Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Gezond én een feestje op je bord: 5x eetbare bloemen om je gerecht mee op te fleuren

In samenwerking met:

Het is de laatste trend in de culinaire wereld: eetbare bloemen. In je drankje, op een taart, in ijsblokjes of als garnering voor een frisse salade. Met eetbare bloemen maak je ieder recept extra zomers. En de kans is groot dat je deze bloemen gewoon in je achtertuin hebt staan.

Margriet.nl zet vijf eetbare bloemen op een rijtje.

Eetbare bloemen?

Van veel bloemen weten mensen niet dat we ze gewoon kunnen eten. Zonde, want ze geven gerechten net dat beetje extra. Niet alleen vanwege de bijzondere smaken en geuren, maar ook vanwege de opvallende felle kleuren. Bovendien kun je er alle kanten mee op: je kunt ze in gerechten verwerken, invriezen, er thee van maken of gebruiken als decoratie.

Gezondheidsvoordelen van bloemen

Toch zijn bloemen op je bord niet alleen maar mooi. Sommige soorten zijn namelijk ook nog eens goed voor je gezondheid. De klaproos is bijvoorbeeld zowel mooi als genezend. Het is een rustgevend kruid dat krampen verlicht en helpt tegen keelpijn en kriebelhoest. Dit werkt vooral goed als je er een thee of hoestsiroop van maakt. Oost-Indische kers helpt tegen infecties in de blaas of geslachtsdelen.

De volgende vijf bloemensoorten kun je eten en verwerken in gerechten. Tip: zorg ervoor dat alle bloemen die je eet onbespoten zijn, om te voorkomen dat je chemische stoffen binnenkrijgt.

1. Viooltjes

Deze fleurige paarse bloemetjes worden vaak gebruikt als decoratie op cupcakes of taarten, omdat ze vrijwel smaakloos zijn. Zo doen ze geen afbreuk aan je gerecht, maar heb je wél een extra fleurige maaltijd. Hebben de bloemetjes toch een smaak, dan zal dit lichtzoet zijn. Ook leuk voor in ijsklontjes voor in je cocktail, dus.

2. Afrikaantjes

Deze kleurrijke bloem staat prachtig in je gerechten, maar heeft ook een bijzondere smaak: die van granaatappel. Hierdoor is hij lekker in combinatie met andere fruitsoorten, bijvoorbeeld in yoghurt en granola of smoothiebowl. Ook kun je deze bloem toevoegen wanneer je zelf ijs maakt.

3. Lavendel

Niet alle soorten lavendel zijn lekker om te eten, vanwege de sterke smaak en geur. Engelse lavendel is echter wat milder en heeft een lichtzoete smaak. Dit wordt vaak gegeten in combinatie met ijs of chocolade, maar is ook een goede zoete tegenhanger bij hartige gerechten. Andere soorten lavendel zijn veilig te gebruiken als decoratie, maar misschien iets minder lekker om op te eten.

4. Rozenblaadjes

Alle soorten rozenblaadjes zijn te eten. We noemden net de klaproos al, maar de klassieke rozen kun je ook heel goed gebruiken als decoratie van je gerecht. Een lekkere manier om rozenblaadjes te eten is door ze te suikeren: leg de rozenblaadjes op een bord en smeer beide kanten in met eiwit. Haal ze daarna door de suiker en laat ze vervolgens één tot twee uur drogen. Je kunt rozenblaadjes ook rauw door salades doen.

5. Vlierbloesem

De bessen van een vlierbloesem zijn heel bekend, maar minder mensen weten dat ook de vlierbloesem zelf goed te eten is. Je kunt er bijvoorbeeld vlierbloesemsiroop van maken: lees hier hoe je dat doet.

Wil je inspiratie opdoen voor een frisse maaltijd na een warme dag? Deze vijf typische zomergerechten zijn ideaal om in elkaar te flansen bij hoge temperaturen. 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Margriet.nl.

In samenwerking met: