kledingstukken.
  5. Bezoek de cadeau-kamer: In de cadeau-kamer staan verschillende cadeaus tentoongesteld die de koninklijke familie heeft ontvangen van andere staatshoofden en regeringen. Het is interessant om deze cadeaus te bekijken. Leer meer over de diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en andere landen.
  6. Neem een kopje koffie: In de stallen is een café waar je terecht kunt voor een kopje koffie of thee.
    Hier kun je even bijkomen van alle indrukken en nagenieten van je bezoek aan de Koninklijke Stallen.

3. Paleis Noordeinde in Den Haag

Paleis Noordeinde in Den Haag is het werkpaleis van de koning. Normaal gesproken is het niet toegankelijk voor het publiek, er worden soms rondleidingen georganiseerd. Als het paleis opengesteld is voor publiek, dan kun je het interieur van het paleis bekijken. Waaronder de verschillende zalen en kamers, zoals de Grote Balzaal, de Blauwe Salon en de Eetzaal. Ook zijn er vaak kunstwerken en historische objecten te zien.

Als je geluk hebt, kun je tijdens je bezoek aan Paleis Noordeinde ook de koninklijke familie zien verschijnen. Bij speciale gelegenheden, zoals Koningsdag, komt de koninklijke familie vaak naar het balkon van Paleis Noordeinde om naar de festiviteiten te kijken en het publiek toe te zwaaien.

5. Paleisbezoek in Amsterdam

Het Koninklijk Paleis in Amsterdam is het officiële ontvangstpaleis van Koning Willem-Alexander en wordt nog steeds gebruikt voor koninklijke ceremonies en evenementen.

Het paleis is ook toegankelijk voor het publiek en biedt verschillende mogelijkheden om het te bezoeken. Als je het Koninklijk Paleis in Amsterdam bezoekt, kun je zelfstandig het paleis verkennen met behulp van een audiogids. Tijdens een paleisbezoek kun je de volgende dingen doen:

  1. Bezoek de Burgerzaal: Dit is de meest indrukwekkende kamer in het paleis, met een prachtig plafond en enorme kaarsenkronen. Het is hier dat de koningin wordt ingehuldigd en andere belangrijke ceremonies worden gehouden.
  2. Verken de Eerste Kamer en de Tweede Kamer: Dit zijn de kamers waar de regering en het parlement vroeger vergaderden. Ze zijn rijk versierd en hebben mooie kunstwerken aan de muren.
  3. Bekijk de Koninklijke Stallen: Hier kun je een indrukwekkende collectie rijtuigen zien, evenals de prachtige paarden die nog steeds in gebruik zijn bij het Koninklijk huis.
  4. Bewonder de kunstcollectie: Het Koninklijk Paleis heeft een indrukwekkende kunstcollectie, met schilderijen van beroemde Nederlandse meesters zoals Rembrandt en Jacob de Wit.
  5. Ontdek de geschiedenis van het paleis: Het Koninklijk Paleis heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 17e eeuw. Tijdens een paleisbezoek leer je meer over deze geschiedenis en hoe het paleis werd gebruikt door de verschillende koningen en koninginnen.

TIP: het is ook mogelijk om het paleis te bezoeken als onderdeel van een koninklijke ontvangst. Dit houdt in dat bezoekers worden ontvangen door een hofdame of -heer en worden rondgeleid door een privégids, waarbij ze de mogelijkheid hebben om een kijkje te nemen in de koninklijke vertrekken.

6. Tentoonstellingen in Amsterdam, Soestdijk of Den Haag

Het Koninklijk Huis organiseert regelmatig tentoonstellingen die gerelateerd zijn aan de geschiedenis en cultuur van Nederland en het Koninklijk Huis zelf. Hieronder staan enkele recente tentoonstellingen die hebben plaatsgevonden en plaatsvinden:

  1. “Hollandse Meesters uit de Hermitage” in het Hermitage Museum in Amsterdam (2018-2019): Deze tentoonstelling toonde een selectie van meesterwerken uit de collectie van de Hermitage in St. Petersburg, waaronder werken van Rembrandt, Hals en Vermeer. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima openden de tentoonstelling.
  2. “Paleis Soestdijk: Het Verhaal” in Paleis Soestdijk (2020-2021): Deze tentoonstelling vertelde het verhaal van Paleis Soestdijk, het voormalige woonhuis van Koningin Juliana en Prins Bernhard. Bezoekers konden door het paleis wandelen en verschillende tentoonstellingen bekijken over de geschiedenis van het paleis en de bewoners.
  3. “Koninklijke Geschenken” in Paleis Het Loo (2021): Deze tentoonstelling toonde de enorme collectie geschenken die het Koninklijk Huis door de jaren heen heeft ontvangen. Bezoekers konden een kijkje nemen in de collectie en meer te weten komen over de betekenis achter de verschillende geschenken.
  4. “Beeldvorming van een vorstenhuis” in het Nationaal Archief in Den Haag (2021-2022): Deze tentoonstelling liet zien hoe de beeldvorming van het Koninklijk Huis door de jaren heen is veranderd en hoe het Koninklijk Huis deze beeldvorming heeft beïnvloed.
  5. ‘De eeuw van Juliana, een koningin en haar idealen’ in De Nieuwe Kerk Amsterdam (2022-heden): Ter gelegenheid van de 75e verjaardag van de inhuldiging van Koningin Juliana, toont De Nieuwe Kerk meer dan 100 objecten uit de Koninklijke Verzamelingen die het leven van de koningin illustreren.

De tentoonstelling in de Nieuwe Kerk omvat onder andere thema’s zoals:

  • Het interieur van Soestdijk
  • De mode van Juliana
  • Koninklijk dineren met Juliana
  • Portretten van Juliana
  • Juliana en fotografie

Wees er snel bij, want deze tentoonstelling is te bewonderen tot 10 april 2023. Naast deze tentoonstellingen zijn er ook regelmatig exposities in de Koninklijke Paleizen zelf, zoals Paleis Noordeinde en Het Loo. Deze exposities richten zich meestal op de geschiedenis en de collectie van de paleizen en het Koninklijk Huis.

7. Paleis Het Loo in Apeldoorn

Paleis Het Loo in Apeldoorn is een voormalig Koninklijk Paleis dat tegenwoordig is opengesteld voor publiek. Het paleis wordt omgeven door prachtige tuinen en is een populaire attractie voor toeristen.
Hieronder vind je een aantal activiteiten die je kunt doen tijdens een bezoek aan Paleis Het Loo:

  1. Bezoek het paleisinterieur: Maak een rondleiding door het paleis en ontdek de prachtige zalen, zoals de Grote Balzaal, de Eetzaal, de Koningin Wilhelmina-slaapkamer en de Koningin Emma-galerij. Bekijk de rijke geschiedenis van het Nederlandse Koninkrijk en bewonder de prachtige kunst en meubels uit de 17e en 18e eeuw.
  2. Bezoek de stallen: Naast het paleis zijn de Koninklijke Stallen te vinden, waar de rijtuigen, koetsen en auto’s van de koninklijke familie staan opgesteld. Je kunt hier een rondleiding krijgen en meer leren over de geschiedenis van deze bijzondere voertuigen.
  3. Ga naar het museum: Het paleis heeft ook een museum, waar je meer leert over de geschiedenis van Paleis Het Loo en de koninklijke familie. Er zijn verschillende tentoonstellingen en activiteiten voor jong en oud, waaronder interactieve displays en historische voorwerpen.
  4. Neem een hapje en een drankje: Na al het bezichtigen kun je even bijkomen in het restaurant of op het terras van het paleis. Hier kun je genieten van een hapje en een drankje met uitzicht op de prachtige tuinen en het paleis.

8. De prachtige tuinen van Paleis Het Loo in Apeldoorn

Op zoek naar een kijkje in het koninklijke verleden? Ontdek hoe onze Koninklijke familie woonde en werkte in Paleis Het Loo, gelegen op slechts een uur rijden van Amsterdam in Apeldoorn. Dit paleis was meer dan 300 jaar de thuisbasis van de Oranjes, waar zij hun gasten ontvingen voor zaken en vertier. Maak een wandeling door de prachtige tuinen en bewonder het servies dat gebruikt werd tijdens de diners. Duik terug in de tijd en ontdek het koninklijke verleden van dit paleis.

  1. Maak een wandeling door de tuinen. De Koninklijke Tuinen zijn ontworpen in de 17e eeuw en hebben een prachtige symmetrische stijl. Tijdens je bezoek kun je een wandeling maken door de verschillende delen van de tuinen en genieten van de geuren en kleuren van de bloemen.
  2. Bekijk de vijvers en fonteinen. De tuinen hebben meerdere vijvers en fonteinen die zorgen voor een rustgevende sfeer. Je kunt hier heerlijk ontspannen en genieten van het uitzicht.
  3. Leer meer over de geschiedenis. De tuinen hebben een rijke geschiedenis en tijdens je bezoek kun je meer te weten komen over de ontwerper van de tuinen, de verschillende koningen en koninginnen die hier hebben gewandeld en de veranderingen die de tuinen in de loop der tijd hebben ondergaan.
  4. Maak een rondleiding met een hofdame of -heer. Als je meer wilt weten over de tuinen en het koninklijk paleis, kun je een rondleiding met een hofdame of -heer boeken. Zij zullen je meer vertellen over de geschiedenis en de bijzondere kenmerken van de tuinen.
  5. Geniet van de rust en schoonheid van de tuinen. De Koninklijke Tuinen bieden een rustige en serene omgeving midden in het drukke Amsterdam. Het is een perfecte plek om te ontspannen en te genieten van de natuur en de schoonheid van de tuinen.

Beeldmateriaal: koninklijkhuis.nl

Meer over: