Ga naar de inhoud

Half Nederland verzakt: funderingsproblemen kosten miljarden

Update:
Nederland verzakt, funderingsproblemen

Veel woningen in Nederland lopen risico op instorten omdat ze op klei- en veengrond zijn gebouwd zonder deugdelijke fundering. De funderingsproblemen zorgen ervoor dat huizen wegzakken. Op NPO1 lag fundering-expert John van Dijk uit hoe groot het probleem is.

425.000 gebouwen verzakken, 12 miljard euro nodig

Het gaat meestal om gebouwen van voor 1970 die op houten palen of direct op de ondergrond staan. De fundering van zo’n gebouw kan beschadigd raken door een lagere grondwaterstand, droogte of door bouwwerkzaamheden in de buurt.

De Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur zal advies uitbrengen om dit probleem aan te pakken, maar de verwachte kosten zijn enorm en kunnen oplopen tot in de miljarden euro’s.

Funderingsproblematiek in Rotterdamse Kralingen

In de Rotterdamse wijk Kralingen is het verzakken van huizen door bodemdaling een serieus probleem. John van Dijk beschrijft hoe in deze wijk huizen visueel wegzakken, resulterend in een ‘golvend effect’ op straat.

Dit is niet alleen een gevolg van de dalende bodem, maar ook van het ontbreken van palen onder de woningen. Met een gemiddelde bodemdaling van 3 tot 5 millimeter per jaar stapelen de problemen zich jaarlijks op. Het plaatsen van een nieuwe fundering, gekoppeld aan het vijzelen van de woning om deze omhoog te brengen, is een mogelijke oplossing. Echter, met kosten van ongeveer 140.000 euro per woning, vormt dit een aanzienlijke financiële uitdaging.

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Op zoek naar oplossingen voor funderingsproblemen

De situatie benadrukt een groter probleem dat niet alleen in Kralingen speelt, maar in grote delen van Nederland. De dringende behoefte aan actie is duidelijk.

Er wordt met spanning uitgekeken naar het advies van De Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur, die mogelijk richtlijnen zal voorstellen om vergelijkbare problemen in de toekomst te voorkomen. De essentie ligt niet alleen bij het aanpakken van de huidige gevallen, maar ook bij het toekomstbestendig maken van woningen. Dit vraagt om innovatieve oplossingen en investeringen op grote schaal om te voorkomen dat meer woningen het lot van de verzakking tegemoet gaan.

Half Nederland verzakt, kosten geschat op miljarden euro’s

Bekijk de uitzending hieronder terug en lees verder >>

Nederland verzakt, grote funderingsproblemen

Bodemdaling is al langer een groot probleem

In 2017 werd er ook al alarm geslagen. “Bodemdaling is een groter probleem dan zeespiegelstijging”. In deze video van Omroep West ontdek je hoe de verzakking tot stand komt.

Bekijk de video hieronder via de link in het X-bericht >>

Bron: wnl

Meer over: