Ga naar de inhoud

Gasschade: wat doet Groningen met de miljarden euro’s ‘ereschuld’?

Update:
Woningschade Groningen

Het kabinet trekt de komende 30 jaar 22 miljard euro uit voor het gebied in Groningen en Noord-Drenthe dat geplaagd wordt door aardbevingen als gevolg van de jarenlange aardgaswinning. Provincie Groningen en gemeenten vragen nu aan de inwoners hoe ze de miljarden moeten besteden.

Inwoners mogen het zeggen

De geldkist is bedoeld voor het toekomstperspectief van de regio. Met het initiatief mikken bestuurders op het vergaren van voorstellen van onderuit de bevolking. Het risico bestaat echter dat met name de hoger opgeleiden en koophuisbezitters reageren. De vrees is dat huurders en lager opgeleiden buiten beeld blijven 

In de steek gelaten 

“Groningen is decennialang in de steek gelaten”, zegt demissionair minister-president Mark Rutte. “Haar stem werd niet gehoord en haar belangen zijn ondergeschikt gemaakt aan een financieel belang van Nederland. Daarmee is er sprake van een ereschuld”, erkent Rutte.

Lees verder onder video >>>

Grote pot met kansen

Met 22 miljard euro op zak staat Groningen voor een unieke kans. Dit stimuleringsprogramma vergoedt niet alleen de woningschade die door de jarenlange gaswinning is ontstaan maar bevordert ook de sociale en economische groei. 

Huurders van woningen voelen zich achtergesteld

Hoewel sommige bewoners al voordeel hebben ervaren, zoals mooiere huizen of zelfs nieuwe auto’s, voelen anderen zich achtergesteld, schrijft het Dagblad van het Noorden. Vooral huurders voelen zich vaak overgeslagen. Het geld biedt ook kansen voor het verbeteren van onderwijs en toegang tot sport en cultuur voor kinderen uit minderbedeelde gezinnen.

Het echte doel

De 22 miljard euro is meer dan een compensatieregeling. Het is een kans op versterking voor de regio. Het doel is om achterstanden te overwinnen en iedereen mee te laten profiteren. Het initiatief moedigt inwoners aan om met ideeën te komen. Het moet zorgen voor een breed gedragen plan dat iedereen ten goede komt, ongeacht de achtergrond.

Bronnen: Binnenlands Bestuur, Dagblad van het Noorden. Foto: Theresajan1 (Canva)

Meer over: