Ga naar de inhoud

Paardenbloemen zijn onze plantsoengroenten

Update:
Paardenbloemen plantsoengroenten

Op elke hoek van de straat kom je ze tegen: paardenbloemen. Ze staan in ieder grasveld en ze steken hun nek uit tussen het asfalt. Zie je dan schoonheid of denk je ‘wat een onkruid’. In dit artikel vertellen we je waarom paardenbloemen gewoon én bijzonder zijn. Ze zijn eetbaar en gezond: het zijn zeg maar een soort plantsoengroenten.

Dit ‘onkruid’ verdient meer waarderingen

We staan denk ik niet veel stil bij paardenbloemen en ander gezellig natuur dat we onderweg van a naar b tegenkomen. Of we storen ons er juist gigantisch aan. Dan loop je over je eigen gazon en vraag je je af hoe je ooit al die gele bloemen met hun diepe dikke wortels daar weg krijgt. Maar weet jij dat paardenbloemen een eetbaar onkruid zijn? We vertellen je in deze blog graag waarvoor we ze meer mogen waarderen.

Wat is er bijzonder aan een paardenbloem?

Laten we eerst naar de plant zelf kijken. 1 van de meest opvallende kenmerken van de paardenbloem is dat ze een complexe bloeiwijze hebben. Deze staat bekend als een “hoofdje” of “bloemhoofdje”. Een paardenbloemhoofdje bestaat eigenlijk uit vele kleine bloemen die samen 1 geheel (hoofd) vormen. De gele bloemblaadjes die je ziet, zijn eigenlijk individuele bloemen, terwijl het midden van de bloem bestaat uit talloze buisvormige bloempjes die zaad produceren.

Nog interessanter is, is dat paardenbloemen een enorme verspreidingscapaciteit hebben. Hun zaden zijn voorzien van pluisjes, waardoor ze zich gemakkelijk met de wind verspreiden over grote afstanden. Dit heeft hen geholpen om zich overal ter wereld te verspreiden, waardoor ze een van de meest voorkomende en wijdverspreide planten is. En in het Engels draagt het de prachtige naam Dandelion.

  • Paardenbloemen produceren nectar en pollen, wat essentieel is voor bijen en vlinders. Door ze in je tuin te laten groeien, help je bij het ondersteunen van deze belangrijke bestuivende insecten. Laat ze om die reden vooral lekker staan.

Kun je paardenbloem eten?

Paardenbloemen zijn ook goed eetbaar en zijn een goede toevoeging aan salades. Ze geven een vleugje kleur en een lichte, licht bittere smaak.

Je kan ook paardenbloemblaadjes gebruiken om thee te maken of zelfs paardenbloemwijn te brouwen. Verschillende delen van de paardenbloem worden ook gebruikt in traditionele geneeskunde voor hun ontstekingsremmende, diuretische* en lever ondersteunende eigenschappen. Hier zijn enkele van de voordelen waar paardenbloemen bekend om staan:

  1. Ontstekingsremmend: Paardenbloemen bevatten stoffen die ontstekingsremmende eigenschappen hebben, wat kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam.Diuretisch: Paardenbloem heeft een diuretisch effect, *wat betekent dat het de urineproductie kan verhogen. Dit kan nuttig zijn bij het verwijderen van overtollig vocht uit het lichaam, waardoor het kan worden gebruikt bij de behandeling van waterretentie en milde oedeem.
  2. Leverondersteuning: Verschillende onderdelen van de paardenbloem, met name de wortels, hebben lever ondersteunende eigenschappen. Ze helpen bij het reinigen en ontgiften van de lever, waardoor het een populaire keuze is in kruidengeneeskunde voor leveraandoeningen.
  3. Bron van voedingsstoffen: Paardenbloemen zijn rijk aan voedingsstoffen zoals vitamine A, vitamine C, vitamine K, calcium, ijzer en antioxidanten. Hierdoor zijn ze een waardevolle aanvulling op een gezond dieet.
  4. Spijsvertering: Sommige mensen geloven dat paardenbloemen helpen bij spijsverteringsproblemen, zoals een opgeblazen gevoel en indigestie, hoewel hier meer onderzoek naar nodig is.
  5. Ontgiftend: Het sap van de stengel en wortel kan je gebruiken voor het behandelen van wratten. Bovendien wordt paardenbloemthee soms gebruikt voor zijn veronderstelde ontgiftende eigenschappen.

De jonge bladeren van paardenbloemen zijn het meest geschikt om rauw te eten. Ze hebben een licht bittere smaak, vergelijkbaar met rucola of pittige sla. Paardenbloemen zijn een soort plantsoengroenten.

Dit zijn nog meer tips voor eetbare bloemen.

Paardenbloemen zijn een soort groenten

Voeg paardenbloemen wat vaker toe aan salades voor extra smaak en voedingsstoffen. De gesloten bloemknoppen van paardenbloemen kan je eten als groenten. Je kan ze stomen, koken of roerbakken. Ze hebben een milde, licht bittere smaak en zijn vergelijkbaar met artisjokharten. De heldergele bloemblaadjes van paardenbloemen kan je gebruiken om een vleugje kleur en smaak toe te voegen aan salades, soepen of zelfs aan bakproducten zoals pannenkoeken of muffins. Pluk de bloemblaadjes van de bloemhoofdjes en gebruik ze vers.

  • De wortels van paardenbloemen kan je wassen, geschrapt en geroosterd om een koffieachtige drank te maken. Je kunt de geroosterde wortels malen en ze gebruiken als een cafeïnevrij alternatief voor koffie.

Pas op: sommige paardenbloemen zijn giftig

Voordat je paardenbloemen aan je maaltijden gaat toevoegen, is het belangrijk om ze grondig te wassen om eventuele vuil of pesticiden te verwijderen. Pluk ze bij voorkeur uit schone, onbespoten gebieden. Wees er ook zeker van dat je de juiste soort paardenbloem plukt, omdat sommige planten giftig zijn.

Nu je dit weet zie je straks overal waardevolle gele bloemen in plaats van storend onkruid.

Wij vonden ze eigenlijk altijd wel mooi. Vooral in het weiland van de boer. De paardenbloemen zijn namelijk niet alleen gezond voor mensen, ook voor dieren. Wist je dat de melk van biologische koeien die buiten grazen in onbespoten weilanden veel meer voedingsmiddelen binnenkrijgen? Dit komt mede ook door de aanwezigheid van paardenbloemen.

Voortaan boodschappen doen: in het plantsoen

Ga je boodschappen doen? Wandel dan als je uit de supermarkt komt ook nog even langs de groenteafdeling in het plantsoen. Pluk een vers bosje paardenbloemen en neem ze mee naar huis. Was de bloemen me stelen en wortels thuis grondig schoon en bewaar ze in de koelkast in een vochtige doek. En je hebt altijd iets voor bij de sla.

  • Pas op: Pluk ze niet waar honden veel komen, vermijd de bekende hondenuitlaatplekken!

De tekst gaat verder onder de video >>

Het is belangrijk op te merken dat hoewel paardenbloemen veel voordelen hebben, het altijd verstandig is om een ​​gekwalificeerde zorgverlener te raadplegen voordat je ze gebruikt voor serieuze medische doeleinden, vooral als je al medicijnen gebruikt of een onderliggende medische aandoening hebt.

Hoofdfoto: Marina Gordejeva (Canva)

Meer over: