Ga naar de inhoud

Zelf je toilet verbouwen, zó pak je dat aan

Update:
Toilet

Geld besparen door zelf je toilet te renoveren? Is dit een goed idee of heb je hier een professional voor nodig? Wij hebben tips en een stappenplan voor je verzameld om je toilet zelf te verbouwen.

Toilet renovatie in handige stappen

Ben je op zoek naar manieren om geld te besparen bij het renoveren van je toilet? Dan is een doe-het-zelf-aanpak precies waar je naar op zoek bent! Met behulp van de juiste materialen en een gedetailleerd stappenplan voer je je toiletrenovatie eenvoudig en economisch uit. Het verbouwen van een toilet is misschien een behoorlijke klus, het is zeker de moeite waard als je het eindresultaat ziet!

14 stappen om je op weg te helpen:

  1. Maak een plan Bedenk wat je precies wilt veranderen aan je toilet. Moet alles vervangen worden of slechts een deel ervan? Maak een lijst van de materialen en gereedschappen die je nodig hebt en schat in hoeveel tijd en geld het project gaat kosten.
  2. Maak het toilet leeg: Verwijder alle spullen uit het toilet en leg ze op een veilige plek buiten de verbouwingszone.
  3. Zet de watertoevoer naar het toilet uit: Het is belangrijk om de watertoevoer naar het toilet uit te zetten voordat je begint met het verwijderen ervan.
  4. Verwijder het oude toilet: Maak de toiletpot los. Verwijder de schroeven of bouten die de toiletpot op zijn plaats houden met behulp van een schroevendraaier of moersleutel. Zorg ervoor dat je de toiletpot niet te hard optilt om te voorkomen dat er water op de vloer of op jezelf terechtkomt. Maak de watertoevoerleiding los en verwijder de toiletpot.
  5. Verwijder het oude fonteintje: zorg er wel voor dat je nauwkeurig en zorgvuldig bent tijdens het slopen, want je wilt niet per ongeluk het bestaande leidingwerk beschadigen.
  6. Verwijder accessoires die eventueel aan de muur zijn geschroefd zoals de wc rol houder.
  7. Verwijder de oude vloer- en wandtegels: Gebruik een tegelbeitel en hamer om de oude vloer- en wandtegels voorzichtig te verwijderen. Zorg ervoor dat je een veiligheidsbril draagt om je ogen te beschermen.
  8. Verwijder de oude lijmresten: Gebruik een schraper om de lijmresten van de oude tegels van de vloer en wanden te verwijderen. Zorg ervoor dat je de schraper niet te hard op de vloer of op de muur drukt om te voorkomen dat deze beschadigd raakt.
  9. Maak schoon: Zorg ervoor dat de vloer vrij is van puin en stof. Verwijder eventueel stof of vuil met een stofzuiger of een bezem. Maak de wanden en overige materialen schoon.
  10. Bereid de nieuwe vloer- en wandtegels voor: Meet de afmetingen van de vloer en wanden en bereken hoeveel tegels je nodig hebt. Zorg ervoor dat je voldoende tegels hebt voordat je begint met leggen.
  11. Leg de nieuwe vloer- en wandtegels: Begin met het leggen van de nieuwe vloer- en wandtegels. Gebruik een waterpas om ervoor te zorgen dat alles recht is. Het is aan te raden om in het midden van de ruimte te beginnen met tegelen en vanuit daar naar buiten te werken. Dit zorgt voor een evenwichtig eindresultaat.
  12. Schilder of behang de muren: Schilder of behang de muren als je dat wilt.
  13. Installeer nieuwe verlichting: Installeer nieuwe verlichting in je toilet als dat nodig is.
  14. Plaats het nieuwe toilet: Nadat je de nieuwe tegels hebt gelegd, kun je het nieuwe toilet installeren. Zorg ervoor dat de toiletpot stevig is bevestigd en dat de watertoevoer leiding goed is aangesloten. Controleer op het einde op of er geen waterlekkage is en of alles goed is bevestigd.

Let op: Een zwevend toilet neemt meer ruimte in vanwege het ingebouwde reservoir en de toiletophanging aan de achterkant. Bekijk eerst of dit mogelijk is.

Kosten toilet verbouwen?

n totaal kun je voor een eenvoudige toiletverbouwing rekenen op een bedrag tussen de € 500 en € 1000. Dit is uiteraard afhankelijk van de specifieke omstandigheden en keuzes. Als je echter handig bent en veel van het werk zelf doet, bespaar je flink op de kosten. Wanneer je het aan een vakman uitbesteedt kom je al snel richting de € 5000 voor de verbouwing. Het renoveren van een toilet hoeft niet altijd duur te zijn wanneer je zelf aan de slag gaat. Hier zijn enkele (budget)tips om te overwegen:

  • Doe het werk zelf: Het inhuren van een aannemer is altijd duurder. Als je een beetje handig bent, kun je veel werk zelf doen. Er zijn online tutorials en handleidingen beschikbaar die je stap voor stap door het renovatie proces leiden.
  • Kies voor standaardmaten: Door te kiezen voor standaardmaten van sanitair en tegels, bespaar je geld omdat deze materialen gemakkelijker en goedkoper verkrijgbaar zijn.
  • Onderzoek de verschillende materialen: Er zijn verschillende soorten materialen beschikbaar voor het renoveren van je toilet, zoals tegels, sanitair, verf en accessoires.
  • Bekijk de verschillende opties en vergelijk de prijzen en kwaliteit van verschillende merken en leveranciers. Zoek naar aanbiedingen bij bouwmarkten.

Draag beschermende kleding

Zorg ervoor dat je altijd voorzichtig te werk gaat en de juiste beschermende kleding en gereedschappen gebruikt. Draag altijd beschermende kleding zoals werkhandschoenen en stevige schoenen om jezelf te beschermen tegen snijwonden en stoten. Draag een veiligheidsbril om je ogen te beschermen tegen rondvliegende stukjes tegels of toilet. Vergeet niet om 1 of meerdere puinzakken te kopen om het afval af te voeren of gebruik een emmer om het te verplaatsen.

Benodigde materialen voor verbouwen van het toilet

Voor het verbouwen van een toilet zijn er verschillende materialen en gereedschappen nodig. Hieronder vind je een lijst van de meest voorkomende:

Materiaal:

  • Nieuwe toiletpot:
  • Fonteintje of spoelbak
  • Kraantje.
  • Vloer- en wandtegels: Als je de tegels vervangt, geef je je toilet een volledig nieuwe look.
  • Gebruik tegelkruisjes, deze helpen bij het creëren van een gelijke afstand tussen de tegels.
  • Afvoerbuizen en de bijbehorende koppelstukken.
  • Sifons: voor zoel de toiletpot als het fonteintje.
  • Wc-bril met bevestigingsmaterialen.
  • Flexibele slangen: Deze worden gebruikt om de toiletpot op de watertoevoer aan te sluiten.
  • Afdichtingsmateriaal: Dit is nodig om ervoor te zorgen dat er geen water of vuil onder de toiletpot kan komen.
  • Tegellijm en voegsel.
  • Verf of behang.
  • Toilet accessoires zoals handdoeken, zeepdispenser, toiletborstelhouder, enzovoort.

Gereedschap:

  • Schroevendraaiers
  • Moersleutels
  • Boormachine
  • Speciale tegelboor voor het boren van gaten om te voorkomen dat de tegels breken
  • Stootijzer of koevoet: Hiermee kun je het oude toilet loswrikken en de tegels losbreken
  • Hamer: Gebruik een hamer om de tegels kapot te slaan en de stukken op te ruimen.
  • Stofzuiger: Gebruik een stofzuiger om stof en klein vuil op te ruimen.
  • Tegelsnijder
  • Voegspaan
  • Meetlint
  • Waterpas
  • Penseel of roller
  • Zaag (indien nodig)

Als je zelf niet over gereedschap beschikt kun je dit aanschaffen bij de bouwmarkt, lenen van vrienden of je gereedschap huren bij een verhuurbedrijf. Kortom, met een beetje voorbereiding, kennis en de juiste gereedschappen, voer je met succes je eigen toiletrenovatie uit. Je zult zien dat het een leuke en leerzame ervaring is om dit te doen. Door zelf aan de slag te gaan, bespaar je geld en renoveer je je toilet op een manier die aansluit bij je eigen smaak. Het enige wat je vervolgens hoeft te doen, is van het resultaat te genieten. Veel plezier en succes met het verbouwen van je toilet!

Meer over: