Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Met deze tips wordt strijken makkelijker en leuker

Strijken vinden de meeste mensen niet het leukste huishoudelijke klusje, maar het moet zo nu en dan tóch gebeuren. Heb jij vaak last van kreukels in kleding en lakens? En wil jij op een snellere en makkelijkere manier strijken?

Libelle.nl heeft de beste tips voor je verzameld waardoor strijken een stuk makkelijker en misschien ook een beetje leuker wordt.

De juiste strijkplank

Een goed begin is het halve werk. Kies niet zomaar een strijkplank uit, maar ga voor een exemplaar dat stevig is én een vrolijk printje heeft. Strijken wordt leuker op een mooie strijkplank, niet waar?

Sorteren op temperatuur

Sorteer je kleding op de temperatuur waarop ze gestreken moeten worden. Begin eerst met alle kledingstukken die op een lage temperatuur gestreken moeten worden, zoals polyester en zijde. Eindig met de kleren die heet gestreken moeten worden. Strijkijzers doen er namelijk langer over om heet te worden dan om af te koelen.

Gebruik de stoomfunctie

Heb je te maken met een hele droge stof? Grote kans dat de kreukels er dan niet gemakkelijk uitgaan. Gebruik dan de stoomfunctie. Zelfs de moeilijkste kreukels strijk je hiermee glad.

Hang je kleding op

Als je je kleding hebt gestreken en deze daarna meteen opvouwt, komen er snel kreukels in. Hang kleding die snel kreukt daarom liever op aan een kledinghanger. Grote kans dat je kledingkast niet geschikt is om al je kleding in op te hangen. Probeer dan in ieder geval een selectie te maken van kleding die snel kreukt en hang dat op. Denk hierbij aan jurkjes, blouses en T-shirts.

Geen lakens in de droger

De kans is groot dat jij je lakens na het wassen meteen in de droger gooit. Maar je kunt ze beter op je bed leggen zodra ze nog een beetje vochtig zijn. Zorg dat je alles goed straktrekt en laat het laken aan de lucht drogen. Hierdoor zal het laken minder kreuken en neemt het de vorm van je matras aan.

Geen ritsen of knopen

Pas op voor ritsen, knopen of metalen onderdelen op kleding. Als je hier overheen strijkt, beschadig je de onderkant van je strijkbout.

Schoonmaken en ontkalken

Maak je strijkijzer liever niet schoon met een allesreinigerspray. Die sprays kunnen namelijk zorgen voor vlekken op je kleding. Maak het liever schoon met een vochtige doek of zout. Vergeet ook niet het strijkijzer regelmatig te ontkalken. Er zijn verschillende antikalkmethodes. In de handleiding van het apparaat staat meestal hoe vaak en hoe je deze moet ontkalken.

Waterreservoir legen

Als het strijkwerk er eindelijk op zit, vergeet dan niet om het waterreservoir te legen. Overtollig water kan gaan lekken en zo kun je het strijkijzer beschadigen.

De aliminium truc

Toch nog last van kreukels? Leg aluminium onder de hoes van je strijkplank. Aluminium reflecteert de warmte waardoor je kreukels als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Heb jij last van een stinkende wasmachine? Dit zijn de meest voorkomende oorzaken. En zo kun je de nare geurtjes voorkomen en bestrijden.

Dit artikel is in samenwerking met Libelle.nl tot stand gekomen.