Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Vogels spotten: dit zijn de mooiste plekken van Nederland

De beste plekken om vogels te spotten, die moet je nét even weten. Gelukkig zijn er in elke provincie mooie vogelspotplekken te vinden. Je kan alle kanten op: in het bos in Gelderland speuren naar zangvogels of luisteren naar weidevogels in de polder in Friesland. Dít zijn de mooiste plekken per provincie.

Van 6 tot en met 15 mei houdt de Vogelbescherming de Nationale Vogelweek. Tijdens deze week worden verschillende vogelexcuries georganiseerd. Lekker in de natuur zijn en de prachtigste vogels voorbij zien komen. Ook wij snappen wel waarom vogels spotten steeds populairder wordt. In dit artikel geven wij tips voor beginners en de mooiste vogelspot plekken in Nederland om (nog) te ontdekken.

Vogels spotten, 4 tips voor beginners

1. Neem een verrekijker mee

Je kan natuurlijk vogels spotten met het blote oog, maar mochten de vogels te ver weg zitten kan dat moeilijk te zien zijn. Neem daarom altijd een verrekijker mee!

Verschillende soorten verrekijkers om vogels te spotten

2. Ga naar een vogelspotgebied 

Natuurlijk kan je altijd vogels spotten in het park in de buurt, of wellicht in je eigen tuin! Maar wist je ook dat Natuurmonumenten een lijst heeft samengesteld met de leukste routes om vogels te spotten? Zo weet je zeker dat je zeldzame en unieke vogels tegenkomt!

3. Zoek op wat voor soort vogel het is

Eindelijk een mooie vogel gezien, maar geen idee wat voor soort vogel het is? Niets is zo leuk om te weten wat voor vogels je allemaal hebt gezien! Je hebt verschillende boekjes, websites en apps waar je eenvoudig vogels op kan zoeken.

Boeken en gidsen over vogels in Nederland

4. Geniet van het moment, de rust en de natuur

Vogels spotten is ontzettend rustgevend. Het kan altijd voorkomen dat je soms wat minder vogels ziet. Probeer je daar niet aan te storen. Het gaat óók om het moment, de rust en de natuur. De frisse buitenlucht en het zachte zonnetje doen je ook nog eens erg goed. Veel plezier!

Vogels-spotten-620x250

Op deze plekken in Nederland vind je de mooiste vogels:

Limburg

Spot de oehoe bij de Oehoevallei

De Sint-Pietersberg is een heuvel ten zuiden van de Limburgse stad Maastricht. Hier vind je de ENCI-groeve. Bij de ENCI-groeve ligt een prachtige groene vallei. Dit wordt de Oehoevallei genoemd. Dit is het leefgebied van Europa's grootste uil: de oehoe. Omdat ze de wanden van de ENCI-groeve gebruiken om te broeden, kom je deze vogelsoort hier veel tegen in het voorjaar. De Oehoevallei ligt aan de van Schaikweg in Maastricht.

Spot de dodaar en andere watervogels bij De Grote Peel

Vind je alle vogels mooi en waardeer je juist de diversiteit? Breng dan een bezoekje aan De Groote Peel. Hier zijn verschillende vogelsoorten te vinden. Denk aan de waterhoen, meerkoet, dodaars, ganzen en kraanvogels.

Noord-Brabant

Bij De Kraaijenbergse Plassen zijn regelmatig roodhalsfuten te spotten

Ben je gek van vogels? Waag dan zeker een bezoekje aan de Kraaijensbergse Plassen. De Kraaijenbergse Plassen vormen een uitgestrekt plassengebied van ruim 475 hectare aan water en 200 hectare aan natuur. Kom het liefst in het voorjaar, want dan vind je hier ontzettend veel bijzondere vogels: dodaars, steltlopers, eenden en roodhalsfuten.

TIP: loop een rondje om de plas door de nummers van de plassen te volgen. Bij plas 5 vind je een vogel-kijkhut die een mooi zicht geeft over het water.

Voor een grote diversiteit aan vogels moet je bij rivierdelta de Biesbosch zijn

Ontdek de mooiste plekken en vele mogelijkheden van de Biesbosch. Dit is een unieke rivierdelta met getij. Het is een gebied van wilgenbossen, eilanden en kreken. Omdat het een dynamisch en avontuurlijk natuur- en recreatiegebied is, zijn er ruim honderd vogelsoorten te bewonderen. De meest opmerkelijke vogels zijn de steltkluut, de wintertaling, het woudaapje, de ijsvogel, de zeearend en de lepelaar.

Zeeland

Westkapelle is een uitstekende locatie om zeevogels te spotten

Als je graag zeevogels observeert is Zeeland absoluut een aanrader. Je spot vogels langs de gehele kuststrook, maar Westkapelle is het allermooist om vogels te bekijken. Dit is het meest westelijke puntje van Nederland. Om deze redenen is het de favoriete plek van verschillende zeevogels – en daarmee ook velen vogelspotters. Er zijn daarom in Westkapelle drie vogelhutten geplaatst. Hier kan je in alle rust vogels kijken. Er worden hier regelmatig zeldzame vogelsoorten gezien, met name in het voorjaar. Een aanrader!

Breng een bezoekje aan de Vogelboulevard: de naam zegt genoeg

Zeeland heeft nog veel meer mogelijkheden. Bij de Vogelboulevard op de Hellegatseplaten vind je ontzettend veel mooie vogels. Door de afwisseling van zoet- en zoutwatervegetatie worden hier allerlei unieke vogels waargenomen, zoals bruine kiekendief, blauwborst, de kluut, de lepelaar, zwartkopmeeuw, lepelaar en visarend.

Flevoland

De Oostvaardersplassen is een rustig en uniek natuurgebied met bijzondere vogels

De Oostvaardersplassen staat niet voor niets bekend als een vogelparadijs. Er leven roofvogels, aparte soorten eenden, steltlopers en rietbewoners, waaronder het zeldzame baardmannetje en de roerdomp. Daarnaast is er een omvangrijke aalscholverkolonie. Ook is het voor de lepelaar en de grote en kleine zilverreiger een belangrijk broedgebied. Omdat het natuurgebied beperkt toegankelijk is, zijn er verschillende uitkijkhutten geplaatst. Deze staan aan de randen van het natuurgebied. Heel bijzonder om een keer te bezoeken.

Bekijk vogels in een unieke vogel-kijkhut in de vorm van een vogel bij de Stille Kern

Bijzondere vogels kijken in de Randmeerbossen doe je vanuit de vogel-kijkhut in de Stille Kern. Een zeer unieke plek, want deze vogel-kijkhut heeft de vorm van een vogel. Naast deze vogel-kijkhut is hier ook een uitkijktoren én uitkijkheuvel om allerlei vogelsoorten te spotten. Deze uitkijkpunten zijn te bereiken vanaf de parkeerplaats aan de Flediteweg, Zeewolde.

Zuid-Holland

Loop de speciale wandelroute om vogels te spotten bij De Groene Jonker

De lepelaar, blauwborst, geoorde fuut, snor, kleine karekiet, grutto, zwarte stern: de Groene Jonker zit vol met bijzondere vogels. Het natuurgebied bij de Nieuwkoopse Plassen heeft daarom een speciale wandelroute gemaakt van 3.3 kilometer lang. Hier vind je de mooiste vogelsoorten. Wat de wandeling nog leuker maakt: in de Groene Jonker staan kunstwerken van Jack van Mildert.

Bij De Vogelknip in Vogelplas Starrevaart kijk je uit op schelpeneilanden

Ten oosten van recreatiegebied Vlietland bevindt zich Vogelplas Starrevaart. De uitkijktoren bij de Kniplaan geeft een goed overzicht van het gebied. Je kijkt hier uit op een schelpeneilandje waar grutto’s, tureluurtjes, kieviten en zwarte ruiters rondscharrelen. Een wandeling om de plas is zéér de moeite waard! Zo heb je de meeste kans om speciale vogels te ontdekken.

Gelderland

Met geluk spot je de zwarte specht en de korhoen bij De Grote Veluwe

Nationaal Park de Hoge Veluwe is een gebied dat je ooit een keer bezocht moet hebben. Dit afgesloten gebied kent een ontzettend rijke biodiversiteit. In het voorjaar zie je hier ontzettend veel verschillende vogels. Denk aan een fitis, tjiftjaf, vink, putter, boomkruiper, boomklever, kuifmees, zwarte mees, goudhaan, vuurgoudhaantje, glanskop, grote bonte specht, de dodaars, veldleeuwerik en roodborst.

Watervogels spot je bij de Gelderse rivieren

Het gebied nabij de Gelderse rivieren is een perfecte plek om watervogels te spotten. Hier vind je bijvoorbeeld rietzangers, steltlopers en vele ganzen. De Gelderse rivieren is een exceptioneel natuurgebied, omdat het hier ontzettend goed gaat met de natuur. De torenvalk is namelijk terug van weggeweest en er vliegen weer aalscholvers. Wie weet wat de toekomst ons brengt daar.

Groningen

Nationaal Park Lauwersmeer is een onmisbare schakel in de vogeltrek

Dit is misschien wel de mooiste vogelspotplek van dit lijstje. Nationaal Park Lauwersmeer is één van de belangrijkste vogelgebieden van West-Europa. Verschillende vogel-kijkhutten en uitzichtpuntenbieden geven goed zicht op de vogels, soms zelfs van heel dichtbij. Het Lauwersmeer is een onmisbare schakel in de vogeltrek. Er vindt hier een massale vogelverhuizing in het voor- en najaar plaats. Miljoenen vogels reizen dan vele duizenden kilometers van hun broedgebied naar de overwinteringsgebieden of andersom. Je ziet dan veel trekvogels, steltlopers, eenden en ganzen. Wil je de zeearend zien, dan heb je de meeste kans in de Ezumakeeg-Zuid – Sylkajút.

De vogel-kijkhut Kiekkaaste ligt buiten de dijken waar je bonte strandlopers kan spotten

De Kiekkaaste is de enige buitendijkse vogel-kijkhut van Nederland. Vanuit de hut heb je een weids uitzicht over de slikvelden van het natuurgebied De Dollard. Dit is een goede plek om honderden bonte strandlopers te zien. Als je mazzel hebt, spot je ook een zeehond of een bruinvis. Erg leuk! Trek wel je kaplaarzen aan, want de wandelroute naar deze unieke vogel-kijkhut kan wat blubberig zijn. Ook bij harde wind wordt het bezoeken van dit gebied afgeraden.

Drenthe

Bij de Drents-Friese Wold zijn er ruim honderd vogelsoorten te vinden

In het mooie plaatsje Appelscha vind je het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Deze bijzondere vogelspotplek vol bos, heide en stuifzand is één van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van Nederland. Je spot hier de wespendief, de kerkuil, de havik, de zwarte mees, de zwarte specht, de appelvink, de blauwe kiekendief en de barmsijs als je mazzel hebt.

TIP: begin je dag bij het buitencentrum.

Vogels kijken op het Dwingelderveld

Het Dwingelderveld is een fantastisch vogelgebied. Op verschillende plaatsen zijn voorzieningen gemaakt om in alle rust vogels te bekijken zonder zelf gezien te worden. De vogel-kijkhut bij de Davidsplassen ligt bij een vogelrijke plek op de grens van bos en heide. Vanachter de vogelkijkwand bij het Holtveen bewonder je eenden, futen en andere watervogels van zeer dichtbij. Erg bijzonder!

Friesland

Alle soorten Nederlandse weidevogels spot je bij de graslanden van De Mieden

Ben je een liefhebber van weidevogels? Neem dan een bezoekje aan de graslanden van De Mieden. De graslanden van De Mieden is namelijk een buitengewoon gebied. Het is het enige gebied in Nederland waar nog alle Hollandse weidevogels broeden. Dit zijn de watersnip, roerdomp, zomertaling en slobeend. In dit gebied vind je dan ook veel vogelspothutten, hier kan je in alle rust vogels spotten.

Geniet van het geluid van baltsende kraanvogels bij Het Fochteloërveen

Het Fochteloërveen staat voor stilte, uitgestrekte vergezichten en eindeloos veel ruimte. Vanuit uitkijktoren De Zeven kun je kilometers ver kijken. Aanschouw hoe het landschap verandert met de seizoenen. In het voorjaar hoor je de roep van baltsende kraanvogels en in het najaar rusten er duizenden ganzen op het Esmeer. Ook vind je er bosruiters, kraanvogels, paapjes, roodpootvalken en slangarenden. Dit levendige hoogveengebied is zeker een bezoekje waard.

Noord-Holland

Trotseer de storm en ontdek bijzondere zeevogels bij de IJmuiden Zeepier

De Zuidpier van IJmuiden steekt ongeveer drie kilometer de Noordzee in. Je kunt er bijzondere kustvogels zien die je vrijwel nergens anders ziet. Naast kustvogels kom je er mooie zangvogels en uilen tegen. De pier is vooral na zware najaarsstormen interessant, omdat diverse soorten zeevogels hier dan waargenomen worden. Denk hierbij aan alken, zeekoeten, grote sternen, roodkeelduikers, jan-van-genten en zee-eenden. De pier is vanwege veiligheid bij windkracht 6 en hoger niet te bezoeken.

De Vechtplassen is een waterrijk gebied met unieke watervogels

De Vechtplassen zijn een groot waterrijk laagveengebied, één van de grootste van Nederland. Het gebied ligt aan weerszijden van de Vecht en loopt tot aan de Utrechtse Heuvelrug. Als je de Vechtplassen bezoekt, onthoud dan dat je de plassen deelt met enorm veel vogels. Kijk niet vreemd op als je tijdens een wandeling, fiets- of vaartocht een lepelaar, aalscholver, blauwborst, kluut of zwarte stern tegenkomt. Met een beetje geluk spot je zelfs een purperreiger, kleine karekiet of misschien wel een roerdomp.

TIP: wandel door de nieuwe natuur van Waverhoek of de Tienhovense plassen.

Utrecht

Bij Voornes Duin spot je veel broedende vogels in het voorjaar

Voornes Duin is erg geliefd bij broedende vogels. Bijvoorbeeld in en rondom het Breede Water. Bij dit duinmeer broeden grote groepen aalscholvers, bergeenden, kuifeenden en slobeenden brengen hier hun jongen groot. Met een beetje geluk spot je bij het duinmeer een vogel met goudkleurige ‘oortjes’: de geoorde fuut. Ook op andere plekken in dit natuurgebied spot je veel verschillende vogels: van nachtegalen tot groene spechten. Een erg mooi natuurgebied!

Willeskop, het vogelwalhalla van Nederland

In de provincie Utrecht vind je natuurgebied Willeskop. Dit wordt ook wel ‘de vogelmagneet’ genoemd, omdat vogels er in grote getalen zijn te vinden. Vogels komen hier vooral om te broeden en te overwinteren. Je komt er daarom veel eenden en ganzen tegen. Ook spot je - als je mazzel hebt - één van de zeldzame vogelsoorten die in dit gebied leeft: een alreiger, witvleugelstern, Amerikaanse wintertaling, steltkluut en griel.

Overijssel

De beste vogelspotplek van de provincie Overijssel is het natuurgebied de Weerribben

Niet ver van Friesland vind je het Overijsselse natuurgebied de Weerribben. In dit uitgestrekte en ongerepte laagveengebied vind je een bijzondere flora en fauna. Je wandelt hier langs de vele vogelspothutten in het natuurgebied. De Weeribben kent een grote verscheidenheid aan vogels. Denk aan ijsvogels, de purperreiger, lepelaar, ooievaar, zwarte stern, roerdomp, snor, de wielewaal, kleine karekiet, blauwborst, rietzanger, waterral en porseleinhoen.

Vogels kijken in het Boetelerveld, ideaal voor de beginnende vogelaar

Ga met de gids door het prachtige Boetelerveld, het enige overgebleven natte heidegebied in Salland. Dé plek om vogels te spotten. Er wordt op zoek gegaan naar bijvoorbeeld geelgors, boompieper en roodborsttapuit en naar roofvogels als buizerd, havik en boomvalk. Aan de westkant ligt een vogel-kijkhut met vogelkijker en informatiepanelen. Aan de andere kant van het Boetelerveld, bij het Grote Rietgat, staat een observatiescherm voor het spotten van watervogels.

Lees ook

Bronnen: Staatsbosbeheer, Lauwersmeer, Natuurmonumenten, Vogelbescherming, Landschap Overijssel, Nationale Park van Drenthe

Auteur: Ilse Bloemendal