Ga naar de inhoud

De ideale slaapomgeving creëren doe je zo!

Update:
In samenwerking met:

De meesten van ons weten dat een goede nachtrust essentieel is voor onze algemene gezondheid en welzijn. Omgevingsfactoren kunnen van invloed zijn op je slaapgewoonten, dit geldt van het  geluidsniveau tot de kamertemperatuur. Lees in dit artikel hoe je de ideale slaapomgeving creëert voor een betere nachtrust.

9 tips om je ideale slaapomgeving te creëren

1. Zorg voor comfortabele kussens

Het hebben van het juiste kussen is net zo belangrijk als het hebben van het juiste matras. Kussens bieden de nodige steun en het comfort voor een goede nachtrust. Verschillende slaaphoudingen vragen om verschillende soorten kussens. Zijslapers hebben meestal dikkere en stevigere kussens nodig om hun nek en ruggengraat op 1 lijn te houden, terwijl voor rugslapers een dunnere kussen – die minder neksteun biedt – geschikt is. Buikslapers moeten een heel dun kussen of helemaal geen kussen kiezen om te voorkomen dat hun nek in een ongemakkelijke hoek buigt.

Je moet er ook voor zorgen dat je je kussens minstens 1 keer per jaar vervangt, omdat ze na verloop van tijd hun vorm en ondersteuning kunnen verliezen. Als je op zoek bent naar een nieuw kussen, zoek er dan 1 met een hoogwaardig vulmateriaal zoals schuim, wol of dons dat voldoende ondersteuning biedt voor je hoofd, nek en ruggengraat.

2. Aromatherapie voor ontspanning voor de ideale slaapomgeving

Aromatherapie is een oude geneeswijze waarbij etherische oliën worden gebruikt om ontspanning en een goede nachtrust te bevorderen. Lavendel is geweldig voor aromatherapie. Dit is een geur die een goede slaapkwaliteit bevordert en dat is niet voor niets. Lavendel kan stress verminderen en zelfs als een licht kalmerend middel werken. Kamille en pepermuntolie zijn een goed alternatief wanneer je niet van lavendel houdt. 

3. Geen elektronica in de slaapkamer

Het creëren van een niet-aangesloten slaapruimte is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat je een goede nachtrust krijgt. Een niet-aangesloten slaapruimte betekent dat alle apparaten – of het nu telefoons, laptops of tablets zijn – uit de slaapkamer worden verbannen. Door dit te doen, wordt afleiding beperkt, omdat je je kunt concentreren op ontspanning en slapen in plaats van op het checken van e-mails of het scrollen door sociale media. Bovendien hebben onderzoeken aangetoond dat het blauwe licht van schermen de natuurlijke slaapcycli kan verstoren en tot slapeloosheid kan leiden. 

4. Houd rekening met kamertemperatuur slaapkamer

De ideale temperatuur ligt tussen 16-18°C. Te warm of te koud kan jouw slaap verstoren. Om de perfecte temperatuur te bereiken, kun je een ventilator of airconditioning gebruiken om de lucht in je slaapkamer te regelen. Overweeg ook of het fijn is om ademende stoffen zoals katoen te dragen die je kunnen helpen koel te blijven tijdens warmere nachten. Ontdek verder welk beddengoed het beste bij welke temperatuur past.

5. Hang verduisteringsgordijnen of jaloezieën op voor de ideale slaapomgeving

Licht blokkeren is essentieel voor het lichaam om melatonine aan te maken, een hormoon dat de slaap-waakcyclus van het lichaam regelt. Verduisterende gordijnen zijn ontworpen om het meeste licht buiten de slaapkamer te houden, zodat je de rustgevende slaap kunt krijgen die je nodig hebt. Daarnaast kunnen verduisterende gordijnen of rolgordijnen met thermische eigenschappen ook helpen om geluiden van buitenaf buiten te houden en extra isolatie te bieden, waardoor het gemakkelijker wordt om een optimale slaaptemperatuur te handhaven.

6. Investeer in een hoogwaardige witte ruismachine

Wel eens van een witte ruismachine gehoord? Deze kan ervoor zorgen dat je een betere slaapkwaliteit krijgt door externe geluiden zoals verkeer, blaffende honden en andere storende geluiden die je slaap kunnen verstoren, te maskeren. Witte ruismachines kunnen verschillende soorten geluid produceren, zoals witte ruis, bruine ruis, roze ruis, regengeluiden, oceaangeluiden, ventilatorgeluiden, natuurgeluiden en zelfs slaapliedjes voor baby’s. Bovendien, als jij of je partner ’s nachts snurkt, kan een machine met witte ruis helpen het geluid te maskeren en het gemakkelijker maken om in slaap te vallen.

7. Kies het juiste matras voor de ideale slaapomgeving

Bij het kiezen van een matras is het belangrijk om rekening te houden met je slaapstijl en lichaamstype. Als je openstaat om het te proberen kun je je huidige matras vervangen door een nieuwe, om het verschil te merken. Proef slapen om te kijken of dit je slaap verbetert. Zo kun je de perfecte stevigheid van een matras voor jou uitproberen. Let erop dat het matras materiaal zowel comfort als stevigheid biedt. 

8. Kleuren van de slaapkamer

Om een rustige slaap te bevorderen, kun je het beste koele, rustgevende kleuren zoals grijs en blauw in je slaapkamer gebruiken. Deze tinten helpen stress te verminderen en ontspanning te bevorderen, waardoor je gemakkelijker in dromenland komt. Warme kleuren kunnen storend zijn, omdat ze je actiever maken en slaapproblemen daardoor op de loer liggen. 

9. Verbeter de luchtkwaliteit in je slaapkamer

Houd je slaapkamer schoon. Stofzuig of veeg je slaapkamer minstens 1 keer per week om stof en ander vuil te verwijderen. Investeer in een luchtreiniger. Dat is een geweldige manier om stof, pollen, schimmel en andere verontreinigende stoffen in de lucht van je slaapkamer te verminderen. Zoek een model met een HEPA-filter voor een maximale effectiviteit. Open je ramen. Als het weer het toelaat, open dan ten minste 15 minuten per dag je ramen, zodat er frisse lucht de slaapkamer binnenkomt.

Laat je adviseren

Door de tijd te nemen om 1 of meer van deze tips toe te passen zal dit bij dragen aan een goede nachtrust, slaap lekker! Laat je ook eens gebreid informeren en krijg het beste slaapadvies van de experts van Emma Sleep

In samenwerking met:

Meer over: