Ga naar de inhoud

Drijvende woningen: is dat de toekomst?

Update:
Drijvende woningen

Worden massaal te bouwen, drijvende woningen de nieuwe woontrend? Klimaatverandering, een stijgende zeespiegel en het grote tekort aan woningen zorgen er voor dat we anders moeten gaan denken over hoe we om gaan met de beperkte ruimte in het land.

Luidde ons nationale motto jarenlang ‘Vechten tegen het Water’, dat slaat dat nu om naar ‘Leven met en op het Water’. Voor er echter drijvende eilanden met woningen verschijnen in kustgebieden, havensteden, rivieren en meren moet er het nodige gebeuren. Niet alleen op technisch gebied staan we voor een uitdaging ook heeft wonen op het water gevolgen voor natuur en milieu. Daarom vraagt dit allereerst inzicht in de gevolgen. 

Onderzoek naar drijvende woningen

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 5,3 miljoen euro beschikbaar gesteld voor onderzoek. Het project Floating Future bekijkt hoe op grote schaal drijvende woningen kunnen worden gebouwd, waarbij het milieu geen geweld wordt aangedaan. Hoofddoel van Floating Future is het beantwoorden van de vraag hoe drijvende constructies een levensvatbare en klimaatbestendige oplossing bieden voor het ruimtegebrek in Nederland.

Risico’s en kansen

“Achterliggende vraag is hoe we ons dichtbevolkte land leefbaar en veilig houden”, zegt Olaf Waals, van Floating Future. “Zo’n 60% van ons land is nu al kwetsbaar voor overstromingen. Door klimaatverandering vormen zeespiegelstijging en rivierafvoeren aan de ene kant een toenemende bedreiging.” Maar behalve risico’s, biedt het water volgens Waals aan de andere kant ook kansen voor nieuwe vormen van wonen vanwege ruimtegebruik: namelijk grootschalig drijvend bouwen. “Dan moeten we stappen zetten op technologisch vlak en qua sociale acceptatie van leven en werken op het water. Dat onderzoeken we in Floating Future.”

Technische en wetenschappelijke kennis

Drijvende ontwikkelingen kunnen zo worden ontworpen dat ze bestand zijn tegen zeespiegelstijging en flexibel zijn te verplaatsen. Onderzoekers gaan samenwerken met maatschappelijke organisaties om de uitdagingen aan te pakken. Dit levert technische en wetenschappelijke kennis en visie op. Tot slot zijn er nieuwe richtlijnen voor infrastructuur en een inventarisatie van de financiële middelen nodig om de Floating Future te realiseren. 

Meer over: