Ga naar de inhoud

Eetbare bloemen: smakelijk en decoratief

Update:
Eetbare bloemen

Het is een trend in de culinaire wereld: eetbare bloemen. Helemaal leuk om ze deze feestdagen te serveren. In je koffie, op een gebakje, in ijsblokjes of als vrolijke garnering. Met eetbare bloemen maak je elk recept extra feestelijk.

Waar koop je eetbare bloemen?

Vaak blijft het onbekend dat talloze bloemen niet alleen prachtig zijn om naar te kijken, maar ook verrassend smakelijk zijn. Het is een gemiste kans, want deze bloemen voegen een unieke dimensie toe aan maaltijden. Niet alleen vanwege hun buitengewone smaak en aroma, maar ook dankzij hun opvallende, levendige kleurenpalet. De veelzijdigheid ervan is verbluffend: je kunt ze gebruiken in culinaire creaties, invriezen voor later gebruik, omtoveren tot thee of zelfs als schitterende decoratieve elementen benutten. Gelukkig zijn veel eetbare bloemen , zelfs in de winter verkrijgbaar in verschillende supermarkten, bij lokale groenteboeren en online te bestellen.

Is het eten van bloemen gezond?

De aanwezigheid van bloemen op je bord dient niet enkel een esthetisch doel. Bepaalde bloemsoorten dragen ook bij aan je gezondheid. Neem bijvoorbeeld de klaproos, een prachtige bloem met geneeskrachtige eigenschappen. Deze rustgevende plant verlicht krampen, vermindert keelpijn en verzacht een kriebelhoest. Het effect wordt versterkt wanneer je er een kalmerende thee of hoestsiroop van bereidt. Daarnaast staat de Oost-Indische kers bekend om zijn vermogen om infecties in de blaas en geslachtsorganen te bestrijden.

De volgende 9 bloemensoorten zijn eetbaar en kun je verwerken in gerechten. Tip: Let erop dat alle bloemen die je eet onbespoten zijn, om te voorkomen dat je chemische stoffen binnenkrijgt.

1. Lavendel

Niet alle variëteiten van lavendel lenen zich goed voor consumptie vanwege hun sterke geur en smaak. Toch is Engelse lavendel wat milder en biedt het een subtiele, lichtzoete smaak. Vaak wordt dit genoten in combinatie met ijs of chocolade, maar het dient ook uitstekend als zoete balans bij hartige gerechten. Andere lavendelsoorten zijn veilig te gebruiken als decoratie, hoewel ze mogelijk minder geschikt zijn om direct te consumeren vanwege hun smaakprofiel.

2. Viooltjes

Deze charmante paarse bloemen zijn een populaire keuze als decoratie voor cupcakes of taarten vanwege hun vrij neutrale smaak. Hierdoor verstoren ze de smaak van je gerecht niet, maar voegen ze wel een kleurrijke twist toe aan je maaltijd. Als ze toch een hint van smaak hebben, is het een subtiele zoetheid. Bovendien zijn ze perfect om in ijsblokjes te verwerken voor je favoriete cocktail.

3. Vlierbloesem

Terwijl veel mensen vertrouwd zijn met de bessen van de vlierbloesem, blijft het feit dat de bloesems zelf ook eetbaar zijn vaak onderbelicht. Een fantastische toepassing is het maken van vlierbloesemsiroop. Wil je weten hoe je dat doet? Ontdek in een van onze eerdere blogs hoe je vlierbloesemsiroop maakt.

4. Afrikaantjes

Afrikaantjes, met hun levendige kleuren, voegen niet alleen pracht toe aan gerechten maar verrassen ook met een opvallende granaatappelsmaak. Ideaal om te combineren met verschillende fruitsoorten, zoals in yoghurt en granola of een smakelijke smoothiebowl. Bovendien zijn deze bloemen een smaakvolle toevoeging wanneer je zelf ijs maakt

5. Rozenblaadjes

Alle variëteiten van rozenblaadjes zijn eetbaar. Naast eerder genoemde bloemen zoals de klaproos, lenen ook de traditionele rozen zich uitstekend als decoratie voor gerechten. Een heerlijke manier om van rozenblaadjes te genieten is door ze te kristalliseren: leg de blaadjes op een bord, bedek beide kanten met eiwit, haal ze vervolgens door suiker en laat ze één tot twee uur drogen. Ook rauw toevoegen aan salades behoort tot de mogelijkheden voor het gebruik van rozenblaadjes.

6. Chrysanten

Sommige soorten chrysanten zijn eetbaar en worden in verschillende Aziatische keukens gebruikt. De bloemblaadjes dienen vaak als smaakvolle toevoeging aan salades, soepen, thee en als decoratie voor gerechten. Let op: niet alle chrysanten zijn geschikt om te eten vanwege mogelijke chemicaliën. Kies daarom voor biologische, eetbare varianten of betrouwbare bronnen voor veilige consumptie.

7. Goudsbloemen (Calendula)

Goudsbloemen zijn niet alleen prachtig, maar ook eetbaar en hebben een lichte pittige smaak. Ze zijn een waardevolle toevoeging aan maaltijden vanwege hun rijke voedingsstoffen en antioxidanten, en kunnen gerechten opvrolijken. De bloemblaadjes zijn geweldig in salades en bieden een subtiele smaak die een gerecht naar een hoger niveau tilt.

8. Kamperfoelie

Kamperfoelie biedt niet alleen een verleidelijke geur, maar ook eetbare bloemen met een zoete nectarachtige smaak. Deze bloemen kunnen een subtiele zoetheid toevoegen aan gerechten en drankjes. Het is belangrijk om de eetbare variëteiten te kennen, maar kamperfoeliebloemen zijn een smaakvolle en decoratieve aanvulling op desserts, salades en zelfs drankjes zoals thee.

9. Winterjasmijn

Winterjasmijn, hoewel niet volledig eetbaar, heeft bloemblaadjes met een milde, zoete smaak die als decoratieve garnering kunnen dienen. Deze bloemen kunnen een subtiele bloemige twist geven aan gerechten, zoals desserts of salades. Let wel op: beperkt in consumptie vanwege bepaalde giftige delen van de plant.

10. Anjers

Anjers zijn eigenlijk eetbaar! De bloemblaadjes van anjers hebben een licht pittige smaak die perfect is om gerechten te verfraaien of zelfs om een subtiele smaak toe te voegen aan salades, desserts of drankjes. Naast hun decoratieve waarde voegen anjers ook een smaakvolle dimensie toe aan verschillende culinaire creaties. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat de anjers die je gebruikt veilig zijn voor consumptie.

Meer over: