Ga naar de inhoud

Frank Masmeijer komt, na gratie koning, met liedje 

Update:
single ga je mee naar de zomer frank Masmeijer Volendam

Als we Frank Masmeijer mogen geloven is hij, sinds hij ontslagen is uit de Belgische gevangenis vorig jaar, met een schone lei begonnen. En met een even schoon glas voor zijn neus op het terras geniet hij van zijn vrijheid bij de gratie van onze koning.

De ex-gedetineerde televisiepersoonlijkheid kondigt zijn nieuwe single aan. “Ga je mee naar de zomer!”, zingt hij. Zing je mee?

‘Ga je mee naar de zomer!’ moet een streep zetten onder foute verleden Nederlandse BN’er

Frank Masmeijer, die vorig jaar met een enkelband werd vrijgelaten uit de gevangenis, heeft een liedje met videoclip opgenomen in de haven van Volendam (zie foto). Heeft hij die plek gekozen om daar straks – onopvallend en met een vissersbootje – van dat witte poeder aan land te krijgen? Nee grapjas! Het is het dorp waar zijn huidige vriendin een boetiek heeft en waar hij veel tijd doorbrengt. De perfecte locatie voor zijn zomerse single ‘Ga je mee naar de zomer’. Als het aan de makers ligt wordt het dé zomerhit van 2023.

De tekst gaat verder onder de afbeelding >>

Een nieuwe documentaire over de entertainer is ook in de maak. Deze heet ‘Gratie: Het Ware Verhaal’. Met deze documentaire, die vanaf 17 juni te zien is via de streamingsdienst Viaplay, wil hij definitief afrekenen met zijn verleden en de (achterklap) verhalen over zijn leven afsluiten. 

Wie is Frank Masmeijer ook alweer?

Frank Masmeijer is een voormalig televisiepresentator, semi professioneel voetballer, zanger en horecaondernemer. Frank was in de jaren 80 en 90 hét gezicht van de televisiezender NCRV. Na zijn carrière als tv-bekendheid vertrok hij naar België om daar een horecazaak te beginnen.

In 2014 werd hij opgepakt voor poging tot cocaïnesmokkel. Masmeijer zou samen met een bende hebben geprobeerd om via de bananenexport een partij cocaïne – met een straatwaarde van 23 miljoen euro – naar België te smokkelen. Masmeijer kreeg zijn straf en heeft ervoor gezeten. Vanaf 2015 mocht het bendelid en entertainer naar huis met huisarrest en een enkelband. In juli vorig jaar kreeg Masmeijer de genade van de koning. Over het leven van Masmeijer kwam de documentaire ‘De Zaak Masmeijer’ uit en ook een boek ‘Frank en Vrij’, dat ingaat op zijn privéleven en de drugszaak. 

Over gratie verlenen

Gratie is een bevoegdheid van de koning in Nederland. Het wordt verleend aan personen die zijn veroordeeld voor een strafbaar feit en die voldoen aan bepaalde criteria. Op basis van humanitaire redenen, zoals ernstige gezondheidsproblemen, of om andere redenen die de koning passend acht. Het proces van gratieverlening valt onder de verantwoordelijkheid van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Uiteindelijk is het de koning die beslist of gratie wordt verleend.

Hoe vaak is er gratie verleend?

Uit cijfers blijkt dat het ministerie van Justitie en Veiligheid in 2022 in totaal 657 gratieverzoeken zijn gedaan. Daarvan zijn er 131 ingewilligd. Het jaar daarvoor waren dat er nog 87 (van in totaal 558 gratieverzoeken). 1 op de 6 verzoeken werden toegewezen. Dat zijn er, naar onze mening, toch best wel veel. 

Het is niet echt uitzonderlijk dat de oud-presentator gratie heeft gekregen. Of het wel uitzonderlijk is voor iemand die vastzit voor cocaïnesmokkel is niet te zeggen. Het ministerie maakt dit niet openbaar. 

Elke gedetineerde in Nederland mag een gratieverzoek indienen. De voorwaarden zijn wel: de straf staat al vast. Beroep is niet meer mogelijk. Of er zijn nieuwe omstandigheden waar de rechter tijdens de veroordeling geen rekening mee kon houden, zoals een verslechterde gezondheid. Dat is, als we Masmeijer zo observeren, vast niet de reden geweest voor zijn gratie! Maakt het jou sowieso niet uit wat de reden voor de gratie was? Zing dan uit volle borst mee!

Bronnen: Blauw Bloed, POW, NH Nieuws, Instagram: Frank Masmeijer, Rijksoverheid, Wikipedia.

Meer over: