Ga naar de inhoud

Oscaruitreiking 2023: Nederlandse inzendingen niet genomineerd

Update:
Oscar-uitreiking-2023

De Oscaruitreiking van 2022 gingen met veel opwinding de geschiedenisboeken in. We zagen hoe Will Smith de komiek ‘Chris Rock ‘een veeg uit de pan gaf’. Ook luisterden we naar de emotionele speeches van onder andere winnares Ariana DeBose. We kijken nu ook weer reikhalzend uit naar de 95ste editie van de Academy Awards 2023. Zondag 12 maart vinden de uitreikingen plaats in het Dolby Theatre in Hollywood. Via de zender FilmBoX kun je live meekijken. De ceremonie wordt in de nacht van 12 op 13 maart integraal uitgezonden.

De nominaties voor de Oscars zijn bekend

De genomineerden voor de Academy Awards van 2023 zijn inmiddels bekend. Veel kenners en influencers speculeren volop over wie de winnaars van de felbegeerde Gouden Oscar beelden zijn. Grote kansmakers op de begeerde filmprijs voor beste film zijn: ‘Don’t Look Up’ van de regisseur Adam McKay en ‘The French Dispatch’ van regisseur Wes Anderson. 

Thuis de Oscars feestelijk meebeleven

Ben jij van plan om de Oscaruitreiking live te volgen? Het lijkt ons geweldig. Het liefst met wat vrienden of je buren – met een fles bubbels in de aanslag en Hollywood-waardige hapjes – kijken naar de grootste filmsterren van dit moment. Helaas is dit voor de meesten van ons geen optie of je moet een echt nachtdier zijn: de live-uitzending is te zien in de nacht van 12 op 13 maart vanaf 02.00 uur Nederlandse tijd.

Niet opblijven of de wekker zetten? Kom evengoed samen in de Oscar-sferen: verzorg een kleine voorspellingenavond in de aanloop naar de Oscars 2023. Bekijk bijvoorbeeld in het weekend voorafgaand aan de uitreikingen samen met familie naar een genomineerde film en verzin zelf de uitslag voor alle categorieën. Wie dan de meeste winnaars goed heeft voorspeld mag na de uitreiking voor zichzelf het gouden filmster beeldje bij jou thuis in ontvangst nemen. 

De Oscaruitreiking 2023 in Nederland volgen

De uitreiking is live te bekijken via Televisiezender ABC. Zij zenden het evenement live uit, via een livestream. In Nederland wordt het voor het tweede jaar uitgezonden door de zender FilmBoX. Dit kanaal vind je onder andere bij Ziggo, Canal Digitaal, DELTA en Caiway. Wil je gewoon je nachtrust pakken? Bekijk dan de volgende dag, maandag 13 maart, de uitslagen op Entertainment Vandaag.

Geen nominaties voor Nederlandse inzendingen

Nederland had 2 inzendingen die de Oscars 2023 helaas niet hebben gehaald: ‘Narcosis’ van de regisseur Martijn de Jong en ‘Knor’ van regisseur Mascha Halberstad. Narcosis viel in de voorrondes af. Knor bleef langer op de lijst met kanshebbers staan, maar viel helaas af bij de definitieve nominaties.

Geschiedenis van spraakmakende optredens tijdens de Oscaruitreiking 2022 

Het prestigieuze en veel gevolgde evenement in de filmindustrie kent een lange geschiedenis van geruchtmakende optredens. We hebben ‘de klap’ van Will Smith nog vers op ons netvlies zitten. Het was niet het eerste opzienbarende optreden. 

De opvallendste optredens uit de geschiedenis hebben we voor je op een rij gezet: 

  • Charlie Chaplin kreeg in 1972 een ere-Oscar.
  • Marlon Brando weigerde in 1973 zijn Oscar in ontvangst te nemen.
  • David Letterman’s hield in 1995 een monoloog tijdens het openingswoord.
  • Halle Berry’s gaf een zeer emotionele toespraak in 2002.
  • Adrien Brody gaf in 2003 spontaan een kus.
  • Jennifer Lawrence maakte een val op het podium in 2013.
  • Lady Gaga gaf in 2016 een krachtige uitvoering van ’Til it happens To You’.
  • La La Land werd ten onrechte uitgeroepen tot Beste Film in 2017.

Deze films passen het best bij jouw sterrenbeeld

Meer over: