Ga naar de inhoud

Prinses Beatrix opent 76e Holland Festival 2023

Update:
Holland Festival

Dit jaar vindt het 76e Holland Festival plaats van 1 juni tot en met 1 juli. Deze editie wordt donderdag 1 juni geopend door prinses Beatrix. Tijdens de opening wordt het veelzijdige programma gepresenteerd in Theater Amsterdam.

Het Holland Festival is hét internationaal podiumkunstenfestival dat ieder jaar plaatsvindt met grote gerenommeerde internationale namen en bijzondere nieuwkomers op het evenement.

Internationaal podiumkunstenfestival in teken van empathie

De openingsvoorstelling van het Holland Festival is ‘Drive Your Plow Over the Bones of the Dead’ door Complicité en in regie van Simon McBurney. Het stuk is een sprookjesachtige eco-thriller naar het boek van Nobelprijswinnares Olga Tokarczuk. Thema’s die dit jaar aan bod komen zijn activisme, de relatie tussen mens en dier, mannelijkheid en de kracht van poëzie.

Artistieke vernieuwing tijdens Holland Festival

Nationale en internationale kunstenaars van over de hele wereld tonen artistieke vernieuwing en experiment in grensverleggende theater, dans, muziek en muziektheatervoorstellingen, die nergens anders in Nederland te zien zijn. Met veel overlap met de beeldende kunst, fotografie en film.

Tijdens de 76e editie presenteert het Holland Festival ruim 200 voorstellingen met in totaal 40 producties, waarvan 19 nieuwe makers. De voorstellingen vinden plaats op 20 verschillende locaties in Amsterdam. Bezoekers kunnen de performers ontmoeten en met ze in gesprek gaan. Tijdens het Holland Festival zijn er ook tentoonstellingen, worden er podcasts gemaakt, workshops gegeven en films vertoond. 

Op reis van het verleden naar nu en de toekomst

De deelnemende kunstenaars nemen de bezoekers mee op reis van het verleden naar het nu en de toekomst. De makers verbeelden en verdiepen de thema’s die ons allemaal op dit moment bezighouden en geven er een stem aan. Het terugkerende thema in deze editie van het Holland Festival is ‘empathie’.

Liefde voor de dans

De liefde van prinses Beatrix voor dans en ballet is groot en begon al in haar jeugd. Ze ging zelfs als jong meisje enig tijd op ‘ballet’ in een Baarnse balletschool. Ze bezocht daarnaast ook met haar ouders balletvoorstellingen. Voor de prinses is de liefde voor de dans altijd groot gebleven. De prinses had zelfs een persoonlijke band met dansers als Han Ebbelaar en Alexandra Radius. Ook Hans van Manen sprak veel met de prinses, destijds nog koningin, over zijn werk als choreograaf en danser.

Bronnen: Holland Festival, Rijksoverheid, theater encyclopedie

Meer over: