Draai voor klassieke weergave

Meer vogels in je tuin? Met deze vijf etenswaren lok je ze

Iedereen met een tuin herkent het wel: het getjilp en gekwetter van vogels. Een vrolijk en (meestal) rustgevend geluid. Wil je nog meer gezelligheid in je tuin? Vogels zijn makkelijk te lokken met voedsel. Er is wel verschil tussen wat je aan welke vogels kunt voeren en er zijn verschillende voedingsvoorschriften per seizoen. Dit kun je vogels het beste voeren om meer vogels in de tuin te krijgen. 

Vogels voeren per seizoen  

Vogels gebruiken het hele jaar door veel energie. In de winter om zich op temperatuur te houden, in het voorjaar om eieren te leggen en hun jongen groot te brengen en in de herfst bouwen ze reserves op voor de winter. Om deze reden kan je vogels het hele jaar voeren en hebben ze per seizoen een andere voorkeur. Dit komt door verschillende factoren, bijvoorbeeld door het niet zelf kunnen vinden van bepaald voedsel in een periode. 

Waar hebben vogels behoefte aan per seizoen

In de winter hebben vogels behoefte aan voer en water 

Vogels gebruiken in deze tijd hun energie voornamelijk om zichzelf op temperatuur te houden. Best logisch, als je je bedenkt dat hun lichaamstemperatuur normaliter 40 graden is en het ’s winters wel een paar graden onder nul kan zijn. Als je daarbij optelt dat sommige kleine vogelsoorten bij een koude nacht wel 10% van hun gewicht verliezen, begrijp je dat vogels enorme behoefte hebben aan extra voeding. Hang daarom vetbollen en pinda’s op. Zet ook een bakje vers drinkwater neer. Dit zullen vogels drinken en gebruiken als bad. 

TIP: in vetbollen die je koopt zit vaak (te) veel zout. Lees hier hoe je zelf een vetbol voor vogels kunt maken en vogels de winter door helpt. 

In de lente hebben vogels behoefte aan eiwitten en kalk 

In de lente gebruiken vogels hun energie voornamelijk om eieren te leggen en jongeren groot te brengen. Ze zoeken dan een partner, bouwen een nest, leggen eieren en brengen hun jongen groot. Vogels hebben in dit seizoen vooral behoefte aan eiwitten. Dit halen vogels voornamelijk uit insecten, rupsen en wormen. Je kunt in een lokale dierenwinkel meelwormen kopen voor de vogels in je tuin. 

In de zomer hebben vogels behoefte aan eiwitrijkvoedsel

In de zomer gebruiken vogels hun energie voornamelijk om te gaan ruien en het verenkleed te krijgen, die ze tegen de winterse kou beschermt. Daarom hebben vogels ook in de zomer behoefte aan eiwitten. Dit zoeken vogels in wormen en insecten. Sproei het gazon om de wormen naar boven te lokken en plaats planten die insecten aantrekken. Je kunt in een lokale dierenwinkel naast meelwormen ook vier seizoenen-vogelvoer kopen. Als je een vetbol koopt, hang deze dan nooit in de zon.

In de herfst hebben vogels behoefte aan vitaminerijk voedsel 

In de herfst gebruiken vogels hun energie voornamelijk om een reserve op te bouwen voor in de winter. Vogels komen dichterbij het huis en gaan actief op zoek naar een plek waar ook in koude jaargetijden wat te vinden is. Vogels geven in de herfst de voorkeur aan vitaminerijk voedsel. Dit zijn onder andere bessen, vetbollen en pinda’s.

Tips bij het voeren van vogels

•    Overdadig voeren kan muizen en ratten aantrekken;
•    Geef geen voedsel waarin zout is verwerkt;
•    Voer geen olie of margarine; 
•    Voer voedsel dat makkelijk bevriest als geheel;
•    Voer geen brood met boter of ander voer met smeersel;
•    Maak een sneeuwvrije plek op de grond. 

Vogels-voeren-per-seizoen

Vogels voeren per vogelsoort

Wil je het liefst alleen maar mussen in je tuin? Dat kan! Je kunt specifieke vogelsoorten lokken met bepaald voer. Je ziet aan de vorm van de snavel wat vogels het liefste eten. Zo trekt een merel - met zijn lange spitse snavel - regenwormen uit de grond en een boomklever haalt - met een dunne snavel - insecten uit de bast van een boom. Niet alle vogels met lange, spitse snavels eten hetzelfde. We leggen je uit welk vogelvoer je aan welke vogelsoort geeft:

Merel, zanglijster, koperwiek, kramsvogel en spreeuw

Deze vogelsoorten geven de voorkeur aan gewelde krenten en rozijnen, fruit, schillen en klokhuizen, bessen en broodkruimels. Ze eten dit het liefst op een beschutte plek op de grond.

Mezen

Mezen geven de voorkeur aan vetbollen, ongezouten (dop)pinda's, kokosnoot, zonnepitten en pindablokken. Ze eten dit het liefst op een voedertafel of voederhuisje of opgehangen in een boom.

Winterkoning, heggenmus en roodborst

Deze vogelsoorten geven de voorkeur aan meelwormen, ongekookte havermout en broodkruimels. Ze eten dit het liefst op een zeer beschutte plaats. 

Mussen, vink en groenling

Deze vogelsoorten geven de voorkeur aan onkruidzaden, zonnepitten, pindablokken, bruine broodkruimels en pinda’s. Ze eten dit het liefst op de grond of op een voedertafel.

Specht, boomklever en boomkruiper

Deze vogelsoorten geven de voorkeur aan ongezouten (dop)pinda's, vetbollen, zonnepitten, pindablokken, pinda’s en pindacakes. Ze eten dit het liefst vastgemaakt aan een boomstam op een rustige plaats.

Fijne bijkomstigheid: omdat vogels zich niet volproppen totdat hun honger gestild is en ze het niet verleren om zelf voedsel te vinden - kun je ze met een gerust gevoel (bij)voeren. 

Lees ook

Naast het geven van passend voedsel, kunnen de Nederlandse tuinvogels nog wel wat gebruiken. Je kunt ze helpen door van elk stukje groen rond het huis een oase voor vogels te maken - ook in de zomer! Met deze zeven tips krijg jij een vogelvriendelijke tuin. Wij hebben ook leuke tips om zelf een vogelhuisje te maken

Bron: Vogelbescherming
Auteur: Ilse Bloemendal