Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Klussen op zondag en in de avond, mag dat?

Het is woensdagavond, 23:00 uur. Je komt niet in slaap omdat je buren aan het boren en aan het klussen zijn. Erg vervelend… Het geluid van de boor is door het hele huis te horen. Heel storend, maar mag je eigenlijk wel tot zo laat klussen? Zijn er bepaalde regels opgesteld voor het klussen in de avond en op zondag? Wij zochten dit voor je uit.

Tekst gaat verder onder de advertentie

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: in principe mag iedereen altijd klussen. Dus ook laat in de avond en op zondag. Er zijn hier geen wetten voor. Wel kan je gemeente of woningbouwvereniging bepalingen hebben. Deze bepalingen verschillen per gemeente of woningbouwvereniging. In Nederland is het zo dat de meeste regelingen het volgende voorschrijven: na 22:00 uur moeten bewoners rustig zijn en na 23:00 uur moet het helemaal stil zijn. Dit gaat dus ook op voor klussen.

Ik heb last van mijn klussende buren, en nu?

Geluidsoverlast kan de gezondheid en woongenot schaden. Daarom zijn er regels, ook over het geluid dat jouw buren maken. In veel gemeenten is burenoverlast strafbaar volgens de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Maar tot wanneer je precies mag klussen, is nergens in de APV genoteerd. Je mag geen burenoverlast veroorzaken, maar wel op elk willekeurig tijdstip klussen. Het is een beetje een grijs gebied, waardoor je in een lastige situatie komt als je last hebt van je klussende buren. Het is altijd aan te raden om even met je buren in gesprek te gaan. Leg je situatie uit en zorg dat ze begrip krijgen voor jouw situatie. Hopelijk (als je een goede buur hebt), luisteren ze naar je en kan je hier samen afspraken over maken.

Als praten niet helpt  

Als dit niet werkt, zijn er verschillende dingen die je kunt doen. Of geluidshinder onrechtmatig is hangt van ieder geval afzonderlijk af. Elk geval wordt apart juridisch beoordeeld. Natuurlijk kun je een beroep doen op de politie als het geluid te hard is, dat is namelijk onrechtmatig. Dit gaat ook op voor een hard blaffende hond of een drumstel – het gaat om elke geluidshinder die je maar kunt bedenken. De politie zal dit verder afhandelen. Als je je woning huurt, kun je er ook voor kiezen om de woningbouwvereniging inschakelen. Zij kunnen dan bemiddelen en praten met de desbetreffende bewoners. Als dit niet helpt, kun je contact opnemen met de gemeente, politie, of buurtbemiddelaar. Zij kunnen je dan verder helpen.

Fatsoensnormen

Omdat er geen wetten zijn voor tot wanneer je mag klussen waarbij je ervan uit kan gaan dat de omgeving daar hinder van ondervindt, kunnen er lastige situaties ontstaan. Het gaat dus om fatsoen en gezond verstand van mensen zelf - en daar gaat het meestal fout.

Gelukkig kom je met fatsoennormen al een heel eind. Zo is het gebruikelijk dat je even contact met de buren hebt als je laat op een doordeweekse dag of op een zondag wil klussen. Heb je geen goed contact met de buren of wil je ze liever niet lastigvallen met je vraag? Zorg dan dat je doordeweeks tussen 07:00 en 22:00 uur klust en op zondag alleen tussen 10:00 en 16:00 uur. 

Als je je aan de bovenstaande fatsoensregels houdt, kun je bij iedereen aangeven dat je rekening met de omgeving houdt. Bij twijfel is het altijd een goed idee om even bij de buren aan te bellen en te overleggen. 

Auteur: Ilse Bloemendal