Ga naar de inhoud

Koelkast vervoeren: waarom moet dit rechtop?

Update:

Het verplaatsen van een koelkast is een uitdagende taak, vooral als je van plan bent om het apparaat naar een nieuwe locatie te vervoeren. Een belangrijke regel die je altijd in gedachten moet houden, is dat een koelkast rechtop moet worden vervoerd. Waarom eigenlijk?

Moet een koelkast altijd staand vervoerd worden? Lees hier waarom het van cruciaal belang is om deze regel te volgen.

Behoud van de koelvloeistof

In een koelkast bevindt zich een koelvloeistof die verantwoordelijk is voor het koelen van het apparaat. Als de koelkast op zijn zij of achterkant wordt gekanteld tijdens het transport, kan de koelvloeistof in de verkeerde delen van het systeem terechtkomen. Dit kan schade aan de koelvloeistofleidingen veroorzaken en de efficiëntie van het koelsysteem beïnvloeden. Door de koelkast rechtop te vervoeren, blijft de koelvloeistof op de juiste plaats en kan het systeem correct functioneren.

Voorkomen van beschadigingen

Koelkasten zijn gevoelige apparaten met verschillende interne componenten, zoals de compressor, condensor en deurafdichtingen. Als de koelkast wordt gekanteld, bestaat de kans dat deze onderdelen beschadigd raken. Bijvoorbeeld, de compressor kan olie lekken als het apparaat op zijn zij wordt gelegd, wat weer leidt tot storingen en reparaties. Door de koelkast rechtop te houden, minimaliseer je het risico op schade en zorg je ervoor dat het apparaat in optimale staat blijft.

Veiligheid

Het verplaatsen van een zware koelkast is gevaarlijk vooral als je het niet op de juiste manier doet. Het kantelen van een koelkast kan ervoor zorgen dat het apparaat onstabiel wordt en omvalt, wat kan leiden tot letsel. Bovendien kan het kantelen van de koelkast schade aan de vloer of andere objecten in de omgeving veroorzaken. Door de koelkast rechtop te vervoeren, minimaliseer je het risico op ongelukken en zorg je voor een veilig transport.

Koelkast vervoeren in 5 stappen

Stap 1: Maak de koelkast leeg en maak de binnenkant schoon

Begin met het leegmaken van je koelkast. Bewaar je boodschappen tijdelijk in een andere koelkast of in een koelbox of koeltas met koelelementen. In de winter kun je ervoor kiezen om je etenswaren buiten te bewaren. Maak vervolgens de binnenkant van de koelkast schoon met een sopje.

Stap 2: Ontdooi het vriesvak

Als je koelkast een vriesvak of -gedeelte heeft, moet je dit ook ontdooien voordat je de koelkast verplaatst. De duur van het ontdooien hangt af van de grootte van het vriesvak, dus plan dit een dag van tevoren in, in plaats van op de dag van de verplaatsing zelf.

Stap 3: Zet losse onderdelen vast

Haal de lades en draagplateaus uit de koelkast of zorg ervoor dat ze stevig vastzitten met plakband of tape. Dit voorkomt dat ze tijdens het vervoer gaan schuiven en de binnenkant van de koelkast beschadigen. Zet de koelkastdeur vast met een spanband om ervoor te zorgen dat deze gesloten blijft. Bind het snoer van de stekker met een touw vast, zodat het niet tegen iets aan komt en niet beschadigd raakt.

Stap 4: Draai de verstelpoten omhoog

Voordat je de koelkast verplaatst, draai je de verstelpoten aan de voorkant van de koelkast omhoog. Op deze manier voorkom je beschadigingen aan de vloer tijdens het verplaatsen.

Stap 5: Vervoer de koelkast staand

Vervoer de koelkast bij voorkeur staand. Dit doe je met behulp van een steekwagen of tilband.

Meer over: