Ga naar de inhoud

Lavendel uitgebloeid? Dit kun je ermee doen

Update:
Lavendel snoeien en dit is wat je ermee maakt

Jouw geurige lavendel is niet meer paars, maar dof en grijs. Het zijn de tekenen dat we weer langzaam richting de herfst gaan. De bloemen verwelken en maken nieuwe zaden voor de lente. De planten doen straks ook aan een winterslaap.

De leukste tijd om lavendel te snoeien is nu

Je krijgt er spontaan een herfstdip van, van je uitgebloeide lavendelstruiken, maar niet als je er een lekkere olie van maakt of vrolijke geurzakjes.

Lavendel is een geliefde plant vanwege zijn prachtige bloemen en heerlijke geur. In augustus droogt deze struik uit en dan maakt hij geen goeie sier meer in je tuin. Je zet er het liefst je snoeischaar in, maar denk eerst na: dit moet op de juiste manier gebeuren. Om ervoor te zorgen dat je lavendelplant gezond en weelderig blijft, is het belangrijk om op het juiste manier te snoeien. 

Wanneer lavendel snoeien?

De beste tijd om lavendel te snoeien is direct na de eerste bloei. Meestal vindt de eerste bloei plaats in juni of juli. Na de bloei snoei je de stelen terug om de plant te verjongen en de bolvorm te behouden. Als je de eerste bloei hebt gemist, kun je in het vroege voorjaar snoeien voordat nieuwe groei begint. Dit is meestal in maart of april. Snoei de plant terug tot ongeveer 1 derde van zijn oorspronkelijke grootte.

Hoe lavendel snoeien?

  1. Niet te rigoureus snoeien: bij het snoeien van lavendel is het belangrijk om niet te rigoureus te zijn. Snoei lichtjes om de vorm en omvang te behouden. Knip de uitgebloeide bloemen en een deel van de nieuwe groei af met behulp van scherpe snoeischaar. Zorg ervoor dat je niet te diep snoeit, omdat dit de plant kan beschadigen.
  2. Snoei houtachtige delen: als je lavendel ouder wordt en houtachtige stelen ontwikkelt, kun je overwegen om deze delen te snoeien om de plant te verjongen. Knip enkele van de oudere stelen terug tot net boven het nieuwe groen. Dit stimuleert de groei van nieuwe scheuten.
  3. Snoei 1 keer per jaar: lavendel snoei je 1 keer per jaar, direct na de eerste bloei. Als je plant er houtachtig uitziet, kun je ook wat van de oudere stelen in het voorjaar terugsnoeien. Snoei niet te laat, en zeker niet in de winter, omdat dit de plant kan verzwakken als het te koud wordt.

Kijk meteen of je de kale plekken in je tuin kunt opvullen met de echte laatbloeiers die op dit moment te koop zijn in de tuincentra. Na de bloei kun je lavendel op verschillende creatieve manieren blijven gebruiken. Van zelfgemaakte producten tot decoraties. Er zijn talloze opties om van je lavendeloogst te genieten.

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen >>

Zelf producten maken

  • Lavendelolie: je kunt van de korrels van de uitgedroogde lavendelplant je eigen lavendelolie maken door gedroogde lavendelbloemen te combineren met olijfolie. Laat de ingrediënten een paar weken in een afgesloten pot staan, zeef de bloemen eruit en je hebt je eigen kalmerende lavendelolie. Ingrediënten voor de olie: stop 40 gram gedroogde lavendel in een flesje geurloze olijfolie en sluit dit luchtdicht af. Laat 3 tot 6 weken staan. Deze natuurlijke lavendelolie blijft een aantal maanden goed.
  • Insectenspray: lavendel staat bekend om zijn insecten werende eigenschappen. Maak een natuurlijke insectenspray door je lavendelolie te mengen met water en je kunt er jezelf en je omgeving mee inspuiten om muggen mee op afstand te houden.
  • Lavendelthee: lavendelthee is gemakkelijk te maken. Voeg een theelepel gedroogde lavendelbloemen toe aan een kop heet water en laat het 5-10 minuten trekken. Je kunt wat honing toevoegen voor zoetheid. Gebruik alleen onbespoten toppen. Vindt je een paar toppen te sterk van smaak, meng de lavendel dan met andere kruiden zoals: gember, kurkuma, munt kamille of rozemarijn.
  • Lavendelscrub: lavendel heeft vele voordelen voor persoonlijke verzorging. Gebruik het om scrubs, oliën, crèmes en maskers van te maken voor ontspanning en hydratatie. Ingrediënten voor de scrub: 250 gram suiker of zout, 100 gram olie en 5 gram lavendel.
  • Lavendelgeurzakjes: om lavendelgeurzakjes te maken, vul je kleine zakjes met gedroogde lavendelbloemen. De zakjes kun je heel eenvoudig maken van restjes stof die je nog in huis hebt liggen, maar je kunt ook kant en klare zakjes kopen. De kleine zakjes kun je  in je kledingkast leggen, lades of zelfs onder je kussen voor een heerlijk aroma.
  • Droogboeketjes: als je jouw struik nog niet eerder hebt gesnoeid kun je makkelijk langere takken afknippen. De takken maak je tot kleine bosjes die je kunt binden met touw of restjes lint. Hang ze op in de wc of geef ze spontaan cadeau aan de buren die naast je wonen.

Maak je tuin winterklaar

Stoor je dus niet langer meer aan die doffe grijze lavendelbollen in je tuin en laat je creativiteit de vrije loop. Let op: snoei nu het nog kan en buiten warm is of wacht dan tot de lente weer aanbreekt en kijk wat je wel alvast kan doen om je tuin winterklaar te maken!

Meer over: