Ga naar de inhoud

Zijn woonlagen bovenop bestaande huizen dé oplossing voor het huizentekort?


Voor 2030 wil het kabinet 900.000 nieuwe woningen gebouwd hebben. Veel gemeenten hebben hier geen plek voor. Vooral in grote steden, waar de grond schaars en duur is, is het vinden van een locatie een uitdaging. Volgens aannemers is ‘optoppen’ dé oplossing voor de woningnood.

Een woonlaag bovenop bestaande huizen levert duizenden extra woningen per jaar op. Lees hier alles over optopping!

Wat is optoppen? Woonlagen

Een optopping is een ander woord voor een dakopbouw of dakverhoging van een bestaand gebouw. Het is ideaal voor mensen die hun woning te klein vinden. Volgens experts is optopping ook dé oplossing tegen woningnood. Door bovenop bestaande huizen één of meerdere bouwlagen te bouwen, komen er per jaar duizenden extra woningen bij. Als slechts 2% van de woningen in Den Haag worden benut, kan de stad al gauw 5000 extra woningen creëren.

Makkelijker gezegd dan gedaan

Deze nieuwe manier van bouwen vraagt om innovatie. Je kunt immers niet zomaar met zware materialen op bestaande bouw gaan construeren. Ook zijn er voor de bestaande bewoners nadelen. Zo’n extra verdieping zorgt voor overlast, met name tijdens de bouw. Bovendien heb je straks opeens geluiden van de bovenburen die je eerst helemaal niet had.

Wat maakt optoppen aantrekkelijker? 

Hoe krijg je bewoners dan toch zover om een extra woonlaag bovenop hun huis te bouwen? Door voordelen te creëren. Zo worden de huidige woningen verduurzaamd en opgeknapt. Omdat de nieuwe bewoners gaan meebetalen aan de vaste lasten, worden hun vaste lasten ook aanzienlijk lager.

Onderzoek gestart voor de woonlagen

Het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening onderzoekt momenteel de potentie en de knelpunten van het splitsen en optoppen van woningen. Voor het einde van dit jaar komt het kabinet er in een kamerbrief op terug.

Meer over: