Ga naar de inhoud

Parkinson film ‘Still’, over acteur Michael J. Fox, ontroert

Update:
Still Film Michael J. Fox over Parkinson Back to the Future

Over het leven van de acteur Michael J. Fox, bekend geworden van de film ‘Back to the Future’ kwam onlangs de documentairefilm ‘Still’ uit. De 62-jarige acteur, die lijdt aan de ziekte van Parkinson, geeft een inkijkje in zijn leven met deze slopende ziekte.

Fox weet opnieuw het publiek aan zich te binden. Hij won er onlangs een prijs mee. Precies in dezelfde periode was er ook een doorbraak in een Parkinson onderzoek door de Michael J. Fox Foundation. Lees verder voor een korte introductie van de film.

Een emotionele verhaal over de slopende ziekte

Documentaire ‘Still’ is meer dan een verzameling beelden

‘Still’ is meer dan alleen een verzameling beelden; het voelt aan als een audioboek met visuele ondersteuning. De beelden dienen voornamelijk als achtergrond bij de woorden van Fox, waarin fragmenten uit zijn films en archiefmateriaal zijn gemonteerd. Hoewel het misschien voor de kijker wennen is aan de steeds veranderende settings, dragen de losse shots bij aan het emotionele verhaal.

Fox vertelt in de film over zijn eigen leven door voor te lezen uit zijn eigen boeken en door beelden te tonen. In het begin zie je de jonge Fox voorbijkomen. Een drukke jongen. Hij kon toen eigenlijk ook al niet stil zitten. Vervolgens wordt zijn succesvolle carrière, met hoogtepunten zoals de Back to the Future-trilogie, belicht. Dan is er het moment van de diagnose van de ziekte van Parkinson in het leven van Fox. Te zien zijn ook de ontroerende momenten met zijn familie en de behandelingen bij de fysiotherapeut.

Soms moeilijk te verstaan door Parkinson

Naast de beelden bevat de documentaire ook losse interviews met Fox zelf. Hij is door deze ziekte moeilijk te verstaan en is constant aan het bewegen. Toch blijft hij grappig, gepassioneerd en open. Het persoonlijke karakter van de interviews zorgt ervoor dat de kijker een dieper inzicht krijgt in de impact van Parkinson met de valpartijen als onderdeel van zijn dagelijkse realiteit. Het verhaal van Fox is niet uitzonderlijk binnen de filmwereld, maar de documentaire legt wel ook de nadruk op zijn charme, komische timing en doorzettingsvermogen, wat hem tot een geliefde ster maakt. Michael J Fox kreeg in 2022 – voor zijn hoofdrol in deze documentairefilm – de ‘Jean Hersholt Humanitarian Award’. Een trofee die zich qua status kan meten met een Oscar.

Doorbraak in Parkinson onderzoek

De uitkomsten zie ik als een trofee

Fox kan trots zijn op deze ‘award’, zelf is hij het meest trots op zijn laatste trofee die hij (en natuurlijk het onderzoeksteam) recentelijk in de wacht sleepte met de ‘Michael J. Fox Foundation’. In een recent onderzoek, dat in opdracht van de stichting werd uitgevoerd, is aangetoond dat – met een bepaalde proteïne – Parkinson in een vroeg stadium aangetoond kan worden. “De uitkomsten van dit Parkinson-onderzoek zie ik als een trofee”, liet hij weten aan de Amerikaanse website Stat News.

De documentaire ‘Still’ is te zien via de streamingsdienst Apple TV+

Bekijk hieronder de promotiefilm:

Bron: Stat News, Filmtotaal, Shownieuws.

Meer over: