Ga naar de inhoud

Een brief sturen naar de koning doe je zó

Update:
brief-sturen-koning

Penvrienden worden met Koning Willem-Alexander. Dit lijkt misschien een wat ver-van-je-bed-show, maar dit kan je zomaar eens gebeuren. Iedereen heeft namelijk de mogelijkheid om zijn of haar woorden rechtstreeks aan koning Willem-Alexander en koningin Máxima te richten.

Ben je nieuwsgierig hoe je zelf een brief aan de koning kunt schrijven? Lees hier enkele tips en richtlijnen om je eigen brief te schrijven.

Majesteit, heeft u nog een ton voor mij?

  • “U bent onze laatste hoop. Kunt u ons alstublieft 100.000 euro geven, zodat onze droom werkelijkheid kan worden?”
  • “AUB. Help ons.”
  • “We schrijven deze brief omdat we tot wanhoop gedreven zijn. Ik ben de hele dag in tranen.”
  • “Ik hoef geen groot huis. Ik wil gewoon een keer met mijn kinderen op vakantie.”

Deze brieven zijn ooit op de deurmat van koning Willem-Alexander en koningin Máxima beland. Het Kabinet van de Koning ontvangt jaarlijks tussen de 3.000 en 5.500 van dergelijke brieven. De onderwerpen die in deze brieven worden aangekaart zijn zeer uiteenlopend. Mensen vragen de koning vaak om hulp wanneer ze vastzitten in het buitenland of verzoeken om een verblijfsvergunning. De brieven worden meestal getypt, toch zijn ook veel handgeschreven exemplaren. Sommige zijn zelfs simpelweg geadresseerd aan ‘Koning Willem-Alexander’, ‘Villa Eikenhorst’ of ‘Wassenaar’, zonder straatnaam of postcode. Gelukkig weet de postbode het stel toch te vinden.

Laatste redmiddel

Naast deze smeekbeden om hulp krijgen de koning en zijn vrouw ook veel brieven van mensen die in armoede leven. Dit zijn vaak mensen die worstelen met financiële problemen. Deze brieven worden doorgestuurd naar het ministerie van Sociale Zaken, waar ze worden beantwoord. Sommige briefschrijvers vragen zelfs rechtstreeks om geld aan de koning. Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken begrijpt dat mensen die aan de bodem van de samenleving zitten hun toevlucht zoeken bij de koning of koningin. “Het is hun laatste redmiddel. Ze hopen dat de koning een oplossing kan bieden. Ik begrijp waarom mensen schrijven.”

Geen geld, maar wel een brief terug

Hoewel deze brievenschrijvers geen geld krijgen, ontvangen ze wel een brief terug, op voorwaarde dat er een duidelijke afzender vermeld staat. Deze reactie komt echter niet van de koning(in) zelf, maar van het betreffende ministerie. In de antwoorden worden onder andere adviezen en mogelijke hulpverleningsmogelijkheden gegeven. Schroom niet, soms geeft onze koning wel een persoonlijke reactie. Nou, wie niet waagt, die niet wint!

Hoe kan ik een brief versturen naar de leden van het Koninklijk Huis?

Enthousiast geworden? Schrijf dan zelf ook een brief aan de koning. Het is ook mogelijk om een brief te sturen naar andere leden van het Koninklijk Huis. Hierbij de belangrijkste informatie:

Postadressen

Leden van het Koninklijk Huis: Paleis Noordeinde Postbus 30412 2500 GK Den Haag

Postadres voor Prinses Margriet en professor mr. Pieter van Vollenhoven: Huis Het Loo Koninklijk Park 23 7315 AA te Apeldoorn

Aanspreekvormen

Bij het schrijven van je brief kan je gebruikmaken van de volgende aanspreekvormen:

  • Voor Z.M. Koning Willem-Alexander: Majesteit
  • Voor H.M. Koningin Máxima: Majesteit
  • Voor H.K.H. Prinses Beatrix, H.K.H. de Prinses van Oranje (Prinses Amalia), H.K.H. Prinses Alexia, H.K.H. Prinses Ariane, Z.K.H. Prins Constantijn, H.K.H. Prinses Laurentien en H.K.H. Prinses Margriet: Koninklijke Hoogheid
  • Voor prof. mr. Pieter van Vollenhoven: Hooggeleerde Heer

Uitnodigingen

De leden van het Koninklijk Huis ontvangen veel uitnodigingen voor evenementen, vieringen en andere bijeenkomsten. Het is echter onmogelijk voor het Koninklijk Huis om aan al deze verzoeken te voldoen. Dien daarom je verzoek ruim van tevoren schriftelijk in op de bovengenoemde adressen.

Meer over: