Ga naar de inhoud

Matras onderhouden: 10 onmisbare tips

In samenwerking met:

Een matras is een grote investering, waar je lang plezier van wilt hebben. Om ervoor te zorgen dat het matras zo lang mogelijk meegaat is het juiste onderhoud belangrijk. Het gebruik van je matras speelt een essentiële rol in de levensduur. Kun je op een nieuw matras meteen slapen en hoe kan je een matras onderhouden? Er zijn manieren om de levensduur van je matras verlengen. In dit artikel ontdek je hoe je dit doet. 

Tips om je matras te onderhouden

1. Gebruik een matrasbeschermer

Een matrasbeschermer, ook wel matrasdek genoemd, houdt je matras voor het grootste gedeelte schoon en vrij van stof, condens en ander vuil. Het wordt tussen de bedbodem en matras geplaatst om slijtage tegen te gaan. 

2. Stofzuigen tegen bedwantsen en huisstofmijt

Om een matras schoon te houden, stofzuig je deze regelmatig met een kleinere opzetborstel van de stofzuiger. Eventuele vlekken maak je met een mild schoonmaakmiddel en een vochtige doek met warm water ter plekke schoon. 

3. Omdraaien

Draai een matras 4 keer per jaar om, met elk seizoen. Dit om de slijtage van het matrasoppervlak gelijkmatig te verdelen. Zo voorkom je dat er permanente lichaamsafdrukken ontstaan. Het is voldoende om het hoofdeinde naar het voeteneinde te draaien. Als aanvulling kun je 1 keer per jaar het matras volledig omdraaien, de bovenkant met de onderkant verwisselen. 

4. Verplaatsen en ventileren

Als je het matras verplaatst, til het dan vanuit het midden op in plaats van het over de vloer te slepen. Dit voorkomt ongewenste plooien of scheuren. Vraag hierbij altijd hulp van een 2e persoon. Vermijd schokkerige of plotselinge bewegingen bij het dragen van de matras.

Ventileer dagelijks je slaapkamer! Sla hierbij het dekbedovertrek voor de helft open, zodat het matras goed kan ventileren. Als je in een vochtig klimaat woont, kun je overwegen een luchtontvochtiger in de slaapkamer te gebruiken om het matras droog en schimmelvrij te houden.

5. Direct zonlicht vermijden

Plaats je (schuimrubber) matras niet in direct zonlicht, want dan kan het uitdrogen en krimpen. Ook je donzen dekbed kan niet goed tegen zonlicht, omdat door de zon de veertjes uitdrogen en broos worden. 

6. Bescherming

Gebruik altijd een laken als je op een matras slaapt en vermijd het om erop te slapen zonder laken of andere beschermlaag. Een matras is vaak een grote investering, je wilt het beschermen tegen slijtage of vervuiling. Een matrasbeschermer is de opvolger van de klassieke moltons en is in allerlei soorten en maten verkrijgbaar.

Met deze eenvoudige tips kun je de levensduur van een matras verlengen en ervoor zorgen dat deze jarenlang comfortabel blijft!

Kan je een matrashoes wassen?

De meeste matrasbeschermers of matrashoezen, ook wel een tijk genoemd, kunnen in de machine worden gewassen. Afritsbare tijken met een synthetische vulling kun je vaak wassen op 40 of 60 °C. Hoezen met een natuurlijke vulling – zoals scheerwol, kameelwol of kasjmier – mogen niet in de wasmachine, die kunnen alleen chemisch gereinigd worden bij de stomerij.

7. Wasvoorschrift

Het is altijd het beste om eerst het wasetiket te controleren voordat je wast. Hierop staat of deze in de wasmachine mag of dat je deze naar de stomerij moet brengen. Gebruik een zacht programma (delicate, wol/zijde) en een mild (neutraal) wasmiddel om de stof te beschermen, zodat deze langer mee gaat.
Let op: het waslabel kan ook aan de binnenkant van de rits zitten. 

Matras-onderhouden

Waarom en wanneer je matras vervangen? Matras onderhouden doe je zo

Een matras met traagschuim moet ongeveer om de 5 à 7 jaar worden vervangen, of zodra deze tekenen van slijtage begint te vertonen. Een pocketvering matras gaat langer mee en vervang je ongeveer om de 10 à 15 jaar. Verzakkingen, bobbels of veranderingen in het comfortniveau kunnen erop wijzen dat het tijd is voor een nieuwe. Bovendien, als je wakker wordt met een stijf of pijnlijk gevoel, kan dat een teken zijn dat een matras niet de ondersteuning geeft die je nodig hebt. In bepaalde situaties koop je wellicht eerder een nieuw matras vanwege verandering van slaapkamer of smaak, wijziging in je gezondheid of verandering van relatiestatus.

8. Een opgerold of pocketvering matras niet direct gebruiken

Als je voor het eerst een nieuwe matras krijgt, is het verleidelijk om er meteen op te gaan slapen. Het is verstandig om eerst de volgende dingen te doen om het beste uit je matras te halen en hem zo lang mogelijk mee te laten gaan:

1. Verwijder voorzichtig het plastic en overige verpakkingsmaterialen en bewaar deze totdat je zeker weet dat je matras goed bevonden is. 

2. Het is belangrijk om je matras te laten ‘luchten’. Na levering is hij waarschijnlijk strak opgerold en samengeperst voor verzending. Daardoor kan hij wat stijf aanvoelen en een beetje vreemd ruiken. Ook een matras met pocketvering dien je eerst te laten luchten.

Om een opgerold matras te laten luchten, rol je hem uit en laat hem minimaal 24 tot 72 uren liggen, voordat je deze in gebruik neemt. Doe dit in een goed geventileerde ruimte, zoals een garage of veranda. Of zet je slaapkamer raam open en laat het matras daar liggen. Na deze tijd moet het matras comfortabeler aanvoelen en frisser ruiken. Wanneer je een opgerold matras hebt gekocht en je het matras niet laat luchten, dan neemt het matras een bepaalde vorm aan en deze vorm blijft er permanent in zitten. Dit wil je natuurlijk voorkomen.

9. Welk matras bij allergieën?

Er zijn veel matrassen op de markt die claimen geschikt te zijn voor mensen met allergieën, maar ze voldoen niet allemaal aan de eisen. Huisstofmijten zijn 1 van de meest voorkomende oorzaken van allergieën en leven in elk type matras. Om ze te vermijden, zoek je naar een matras dat is behandeld met een stof die bestand is tegen huisstofmijt. Dit voorkomt dat ze zich nestelen. Deze matrassen zijn vaak gemaakt van materialen waarin stofmijten niet kunnen gedijen, zoals latex of traagschuim. Er zijn ook matrashoezen verkrijgbaar die de huisstofmijt buiten houden.

Pollen is een ander belangrijk allergeen en kan net zo moeilijk te vermijden zijn als huisstofmijt. Als je allergisch bent voor pollen, zoek dan naar een matras met een strak geweven stof die voorkomt dat pollen binnendringen. Bijvoorbeeld een matras die gemaakt is van hypoallergene materialen, omdat dit de blootstelling aan allergenen vermindert.

10 Onderhoud matras

Met goed onderhoud verleng je de levensduur van je matras. Zodra je al deze richtlijnen volgt, geniet je zorgeloos van je nieuwe matras! Zorg ervoor dat je de onderhoudsinstructies van de fabrikant ook opvolgt om het matras in topvorm te houden. 

Diamond Topper proberen?

Bij Emma Sleep mag je 100 nachten gratis proefslapen met jouw aankoop, waarna je mag besluiten of je hem wil houden of niet. Zo kun je uitproberen of de Diamond Topper iets voor jou is! Ga je voor het hele pakket met de Emma Boxspring Deluxe, dan krijg je de Diamond Topper gratis erbij.

In samenwerking met:

Meer over: